Visual Tasting Note Château Petit Village 2010

Visual Tasting Note Château Petit Village 2010

Sarah Heller MW is de jongste Master of Wine van Azië-Pacific. Sarah is niet alleen wijnexpert van het hoogste niveau, maar ook beeldend kunstenaar. Een uniek project zijn haar Visual Tasting Notes; een bijzondere weergave van een wijnomschrijving.

Voor de visuele proefnotities is het van belang dat je deze van boven naar beneden leest. De omtrek van de collage weerspiegeld de ‘vorm’ van de wijn. Daarnaast zijn alle componenten in het kunstwerk verwerkt, denk hierbij aan aroma’s, kleuren, zuren en tannines.

De visual tasting note van Sarah gaat dit keer over Château Petit Village 2010. Haar kunstwerk omschrijft: "Muskus, kruidnagel en pruimen in de neus. Daarna donkere tonen van zoethout en hars, mooi verweven met sappig, rijp fruit. Een weelderige wijn met een ragfijne zuurgraad".

Over het wijnhuis
Château Petit Village is te vinden op het Pomerol-plateau in het kleine dorpje Catusseau. De naam van het wijnhuis is dan ook een verwijzing naar dit Franse gehucht. De eerste vermelding van het château is al in 1785. Door de jaren heen heeft het wijnhuis verschillende eigenaren gehad. Eén daarvan is de familie Ginestet. Deze familie is een bekende négociant van de linkeroever en had daarnaast nog een aantal wijnhuizen in het bezit, waaronder het befaamde Château Margaux. Met deze ervaring in hun achterhoofd hebben zij destijds veel cabernet sauvignon stokken aangeplant bij Petit Village. De aanplant bestond toen zelfs voor 50% uit cabernet, wat de grootste hoeveelheid was op de gehele rechteroever! Helaas zorgde deze keuze niet voor extra bekendheid en bleven de wijnen nog altijd onder de radar van het grote publiek. Maar dit veranderde toen Bruno Prats in 1971 het château in handen kreeg. Hij besloot gelijk om de cabernet stokken te vervangen voor merlot en om de kelder te renoveren. In no-time schoten de kwaliteit en de populariteit omhoog. Na het vertrek van Bruno is het wijnhuis nogmaals meerdere malen overgenomen, maar vandaag de dag is het eigendom van de Moulin familie. Zij hebben ook het aangrenzende Château Beauregard in hun bezit.

De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van klei en kiezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat warmte goed wordt vastgehouden en de wijnstokken altijd over een watervoorraad beschikken. De wijngaarden zijn zuidwestelijk georiënteerd en ontvangen op die manier volop zon.

Over de wijn
2010 was een uitzonderlijk goed wijnjaar in Bordeaux. De zomer was droog en vanaf augustus tot aan de oogst in eind september was het erg zonnig met koele nachten. Op deze manier verliep het rijpingsproces langzaam, maar optimaal. Het vertraagde rijpingsproces in combinatie met de koele nachten zorgde ervoor dat de trossen volledig rijp konden worden met behoud van de zuren en zonder onrijpe tannines.

Voorheen bestond de wijn van Petit Village uit een groter aandeel cabernet sauvignon, maar is dit de laatste jaren drastisch verlaagt. De aanplant ervan is zelfs teruggebracht naar slechts 7%. Merlot neemt 75% voor zijn rekening en de overige 18% bestaat uit cabernet franc. De blend van was in 2010 gelijk aan de verhouding van de aanplant. Na de handmatige oogst zijn de trossen streng geselecteerd op kwaliteit en zijn de steeltjes verwijderd. Voor de vergisting is er gebruik gemaakt van cementen vaten. Daarna is de wijn voor de malolactische vergisting en de rijping overgestoken naar houten vaten van 70% nieuw Frans eiken en 30% eenjarig hout. Na 15 maanden houtopvoeding is de wijn gebotteld.

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd