Super Tuscans - Van tafelwijn naar Cult status

Super Tuscans - Van tafelwijn naar Cult status

Het beste van Super Tuscans

In de jaren '90 waren wijnen zoals Ornellaia, Sassicaia en Masseto geclassificeerd als tafelwijnen, de laagste classificatie die er is. Echter zal iedere wijnliefhebben onmiddelijk de schoonheid en klasse van deze wijnen herkennen. Zoals je misschien verwacht, hebben deze wijnen een gigantische status boost gekregen over de afgelopen decennia. Sommige hebben zelfs een ware cultstatus kegregen, zoals bijvoorbeeld Masseto. In 2002 kon je een fles Masseto 1998 nog krijgen voor rond de €80,-. Vandaag is het daarentegen ongelooflijk moeilijk om dezelfde fles te bemachtigen voor minder dan €600,-!

Hedendaags gaan deze wijnen niet langer door het leven als slechts tafelwijnen, maar als IGT wijnen (Indicazione Geografica Typica) en zijn onder de wijnliefhebbers bekend als "Super Tuscans". Ik heb gehoord van verschillende blindproeverijen (en uiteraard ook genoeg meegemaakt) met een selectie van deze Super Tuscans. Voorkeur in wijnen is natuurlijk iets heel persoonlijks, maar in de meeste gevallen was Sassicaia de grote verrassing. Dat is wel met een voorwaarde: De Sassicaia was minstens tien tot vijftien jaar oud. Sassicaia heeft die tijd nodig om te ontwikkelen tot zijn volle potentie. Als de wijn te jong gedronken wordt, kan het als hard en gesloten worden ervaren. James Suckling heeft ooit geëxperimenteerd met deze hardheid, door een Sassicaia te proeven gedurende verschillende fases van oxidatie. Het resultaat was dat de wijn het best tussen 1 en 2 maanden na opening.

We dronken een Sassicaia 2009, nog steeds in zijn kinderschoenen, maar het droeg de belofte van wat het zou worden. Enorm geconcentreerd en krachtig, maar op een zijdeachtige manier... Dit kan natuurlijk ook liggen aan de 15% Cabernet Franc. Het complexe bouquet van fruit (bosbessen), specerijen en terroir zijn te vergelijken met een linker-oever Bordeaux (Graves). Wat een genot is deze 2009. Misschien wel het belangrijkste wat te zeggen valt over de Sassicaia, is dat deze nog steeds betaalbaar is (in vergelijking met bijvoorbeeld de Masseto), wat resulteert in een fantastische prijs-kwaliteitsverhouding.

BOW 9

 

Blog door Peter

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd