Wijnen van Chateau Coutet

Chateau Coutet

Château Coutet haalt zijn inspiratie uit zijn rijke geschiedenis en de driehoek die de oceaan, rivier en bos omarmt, met de rivier de Ciron meanderend door het hart. Dit buitengewone terroir geeft een uitgesproken levendigheid en een verfijnd karakter aan de wijnen van Château Coutet, wat misschien wel zijn naam bevestigt, die zijn oorsprong vindt in het Franse woord voor mes, 'couteau'.

Charles Le Guérin, beter bekend als de heer van Coutet, plantte de wijngaard in 1643 als een van de eerste in de Sauternes en begon daarmee de geschiedenis van de wijnbouw op Château Coutet. Voor de Franse Revolutie, in 1788, kocht Gabriel-Barthelemy Romain de Filhot Château Coutet en behield het land in zijn familie. De grootste producent van zoete witte wijn ter wereld in die tijd was markies Romain-Bertrand de Lur-Saluces, zijn kleinzoon en eigenaar van illustere châteaux als d'Yquem, de Fargues, Filhot en de Malle. Château Coutet werd in eerste instantie gebouwd als fort en laat nog steeds elementen zien van de middeleeuwse constructie. De centrale vierkante toren van de binnenplaats, met zijn kantelen die de wacht houden, blijft een symbool van de militaire architectuur uit die tijd. In 1855 kreeg Château Coutet de prestigieuze erkenning van 'Classified First Growth' in de gewaardeerde classificatie. De wortels van de wijnbouw in het kille land van Barsac, een van de koudste regio's in de omgeving, reiken echter al eeuwen terug. In het hart van Château Coutet ligt de koelte van de bodem, een kwaliteit die tot uiting komt in de wijnstokken, die een rijke en levendige wijn opleveren. Al vroeg in zijn ontwikkeling onthult deze wijn aromatische tonen van witte bloesem, citrusvruchten, honing en vanille.

Tot de jaren 1920 werd Château Coutet beheerd door de familie. De familie Baly, geïnspireerd door de grote geschiedenis van de appellations Sauternes en Barsac, geeft hun wijnbouwinspanningen een wereldwijd perspectief. Aline Baly, de derde generatie die deel uitmaakt van het familiebedrijf, speelt een integrale rol sinds 1977. Hun gezamenlijke ervaringen in verschillende bedrijfstakken en regio's over de hele wereld hebben hen een onderscheidende benadering gegeven van het begrijpen van wijnstokken en wijnen. In nauwe samenwerking met Baron Philippe de Rothschild SA hebben ze de wijngaard nieuw leven ingeblazen, de gebouwen gemoderniseerd en het domein in een tijdperk van geavanceerde technische knowhow gebracht. In een nieuw tijdperk waagde de familie Baly zich in Barsac, ver van hun bolwerk in de Elzas. Marcel Baly is de initiatiefnemer van deze gedurfde onderneming en investeert in de wereld van de wijnbereiding, ondanks zijn beperkte ervaring.

De wijnen van Château Coutet worden hoog gewaardeerd door professionele recensenten zoals Wine Spectator en Robert Parker. De speciale cuvee Chateau Coutet Cuvee Madama 2009 scoorde 100 punten en wordt geroemd als buitengewoon, met de meest opmerkelijke combinatie van alcohol- en zuurgraadniveaus. Deze uitzonderlijke oogst leverde een zorgvuldig uitgebalanceerde blend op van Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle, waardoor een wijn ontstond die getuigt van het vakmanschap en de toewijding van de familie Baly.

Lees meer
Chateau Coutet


Aan favorieten toegevoegd