Nieuwe jaargangen proeven in Beaune

Nieuwe jaargangen proeven in Beaune

Al sinds 1998 produceert A.F. Gros wijnen van hoge kwaliteit uit de omgeving van Beaune. Hun wijnmakerij is te vinden in de gelijknamige stad, de overige werkzaamheden vinden plaats vanuit het kantoor in Pommard. Vorige zomer waren wij op het domein in Beaune uitgenodigd om de aankomende jaargangen te proeven. In deze blog lees je alles over het wijnhuis en ons bezoek.

Domaine A.F. Gros
Het oorspronkelijke Gros domaine is verdeeld over vier familieleden. Domaine A.F. Gros wordt gerund door Anne-Françoise Gros en haar man François, die uit de Parent familie komt. Parent is, net als Gros, een bekende wijnmakersfamilie in Bourgogne. Zijn aandeel in Domaine Parent is nu ondergebracht bij A.F. Gros. Wel worden de wijnen onder zijn eigen naam, François Parent, gelabeld. De wijngaarden van A.F. Gros zijn verspreid over verschillende appellations, waarvan Richebourg, Echézeaux, Chambolle Musigny en Vosne-Romanée de belangrijkste zijn.

Gros is één van de laatste wijnhuizen waarvan de wijnmakerij en kelder zijn te vinden in de stad Beaune. De andere wijnhuizen zijn uit de stad vertrokken omdat de eeuwenoude gebouwen niet meer de voldeden aan de omvang van deze domaines. Daarnaast zorgt de ligging in de stad er ook voor dat het binnenhalen van de oogst een hele logistieke klus is. De opbrengst van de verschillende percelen moeten hier namelijk op een plek worden verzameld. Gelukkig is dit voor A.F. Gros geen enkel probleem.

Mathias, de zoon van Anne-Françoise en François, is verantwoordelijk voor de vinificatie en het wijnbereidingsproces. Wel staat de kelder nog steeds onder supervisie van François hemzelf. Samen produceren ze een uitgebreid portofolio met schitterende premier- en grand cru wijnen. Hun dochter, Caroline, heeft ook haar plaats binnen het familiebedrijf gevonden. Zij neemt de sales en marketing voor haar rekening. Beide worden langzaamaan het nieuwe gezicht van het wijnhuis.

Ons bezoek
Na de vele lockdowns waren wij één van de eerste bezoekers op het domein. Bij aankomst werden we warm onthaald door Anne-Françoise en Mathias. Omdat ons bezoek net na de oogst was, waren alle sorteertafels nog beladen met druiventrossen en konden we zelfs nog de damp van de druiven af zien afkomen. Mathias en François werken hoofdzakelijk met pinot noir, maar er wordt ook een kleine hoeveelheid witte wijn geproduceerd. De witte wijnen worden onder de naam Beaune Montrevenots Premier Cru of als Corton-Charlemagne gebotteld. Die laatste wordt alleen geproduceerd in uitzonderlijke jaren en dan slechts één vat. Laat 2020 nou een van die jaren zijn!

Na een korte rondleiding gingen we de kelder in en kon het proeven beginnen. Hier proefden we de aankomende vintages van 2020 direct uit het vat. Om kruisbesmettingen te voorkomen werden de samples zorgvuldig met steeds een nieuwe pipet uit het vat gehaald. Omdat 2020 ook het jaar is van een Corton-Charlemagne, kregen we ook deze te proeven. De rijpingsperiode komt bijna ten einde en dan worden de wijnen gebotteld. Wij kunnen niet wachten totdat de nieuwe vintages bij ons arriveren. Benieuwd naar onze proefnotities? Lees dan snel verder! 

 

Jaargang 2020
De groeicyclus kwam vrij vroeg op gang door de aangename lente. Ondanks de vroege uitbotting, zijn de trossen niet beschadigd door de vorst. De zomer was droog en heet, maar zonder echte uitschieters tot augustus. Dit resulteerde voor de meeste producenten in de vroegste oogst ooit. Gelukkig waren de druiven al rijp en nog gezond. De oogst verliep wat moeizaam, aangezien dit het eerste jaar van de pandemie was. 2020 had verschillende uitdagingen, maar over het algemeen is het een prachtige jaargang.

 

Proefnotities

RICHEBOURG
Een van de absolute topwijnen van A.F. Gros én onze favoriet! Complexe en gelaagde wijn met veel geconcentreerd fruit en al mooi geïntegreerd houtgebruik. Een wijn met nog veel meer potentie.

CORTON-CHARLEMAGNE
Groene appel, citrus en een mineraliteit. De wijn kan al gedronken worden, maar een paar jaar in de kelder komt de wijn zeker ten goede.

POMMARD LES ARVELETS 1ER CRU
Een wijn met veel rood fruit, zoals frambozen en bessen. De tannines zijn aangenaam, zijdeachtig en eindigen in een langdurige afdronk.

BEAUNE MONTREVENTOS 1ER CRU
Expressief boeket met citroen, grapefruit en wat kruiden. Fijne intensiteit en verfrissende zuren.

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd