Was het vanaf het begin duidelijk dat u toezicht zou houden op Château Climens?
Toen we met het overnameproces begonnen, was ik niet van plan om het beheer van het domein over te nemen, maar toen we Climens ontdekten, werd het al snel duidelijk. Ik ben een fervent verdediger van terroirs, ervan overtuigd dat ze essentieel zijn als je grote wijnen wilt maken. De ontdekking van het terroir van Climens en de frisheid die het aan zijn wijnen geeft, overtuigde me er al snel van dat we een uitstekend potentieel hebben om grote witte wijnen te maken, of ze nu zoet zijn, zoals onze1er cru classé, of droog, zoals Asphodèle sinds 2018, en Lilium en Petite Lily sinds onze komst.
Hoe heb je je op je baan voorbereid?
Ik heb geen wijn gestudeerd, maar wel wetenschap en techniek. Ik ben al meer dan vijfendertig jaar gepassioneerd door wijn. Ik heb veel geproefd, was lid van een wijnproefclub en heb veel wijngaarden en wijnmakers ontdekt tijdens mijn bezoeken. Ik ben ook een fervent lezer en ik heb veel geleerd van wat ik heb gelezen. Nieuwsgierig van aard, ontdekte ik ook de uitdagingen van biologische en biodynamische wijnbouw, in een tijd waarin deze praktijken weinig bekend en slecht begrepen waren. Zo kon ik mijn eigen visie op wijn ontwikkelen en, door mijn professionele praktijk, kon ik ook marketing- en managementvaardigheden ontwikkelen, evenals het vermogen om samen te werken met technische experts, wat me vandaag in staat stelt om het fantastische Climens team te leiden.
Kunt u zich uw eerste dagen bij Château Climens nog herinneren?
Ja, absoluut. Op de eerste dag van mijn nieuwe baan kochten we de eerste Wineglobes, de glazen verpakkingen waarmee we een grote stap voorwaarts konden zetten en onze grote droge witte wijn Lilium konden ontwikkelen. We waren op bezoek bij een technische leverancier om hun oplossing voor het beschermen van de wijngaarden tegen vorst te bespreken; dit was mijn topprioriteit toen ik mijn baan aanvaardde, omdat we absoluut voorbereid moesten zijn op de winter en de tegenslagen van voorgaande jaren (3 wijnjaren zonder productie door vorst) moesten voorkomen. We maakten van de gelegenheid gebruik om de Wineglobes van deze distributeur te bekijken. En na een paar tests bleek het een belangrijke ontdekking te zijn voor het rijpen van onze grote droge witte wijn.
Hoe sterk is uw consumptie van Sémillon de laatste jaren toegenomen?
Drastisch, want vroeger dronk ik weinig of geen Semillon. Ik heb een zeer interessante druivensoort ontdekt, die uitzonderlijk kan zijn, maar die speciale omstandigheden nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. In Bordeaux wordt hij vaak gemengd met sauvignon, waardoor zijn authentieke, rijke aromatische expressie verloren gaat aan de scherpere sauvignon. Dankzij ons uitzonderlijke terroir, met de aanwezigheid van de kalksteenplaat van het plateau van Haut Barsac in de bodem, kunnen we Sémillon volledig tot zijn recht laten komen.