Visual Tasting Note of Messorio 2014

Visual Tasting Note of Messorio 2014

Sarah Heller MW is de jongste Master of Wine van Azië-Pacific. Sarah is niet alleen wijnexpert van het hoogste niveau, maar ook beeldend kunstenaar. Een uniek project zijn haar Visual Tasting Notes; een bijzondere weergave van een wijnomschrijving.

Voor de visuele proefnotities is het van belang dat je deze van boven naar beneden leest. De omtrek van de collage weerspiegeld de ‘vorm’ van de wijn. Daarnaast zijn alle componenten in het kunstwerk verwerkt, denk hierbij aan aroma’s, kleuren, zuren en tannines.

Haar kunstwerk over Le Macchiole Messorio 2014 beschrijft het volgende: “donker, broeierig, een rokerige neus met een vleugje tijm en wierook. Daarna tonen van zoute drop, gedroogde kers, thee en tabak. Rasperige, leerachtige tannines en een strakke zuurgraad zorgen voor een vorm die slank en puntig begint, maar uitmondt in een gebalanceerde, harmonieuze rechthoek.”

Over het wijnhuis
Eugenio Campolmi is opgegroeid in een horecafamilie, maar al snel komt hij erachter dat dit niet voor hem is weggelegd. Zijn droom is namelijk om wijnen te gaan produceren in de Bolgheri streek. Als hij en zijn vrouw Cinzia Merli deze kans krijgen in 1983 twijfelen zij geen moment. Er wordt gekozen om met barbera en sangiovese te beginnen, maar na een aantal jaren ontdekken zij dat internationale druivenrassen zoals cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot beter gedijen in deze regio. Daarnaast is Le Macchiole het eerste wijnhuis uit de streek die het aandurfde om een 100% Cabernet Franc uit te brengen. Helaas is Eugenio veel te vroeg overleden, maar Cinzia heeft ervoor gekozen om zijn nalatenschap voort te zetten. Ze paste onder andere nieuwe technieken toe en begon met het toepassen van biologische wijnbouw. Dit resulteerde niet alleen in gezondere wijnstokken, maar dit kwam ook de algehele kwaliteit van de wijnen ten goede.

Le Macchiole Messorio 2014
Messorio is één van hun fantastische single variety wijnen, gemaakt van 100% merlot. Toen zij besloten om een wijn van uitsluitend dit druivenras te maken, moest het een heel ander karakter hebben dan de zachte en de vaak-geassocieerde stijl van merlot. Deze merlot moest krachtig, gelaagd en complex zijn. En we kunnen zeggen dat is meer dan gelukt! De fermentatie van de trossen vindt plaats in deels roestvrijstalen tanks en deels in cementen vaten. Na de vergisting wordt het sap overgestoken naar nieuwe barriques voor de houtrijping die 18 maanden aanhoudt. Le Macchiolo Messorio wordt beschouwd als één van de beste merlots van Italië en misschien zelfs van de wereld…

Benieuwd naar deze prachtige wijn? Le Macchiole Messorio 2014

 

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd