Phylloxera, hoe het begon
Het begon allemaal in Roquemaure, Frankrijk, waar een Amerikaanse druivenverzamelaar op bezoek kwam bij een Franse collega. De Franse collega woonde in dit dorp in het zuidelijke deel van de Rhône wijn vallei. Achter zijn huis had hij een ommuurde wijngaard, waar hij verschillende druivensoorten liet groeien. Ongetwijfeld gaf de Fransman de Amerikaan enkele planten om toe te voegen aan zijn collectie voor Amerikaanse wijnen. De Amerikaan beloofde op zijn beurt de Fransman een aantal van zijn planten per post te sturen, zodat beide verzamelingen werden uitgebreid. De Franse verzamelaar was deze belofte bijna vergeten toen er na geruime tijd een pakketje uit Amerika bij hem werd afgeleverd. Het bleken de beloofde Amerikaanse druivenplanten te zijn en hij besloot al snel om ze toe te voegen aan de Europese in zijn wijngaard.
In de lente van 1864 begonnen de bladeren van de planten in de wijngaard van de Franse verzamelaar echter een vreemde vorm en kleur aan te nemen. Wat hij niet wist, was dat het pakket uit Amerika niet alleen druivenplanten bevatte, maar ook een kleine gele druivenluis die in Europa nog nooit in het wild was gezien. Na een paar maanden waren al zijn Europese druivenplanten dood, terwijl de planten uit Amerika nog leefden.
De ontsteltenis was echter pas compleet toen bleek dat hetzelfde fenomeen zich ook in andere delen van de zuidelijke Rhône begon te manifesteren. Het vervelende was vooral dat niemand wist waaraan de druivenplanten nu doodgingen. Niemand wist dat het de kleine gele Phylloxera Vastatrix waren die aan de wortels van de plant aten en wondjes veroorzaakten, en hun speeksel in deze wondjes spoten zodat de plant deze wondjes niet meer kon dichten. Hierdoor konden schimmels en infecties de plant binnendringen, met de dood tot gevolg.
Mensen wisten ook nog niet dat deze bladluis in een winterei de winterkou kon overleven en dat er in één jaar vijf generaties luizen werden geboren, dat elk van deze generaties meerdere eieren kon produceren en dat de laatste generatie druivenluis vleugels kreeg om zich over een grote afstand te kunnen verspreiden. Zo gebeurde het dat in 1872 de eerste wijngaarden in de Charentes en Charente-Maritime werden aangetast, waardoor er op den duur te weinig Cognac geproduceerd kon worden. Over de hele wereld en vooral in Londen werd het drinken van Cognac een steeds duurdere hobby en gingen mensen over op Schotse blended whisky.