Talking Wine met...

Talking Wine met...

Cinzia Merli, eigenaar en wijnmaker Le Macchiole

In onze interviewserie Talking Wine met... spreken we verschillende bekende personen uit de internationale wijn en food scene over hun liefde voor wijn.

Hoe zijn ze verzeild geraakt in de wereld van de wijn? Wat zijn hun favoriete wijnen? Welke producenten of appellaties raden ze ons aan?

Deze keer praten we met Cinzia Merlieigenaar en wijnmaker van het gerenommeerde wijnhuis in Bolgheri, Toscane; Le Macchiole. Le Macchiole staat internationaal bekend om de 'Messorio', een wijn van 100% Merlot die 20 maanden houtopvoeding in barriques heeft gehad en ongefilterd wordt gebotteld. Messorio scoort jaarlijks hoge punten bij wijnschrijvers en is zonder twijfel één van de beste Merlots van Italië en misschien zelfs van de wereld.

We spraken met Cinzia over haar liefde voor Toscane en Bolgheri in het bijzonder. Ook deelt ze met ons haar favorietjes plekjes waar je een zeker eens een Toscaanse steak (bistecca!) moet gaan eten!

WIJNPASPOORT CINZIA MERLI

FAVORIET wijnhuis: Vieux Château Certan

FAVORIETE WIJNREGIO: TOSCANE/Chianti Classico

FavoriETE MUZIEK OM WIJN BIJ TE DRINKEN: rock

BEST OF WINES FAVORIETEN:

Vieux Château Certan
*
Montevertine
*
domaine armand rousseau

Jullie produceren geweldige blends, maar internationaal staat Le Macchiole toch vooral bekend om haar topwijnen van merlot (Messorio), syrah (Scrio Rosso) en cabernet franc (Paleo Rosso). Hoe onstond dat idee om ook op monocépages in zetten?

Dat klopt, Bolgheri staat wereldwijd bekend om blends van internationale druivenrassen. Wij hebben ooit besloten om zowel die stijl te maken met onze blend (Le Macchiole Bolgheri Rosso), maar ons daarnaast ook te richten op monocépages. Daar zit ook een specifiek idee achter. Voor mij is het maken van monocépage wijnen zoiets als het maken van een foto van het terroir: één druif, in één specifiek gebied, in één specifiek jaar. Een monocépage wijn is echt iets anders dan een blend, meer gericht op de relatie tussen druif en terroir, op een bepaalde manier preciezer, compromisloos. En ik moet zeggen, ik ben gek op die stijl!

Hoe zou je het unieke karakter van Bolgheri omschrijven? 

De wijnen van Bolgheri vertellen het verhaal van de plek waar ze vandaan komen. Hun zijdezachte, zonnige karakter vergelijk ik met de rollende heuvels van Castagneto Carducci die Bolgheri omringen. Mijn man en ik kozen niet voor Bolgheri, Bolgheri koos ons. We zijn hier beiden geboren en het was voor ons vanaf het begin duidelijk dat we hier - en nergens anders - onze wijnen wilden maken. Als ik door middel van onze wijnen, onze liefde voor deze streek kan overbrengen op anderen, dan is mijn missie geslaagd.

"Mijn man en ik kozen niet voor Bolgheri, Bolgheri koos ons"

De DOC Bolgheri werd in 1983 opgericht, aanvankelijk eerst nog alleen voor wit en rosé. Pas sinds 1994 zijn de rode wijnen van Bolgheri opgenomen in de Bolgheri DOC wetgeving. Het viel ons op dat jullie Messorio en Paleo Rosso op de markt komen als Toscana IGT en niet als Bolgheri DOC. Uiteraard zegt dit niets over de kwaliteit van de wijn zelf, maar kun je uitleggen waarom dat zo is?

Ja dat klopt inderdaad. Na 2011 werd het mogelijk om rode Bolgheri DOC te produceren van 100% cabernet franc, 100% cabernet sauvignon of 100% merlot. Aanvankelijk hebben we om marketingtechnische redenen besloten om de 'IGT-appellatie' te behouden; onze wijnen stonden goed bekend als IGT-wijnen en we hadden geen behoefte om daar verandering in te brengen. Maar een paar jaar later besloot het Consortium om alle nieuwe DOC-autorisaties stop te zetten om zo evenutuele speculatie te stoppen. Om die reden hebben sommige van de nieuwe percelen in de nieuwe wijngaarden die gewijd zijn aan Paleo en Messorio - op dit moment - geen DOC-autorisatie en daarom 'declassificeren' we ze naar IGT-wijnen.

We hebben allemaal wel eens gehoord van de term 'Super Tuscan', die door Robert Parker zou zijn bedacht om de legendarische wijnen van Bolgheri, die buiten de DOC wetgeving vielen, te beschrijven . Is die term volgens jou vandaag de dag nog relevant en gebruik je hem eigenlijk voor je eigen wijnen? 

Ik geloof zelf dat er verschillende oorsprongen zijn van het woord Super Tuscan, maar waar het ook vandaan komt en wie het ook heeft bedacht; persoonlijk heb ik er niet zo veel mee en gebruik ik liever de gewoon 'Bolgheri wijn' om onze unieke stijl te beschrijven.

Welk Toscaans gerecht eet je het liefst bij je wijnen? En waar moeten we - zodra het weer kan - zeker een keertje gaan dineren als we in de buurt van Bolgheri zijn?

Mijn favoriete Toscaanse gerecht is met afstand de steak (bistecca), dat is echt de perfecte match met onze wijnen! Je kunt op veel plekken een hele goede steak krijgen in Bolgheri. Een van mijn persoonlijke favorieten is Osteria Magona, een restaurantje op een paar honderd meter afstand van Le Macchiole. Een andere favoriet is Osteria del Ghiotto in Canneto, op 40 minuutjes rijden van Bolgheri. Ik ben ook gek op vis en vlakbij Bolgheri is een fantastisch sterrenrestaurant (1 ster), gespecialiseerd in vis: La PinetaJe vindt ze aan het strand in Marina di Bibbona

Welke wijn trek je graag open na een dag hard werken?

Na een lange dag in de wijngaard of kelder, maak je me erg blij met een goed glas Chianti Classico.

Wat was de meest memorable wijn die je ooit hebt gedronken?

Dat was een fles Montevertine 1988Ik deelde de fles met goede vrienden in ons favoriete restaurant, dat helaas niet meer bestaat. Een bijzonder dierbare herinnering die me altijd bij zal blijven.

Heb je onlangs nog een interessante nieuwe wijn ontdekt die je met onze lezers wilt delen?

Mijn laatste ontdekking is Giuliano Pettinella, die wijn maakt in Abruzzo. Ik proefde laatst zijn Tauma, een rosé gemaakt van Montepulciano druiven. In één woord: geweldig! Rozen, pioenen en framboosjes in de neus. Ziltig en fris in de mond. Echt een geweldige wijn!

Bekijk hier welke Le Macchiole wijnen Best of Wines in voorraad heeft.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd