Petrus 1982

Petrus 1982

Een veel vertelde grap, die tot op de dag van vandaag nog altijd veel verteld wordt als er een Petrus wordt gedronken is dat in Las Vegas ieder jaar meer Petrus 1982 wordt gedronken dan dat er ooit geproduceerd is. Niet meer dan een grapje, natuurlijk, maar er zit wel een duidelijke boodschap in; wees altijd voorzichtig met de aanname dat een fles Petrus 1982 echt is.

Vorige week hadden we een proeverij met een aantal wijnliefhebbers, en een daarvan vond het moment daar om zijn fles Petrus 1982 in te brengen. De fles was en primeur gekocht, halverwege de Jaren ’80 en sinds aankoop altijd in zijn geconditioneerde kelder bewaard gebleven. Hoeveel meer wil je over de herkomst weten?

Om gelijk met de conclusie te beginnen: Petrus 1982 is absoluut niet de beste Petrus van de jaren ’80. Tevens zijn er uit de Pomerol veel betere 1982 wijnen dan de Petrus. De wijn is dus veel te duur, maar helaas is niet iedereen in staat om een van de beroemdste wijnen te drinken uit een van de spraakmakendste jaren en dit zelf te beleven. Ervaring is in deze de beste leermeester.

We hebben deze wijn niet gedecanteerd, de kleur was rood, maar begon al subtiele hintjes van veroudering te tonen. Het boeket was in eerste instantie een behoorlijke tegenvaller, maar na ongeveer een minuut brak de wijn wel goed open. Kaas, chocolade, bijna een Bourgogne-karakter. Behoorlijk geconcentreerd, een paar tonen van overrijp fruit. Zoet (honing, zoals een Lafleur 1982) met verrassend zachte en aanwezige tannine. We genoten van de wijn met steeds meer (en flauwere) grappen over wijnervaringen.

De wijn is voorbij zijn piek. Het is nog steeds een mooie wijn en natuurlijk een geweldige ervaring om een Petrus 1982 te drinken. De legendarische status van 1982 en van Petrus gecombineerd in één fles, voldeed helaas niet aan de verwachtingen. Wel zal het beeld van een fles Petrus 1982 altijd een reactie van ontzag bij de liefhebbers en kenners ontlokken.

BOW 8+

Blog door Peter

De nieuwe Chateau d'Yquem jaargang 2021
 

De nieuwe Chateau d'Yquem jaargang 2021

Bekijk blog
De Heidsieck Monopole Gout Americain 1907
 

De Heidsieck Monopole Gout Americain 1907

Bekijk blog
10 dingen die je wilt weten over Chateau Latour
 

10 dingen die je wilt weten over Chateau Latour

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd