Pre Phylloxera Wine : Chateau Sisqueille 1874

Pre Phylloxera Wine : Chateau Sisqueille 1874

De Phylloxera-epidemie of Phylloxera-druivenziekte vernietigde het grootste deel van de wijnstokken in Europa tussen 1860-1900. Nieuwe wijnstokken werden geïmporteerd uit de VS omdat deze stokken resistent waren tegen Phylloxera (phylloxera luis). De kwaliteit van de wijnen die door deze wijnstokken worden geproduceerd, was echter over het algemeen van mindere kwaliteit. Dus wanneer we een fles pre-phylloxera-wijn tegenkomen, heeft deze onze volledige aandacht.

Rivesaltes 1874 : L’Archiviste Collection

De Chateau Sisqueille 1874 kwam uit de L'archiviste collectie en is een Rivesaltes-wijn. Sommige van deze Rivesaltes wijnen worden Vin Doux Naturel genoemd en zijn gemaakt van de Muscat druif. We hebben voorraad van de jaren 1930 tot 1980 en perfect drinkplezier is gegarandeerd, aangezien de wijnen tussen 2011-2013 werden gebotteld en nog zeker enkele decennia meegaan.

Onze laatste fles van de 19e-eeuwse uitgaven was de 1874 Chateau Sisqueille Riversaltes, een pre-phylloxera-fles gemaakt van 60% Grenache Noir. We besloten om op vrijdagmiddag van deze wijn te genieten met een aantal van onze speciale klanten, omdat dit soort flessen altijd veel emotie oproepen: de pure kwaliteit van deze oude Europese wijnstokken die helaas nu bijna zijn verdwenen. Wie het geluk heeft gehad om een ​​pre-phylloxera-wijn te drinken, weet wat ik bedoel ... ..

Het proeven van de 1874

De kurk eruit trekken en ruiken is altijd een sensatie - alsjeblieft, geen kurk! En ... er verscheen een glimlach op het gezicht van degene die ontkurkte.
De eerste indruk was een overweldigend suikerachtig / amandel / kirsch / sinaasappelaroma, erg dik en geconcentreerd. De kleur was bruin, met een donkeroranje rand. De eerste slok was verbluffend: zo vol en rond, met karamel, jam, gember, gedroogd fruit. Zeer weinig oxidatie, veel minder dan je zou verwachten. En bijna perfect uitgebalanceerd. De wijn ging open en werd nog geconcentreerder en zoeter. Geen teken van veroudering, deze wijn gaat nog tientallen jaren mee. Wat een genot en wat een sensatie. BOW 9.5.

De artistocratische klasse van Domaine Comte Georges de Vogüé
Blog by Femke Pruis

De artistocratische klasse van Domaine Comte Georges de Vogüé

Bekijk blog
Marcel Deiss, au Service des Terroirs
Blog by PM

Marcel Deiss, au Service des Terroirs

Bekijk blog
Montrose 1990, een legendarische wijn
Blog by PM

Montrose 1990, een legendarische wijn

Bekijk blog