Producent• Naam | Jaar | l. |
Parker
Robert Parker is 's werelds meest toonaangevende wijnrecensent. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
|
Overige
Proefnotities van andere wijnprofessionals zoals WineSpectator, James Suckling, Burghound, Jasper Morris, Vinous, Je Dunnuck, Decanter. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
|
JR/RG
Proefnotities van Jancis Robinson of Rene Gabriel op een schaal van 10 - 20 punten.
|
BOW
Beoordelingen van het Best of Wines proefpanel
|
#
Aantal flessen in voorraad
|
Prijs | (incl. BTW) | |
Domaine Fourrier • Griotte Chambertin | 1999 | 0,75 | 1 | € 1.025,00 | € 1.240,25 |
Domaine Fourrier heeft een lange geschiedenis in Gevrey-Chambertin. Het domein heette vroeger Pernot-Fourrier en is opgericht door Fernand Pernot. Het was een van de eerste wijnhuizen in Bourgogne die z’n wijnen ook naar de Verenigde Staten exporteerde.
De huidige eigenaar Jean-Marie Fourrier heeft het familiedomein als sinds 1994 in bezit, toen hij het op slechts 23-jarige leeftijd overnam van zijn vader Jean-Claude Fourrier. Hij had toen al ervaring opgedaan door te werken bij Domaine Drouhin in Oregon (USA) en bij het legendarische Domaine Henri Jayer in Vosne-Romanée.
Hij leerde van Henri dat het maken van grote wijnen begint in de wijngaard met strikte natuurlijke wijnbouwtechnieken en minimale ingrepen in de wijnmakerij. De wijngaarden van het domein zijn bijna 9 ha groot, voornamelijk gelegen in Gevrey-Chambertin, met inbegrip van de percelen in Griotte-Chambertin Grand Cru en 7 Premier Cru sites. Daarnaast is hij ook eigenaar van percelen in Chambolle-Musigny, Morey Saint-Denis en Vougeot.
Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%).
Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Vooral zijn Griotte-Chambertin Grand Cru en zijn Gevrey-Chambertin Premier Cru "Clos Saint-Jacques" (0,89 ha, wijnstokken geplant tussen 1902 en 1910), waaronder de "Cuvée Centenaire" zijn zeer gewild en kregen de status van 'cultwijn'.
Helaas worden deze wijnen in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd, maar ze zijn meer dan 20 jaar houdbaar. Over het algemeen zijn topjaren voor Domaine Fourrier: 2002, 2005, 2008, 2009, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015.
Lees meer