Port Ellen 37 years Old Gorens whisky

Port Ellen 37 years Old Gorens whisky

Goren’s Whisky is een onafhankelijke bottelaar uit Israel, opgericht door een bekende naam uit de whiskyindustrie: Tomer Goren. Tomer is voornamelijk bekend als de meesterdistilleerder van de Milk & Honey Distillery in Tel-Avi.

Na alles van het maken van whisky te hebben geleerd bij distilleerderijen door heel Schotland, is hij niet alleen de meesterdistilleerder bij Milk & Honey, hij is ook de organisator van de Whisky Live Tel-Aviv show. Zijn voornaamste passie in het leven is whisky, en bovenal is het gewoon een vriendelijke man. Ik heb hem een aantal jaar geleden ontmoet tijdens het Feis Ile festival in Schotland en sindsdien hebben we een goede vriendschap opgebouwd. We zoeken elkaar regelmatig op en dat zijn altijd memorabele momenten.

Tomer is iemand die houdt van zijn dranken. Niet alleen maakt hij whisky voor de Milk & Honey distilleerderij, hij maakt ook een fantastische gin en brouwt zijn eigen bier, Hadictator. Ik heb hier een aantal van geprobeerd, en ik vind zijn experimentele insteek erg geslaagd. Mocht je deze bieren ergens tegenkomen, zorg dat je ze probeert. Ze zullen absoluut niet tegenvallen.

Na deze introductie moet ik een ding duidelijk maken: ik ga Tomer niet een hogere score geven omdat we toevallig vrienden zijn. Eerlijk gezegd maak ik hier nooit uitzonderingen in. Een dram is een dram en mijn scores zijn enkel gebaseerd op de geur, smaak, afdronk, complexiteit en balans.

Nu dat eruit is, laten we deze dram maar eens gaan uitproberen! Deze Port Ellen is gereleased voor de Whisky Live Tel-Aviv whisky show eerder dit jaar, dus deze whisky moet wel goed zijn. De eerste indruk is natuurlijk de diep gouden kleur.

Neus:

Licht rokerig, totaal niet overheersend. Ook wat kruiden, zoals laurier, boterbabbelaars en roomigheid. Ook lijkt het een beetje op drinkyoghurt (op een hele goede manier). Het heeft wat houttonen, niet te veel. Misschien meer in de richting van walnoten. Geel fruit en pear drops.

Smaak:

Is hier een 'oomph' effect? Ja, dat is er zeker! Wij Nederlanders zijn natuurlijk gek op drop, en deze jongen heeft drop! Weer laurier en ook tonen van zandkoekjes. Wederom een licht rokerig karakter, behoorlijk plezierig. Misshien iets ziltigs... ja, subtiel ziltig ook.

Afdronk:

Voor mij is Port Ellen altijd groots in de afdronk. Bij deze is het helemaal mooi; een lange afdronk met meer droptonen en ziltigheid. Hier kan ik echt van genieten.

Balans en complexiteit:

Erg goed in balans, en ik ben gek op de complexiteit van Port Ellen. Zoals ik eerder al genoemd heb, ik ben gek op drop! Dit is absoluut mijn dram.

Commentaren:

Ik heb over de jaren redelijk wat Port Ellen gedronken, en om heel eerlijk te zijn, deze versloeg voor mij de distilleerderij edities - niet alleen op het gebied van de prijs. Deze whisky heeft gewoon veel meer complexiteit. Het doet me denken aan een ouderwetse Van Wees Ultimate Port Ellen editie, puur op de overeenkomende funky stijl... maar deze is nog veel ouder!

Ik heb echt heel erg van deze dram genoten. Het is natuurlijk niet dagelijks dat je een 37 jaar oude Port Ellen te drinken krijgt... deze dram doet me verlangen dat dat anders zou zijn.

BOW 93/100

Blog door Nils van Rijn

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd