Wat was je grootste faux-pas op het gebied van wijn?
Ik heb nog wel eens moeite om direct kurk of een andere fout uit een wijn te halen. Zo herinner ik me een avond waarop ik met een vriend in vrij korte tijd een fles La Fleur-Pétrus 1964 soldaat heb gemaakt. Omdat we zo snel, te snel misschien, hadden gedronken, kreeg ik wat last van oprispingen. Pas toen ik de smaak van de wijn weer opboerde, excuus voor de details, bedacht ik me ‘hé, is dat geen kurk?’. Sindsdien neem ik altijd rustig de tijd om een wijn voor te proeven. Maar om heel eerlijk te zijn laat ik het nog het liefst door iemand anders doen!
Voor deze crisis uitbrak, reisde je veel voor je werk. Wat zijn culinaire bestemmingen die veel indruk op je hebben gemaakt?
Dat klopt, ik reisde de hele wereld rond en had soms meer dan 100 reisdagen in een jaar. En toch blijf ik altijd nieuwe culinaire ontdekkingen doen die me inspireren. Ik vind het leuk om als ik op een bestemming ben niet alleen de toprestaurants te bezoeken, maar vooral ook de kleinere, lokale zaakjes. Er zijn zoveel plekken die grote indruk op me hebben gemaakt, van geweldige kebab in een zaakje aan de Montenegrijnse kust (BBQ Tangja in Kotor voor de geïnteresseerden) tot een hemels gerecht van kip, geserveerd in varkensblaas met truffel en ganzenlever en daarbij dan een tot in de perfectie gerijpte Bordeaux uit de jaren ’60, die ik voorgeschoteld kreeg in Restaurant Scharzer Adler in Vogtsburg-Oberbergen. Ook moet ik denken aan Soneva, een culinair paradijs op de Malediven met zoveel uitstekende restaurants en een wijnkelder vol schatten, waaronder Franse ‘Garagistes’, maar ook Parkerpunt-kanonnen als Ridge Montebello 2013 op magnum.
Kan je ons meenemen naar jouw meest memorabele wijnmoment?
Goh, dat is lastig om er één te noemen. Ik kan me zo honderden geweldige wijnen voor de geest halen, wanneer ik ze dronk en met wie. Ik ben gek op gerijpte wijnen, die ik het liefst met goede vrienden drink. Als ik 3 momenten zou mogen noemen die me het meest dierbaar zijn, zijn het:
Château d’Yquem 1911 – met een hemelse ganzenleverterrine met brioche en abrikozencompote. De fles had ik op de kop getikt via een betrouwbare bron, een Frans sterrenrestaurant van de oude stempel. De wijn was nog perfect in balans, één en al finesse en aromatische complexiteit.
Armand Rousseau Chambertin 2009 – deze fles dronk ik samen met mijn vrouw Katharina, de dag na onze bruiloft op Sicilië. Na twee dagen feestvieren met familie en onze beste vrienden, zaten we samen op een terras naar de zonsondergang te kijken. De Chambertin in ons glas was perfect op dronk, kruidig, krachtig en zijdezacht tegelijkertijd. Een moment van ultieme schoonheid en diepe tevredenheid.
Château Mouton Rothschild 1962 Magnum - eigenlijk een wat mindere vintage, maar met een prachtige rijpheid, gecombineerd met een verleidelijke rokerigheid. Ik kreeg de mogelijkheid deze wijn te proeven tijdens een bijzondere proeverij met een club geweldige mensen en een flink aantal andere grandioze wijnen. Terwijl mijn proefvrienden zich op die andere wijnen stortten, bleef minstens de helft van de magnum voor mij alleen over!