Talking wine with Jérôme Moitry, CEO van Château Climens

Talking wine with Jérôme Moitry, CEO van Château Climens

In onze interviewreeks Talking Wine with ... praten we met prominente experts uit de internationale wijn- en gastronomiescene en met particuliere wijnliefhebbers over hun vinofiele passie.

Van hoofd van een vermogensbeheerbedrijf tot CEO van een prestigieus Bordeaux-château: Jérôme Moitry's CV is meer dan ongewoon. De ingenieur (MSc Ecole Centrale Paris) en econoom (Instead MBA) bouwde samen met zijn broer Jean-Hubert Moitry het Parijse vermogensbeheerbedrijf Patrimonia Capital op. Sinds juni 2022 wijdt hij echter de helft van zijn tijd aan wijn als CEO van Château Climens. Toen kocht zijn familie het prestigieuze wijndomein in Sauternes-Barsac. We praten met Jérôme Moitry over de carrièrewissel, zijn nieuwe uitdagingen - en zijn liefde voor wijn.

Wijnpaspoort Jérôme Moitry

Favoriete producent: in Bordeaux, Brane Cantenac (Margaux) en Château Pontet Canet (Pauillac), buiten Bordeaux, Domaine de Terrebrune (Bandol)

Favoriete wijnstreek: naast Bordeaux, Chateauneuf-du-Pape

Favoriete muziek om wijn op te drinken: "You must believe in Spring" van Bill Evans op een Climens 1er cru 2005

Favorieten uit Best of Wines: Château Pontet Canet 2020

Wine passport Jérôme Moitry

Jérôme, je komt oorspronkelijk niet uit de wijnindustrie. Hoe kwam de familie Moitry erbij om een van de meest prestigieuze wijndomeinen in Bordeaux te kopen?

We komen zeker niet uit de wijnwereld, maar wijn is altijd een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven geweest. We komen uit Nîmes, een stad in het zuiden van Frankrijk. Ons huis was omringd door wijngaarden, de Costières-wijngaarden. Mijn vader dronk regelmatig wijn en in het weekend ging ik met hem mee om zijn wijn te kopen. Het was een witte Châteauneuf du Pape uit onze naburige regio die me mijn eerste grote proefervaring gaf. Het overtuigde me om de wereld van de wijn verder te verkennen.

Terwijl ik een internationale carrière in strategy consulting nastreefde en de diversiteit van de wereldwijnen ontdekte, ontwikkelde mijn broer zijn eigen vastgoedgroep en verdiepte hij zijn waardering voor Bordeaux wijn. Hij bezit een huis in het Bassin van Arcachon en wilde een wijndomein in de regio. Ik hielp hem verschillende mogelijkheden te bekijken en toen we Climens ontdekten, was het duidelijk dat we het familiedomein hadden gevonden.

Was het vanaf het begin duidelijk dat u toezicht zou houden op Château Climens?

Toen we met het overnameproces begonnen, was ik niet van plan om het beheer van het domein over te nemen, maar toen we Climens ontdekten, werd het al snel duidelijk. Ik ben een fervent verdediger van terroirs, ervan overtuigd dat ze essentieel zijn als je grote wijnen wilt maken. De ontdekking van het terroir van Climens en de frisheid die het aan zijn wijnen geeft, overtuigde me er al snel van dat we een uitstekend potentieel hebben om grote witte wijnen te maken, of ze nu zoet zijn, zoals onze1er cru classé, of droog, zoals Asphodèle sinds 2018, en Lilium en Petite Lily sinds onze komst.

Hoe heb je je op je baan voorbereid?

Ik heb geen wijn gestudeerd, maar wel wetenschap en techniek. Ik ben al meer dan vijfendertig jaar gepassioneerd door wijn. Ik heb veel geproefd, was lid van een wijnproefclub en heb veel wijngaarden en wijnmakers ontdekt tijdens mijn bezoeken. Ik ben ook een fervent lezer en ik heb veel geleerd van wat ik heb gelezen. Nieuwsgierig van aard, ontdekte ik ook de uitdagingen van biologische en biodynamische wijnbouw, in een tijd waarin deze praktijken weinig bekend en slecht begrepen waren. Zo kon ik mijn eigen visie op wijn ontwikkelen en, door mijn professionele praktijk, kon ik ook marketing- en managementvaardigheden ontwikkelen, evenals het vermogen om samen te werken met technische experts, wat me vandaag in staat stelt om het fantastische Climens team te leiden.

Kunt u zich uw eerste dagen bij Château Climens nog herinneren?

Ja, absoluut. Op de eerste dag van mijn nieuwe baan kochten we de eerste Wineglobes, de glazen verpakkingen waarmee we een grote stap voorwaarts konden zetten en onze grote droge witte wijn Lilium konden ontwikkelen. We waren op bezoek bij een technische leverancier om hun oplossing voor het beschermen van de wijngaarden tegen vorst te bespreken; dit was mijn topprioriteit toen ik mijn baan aanvaardde, omdat we absoluut voorbereid moesten zijn op de winter en de tegenslagen van voorgaande jaren (3 wijnjaren zonder productie door vorst) moesten voorkomen. We maakten van de gelegenheid gebruik om de Wineglobes van deze distributeur te bekijken. En na een paar tests bleek het een belangrijke ontdekking te zijn voor het rijpen van onze grote droge witte wijn.

Hoe sterk is uw consumptie van Sémillon de laatste jaren toegenomen?

Drastisch, want vroeger dronk ik weinig of geen Semillon. Ik heb een zeer interessante druivensoort ontdekt, die uitzonderlijk kan zijn, maar die speciale omstandigheden nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. In Bordeaux wordt hij vaak gemengd met sauvignon, waardoor zijn authentieke, rijke aromatische expressie verloren gaat aan de scherpere sauvignon. Dankzij ons uitzonderlijke terroir, met de aanwezigheid van de kalksteenplaat van het plateau van Haut Barsac in de bodem, kunnen we Sémillon volledig tot zijn recht laten komen.

Is je kijk op wijn veranderd sinds je op Château Climens werkt?

Ik kan niet zeggen dat mijn standpunt is veranderd, maar het is duidelijk dat ik de logica achter sommige van mijn gevoelens over de wijnen op dat moment beter begrijp. Als het bijvoorbeeld gaat om droge witte wijnen, heb ik altijd genoten van wijnen met een goede balans tussen frisheid (verticaliteit) en rijkdom (amplitude), en ik heb altijd een probleem gehad met te veel zuren in deze wijnen. En toch is het zo vaak zo dat de frisheid van wijnen voortkomt uit hun zuurgraad. Het was me niet duidelijk hoe ik dit dilemma kon oplossen. Nu begrijp ik beter welke rol terroir kan spelen bij het tot uitdrukking brengen van de frisheid van een wijn in afwezigheid van zuren.

Château Climens staat vooral bekend om zijn zoete wijnen, maar je produceert ook uitstekende droge wijnen - hoe heb je besloten dat Château Climens meer droge wijnen moest gaan produceren?

Vandaag de dag is het produceren van droge witte wijnen een voor de hand liggende keuze voor de regio Sauternes. Het is ook een manier om het terroir van het plateau van Haut-Barsac, dat uitermate geschikt is voor de productie van droge witte wijnen van hoge kwaliteit, te respecteren en te versterken. En het is een stap terug in de tijd, want de eerste wijnen die in de regio werden geproduceerd waren droge witte wijnen. De ontdekking van botrytis cinerea en de grote vraag van klanten in de 18e en 19e eeuw leidden tot de ontwikkeling van zoete wijnen, met name dankzij de Nederlandse kooplieden die deze wijnen voor de markten van Noord-Europa en Rusland bestemden. Dit sluit aan bij mijn geloof in de rol van de wijnboer. Wij zijn de 'go-betweens', de tussenpersonen die de verbinding leggen tussen consumenten en het terroir. We moeten de beste uitdrukkingen van onze terroirs vinden om wijnliefhebbers aan te spreken, de klanten die ons ons levensonderhoud geven en die betekenis geven aan onze missie.

Wat maakt jouw droge wijnen volgens jou zo speciaal?

Naast het feit dat het geweldige wijnen zijn, geproduceerd op een uitzonderlijk terroir, zijn onze droge witte wijnen speciaal omdat ze een pure, elegante, frisse en rechttoe rechtaan expressie bieden - vaak mineraal genoemd - van een druivenras met een rijk, vol aroma. Het is interessant om op te merken dat dit evenwicht tussen frisheid en aromatische breedte het beste onze grote zoete wijnen karakteriseert. Het andere bijzondere kenmerk van deze 100% Semillon droge witte wijnen is het vermogen van deze druivensoort om te verouderen. Een paar jaar later vind je zelfs aromatische toetsen die doen denken aan onze1er cru liquoreux. Kortom, dit zijn echt originele droge witte wijnen, die ik nog nooit ergens anders heb kunnen vinden.

Is de stijl van Château Climens veranderd sinds u op het domein werkt?

Absoluut niet voor de1er cru liquoreux. De stijl van Climens is uitzonderlijk. Ik kom er niet aan omdat het deel uitmaakt van de geschiedenis. Als je ziet dat sommige grote proevers onze1er cru herkennen aan zijn elegante, krijtachtige mondgevoel, dan dwingt dat respect af. Aan de andere kant wordt de geschiedenis herschreven voor droge witte wijnen en hebben we een weg gekozen die het terroir respecteert, vergelijkbaar met die voor onze zoete1er cru. Het kan worden omschreven als 'een zoektocht naar zuiverheid en elegantie'.


Wat vindt u het leukste aan werken op Château Climens?

Ten eerste vind ik het erg leuk om samen te werken met een geweldig team, toegewijd aan Climens, dat hard werkt om de beste wijnen te produceren en onze klanten, die verfijnde wijnliefhebbers zijn, te verblijden. Ten tweede hou ik van de vele uitdagingen die we aangaan wanneer we een nieuwe bladzijde schrijven in de geschiedenis van Climens met onze nieuwe droge witte wijnen. Tot slot staan we voor veel uitdagingen en zijn we soms erg hard getroffen door de natuur en de klimaatverandering, maar het werken aan nieuwe oplossingen en manieren om ons aan te passen is een veeleisend en spannend avontuur.

Heb jij een favoriete wijn-spijscombinatie met je wijnen?

Ik moet zeggen dat ik de afgelopen twee jaar mijn kijk op onze geweldige zoete wijn totaal heb veranderd. Ik werd beïnvloed door de algemeen aanvaarde visie (foie gras en dessert) en ik heb ontdekt dat deze wijn bijna elk gerecht kan begeleiden... heel eenvoudige gerechten zoals gebraden kip, wereldkeuken zoals de Aziatische keuken, als aperitief, op zichzelf... Zoals ik vaak zeg, het is een cocktail op zich, want hij bestaat uit alcohol, suiker en fruit. Persoonlijk geniet ik er soms gewoon van als dessert met een goede sigaar...

Onze droge witte wijnen passen ook heel goed bij veel gerechten. Petite Lily kan goed gekoeld worden gedronken als aperitief of bij een vleesplankje, Asphodèle na twee of drie jaar bij een pittige Aziatische keuken en Lilium bij een fijne vis.

Laten we ook niet vergeten dat we allemaal een andere smaak hebben en dezelfde wijn niet allemaal op dezelfde manier waarderen, en nog minder als het gaat om het combineren met een gerecht. Voor mij is het belangrijkste om afstand te nemen van vooropgezette ideeën en vrij spel te geven aan het proeven met alle soorten voedsel. Je staat er altijd versteld van hoeveel gelukkige combinaties er zijn!

Staat er nog een wijn op je bucketlist die je ooit zou willen drinken?

Een geweldige droge witte wijn van Climens, tussen de twintig en dertig jaar oud. Ik hoop dat dat gaat lukken!

En last but not least, kun je onze lezers wat restaurant- en wijnbaraanbevelingen geven voor als ze Barsac bezoeken?

De regio Sauternes is rijk aan wijntoerisme en goede restaurants. Als je op zoek bent naar een gastronomische ervaring, is er natuurlijk het restaurant Lalique, 2* in de Michelin-gids, evenals het restaurant Darroze, 1* in Langon. Een minder dure optie, in het bistronomische register, is de Cercle Guiraud in Sauternes. Voor een eenvoudigere optie, gebaseerd op tapas maar met heerlijke wijnen aanbevolen door een echte wijnliefhebber, ga je naar La Barrique in Langon. En als je met een kleine groep op zoek bent naar een geweldige Château-ervaring, ben je meer dan welkom bij Climens (ons aanbod staat beschreven op www.chateau-climens.fr).

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd