Montrose 1990, een legendarische wijn

Montrose 1990, een legendarische wijn

Vraag een fervente wijnliefhebber die regelmatig de grote Bordeaux wijnen drinkt om een paar legendes te noemen en grote kans dat hij met de Montrose 1990 komt. En dat is nou niet het eerste wat je verwacht van dit chateau uit de Saint Estephe.

Chateau Montrose werd gesticht in 1815. De familie Charmolue is sinds 1896 de eigenaar en wijnmaker. In 1960 herplantte Jan-Louis Charmolue de wijngaarden wat uiteindelijk heeft geleid tot de positie als vooraanstaand Chateau in de Bordeaux. Hij maakte persoonlijk de legendarische 1990.

Montrose stond nou niet echt bekend als een wijn die snel op dronk was. Het waren massieve wijnen, zelfs de wijnen uit de superjaren 1959 en 1961 hadden veel tijd nodig. Om die reden plantte Jan-Louis meer Merlot en nam de hoeveelheid Cabernet Sauvignon af. Aangezien Merlot eerder rijp is dan Cabernet, betekende dit direct dat de wijnen sneller op dronk waren.

Montrose terroir

Met zijn gravel bodem deelt Montrose een beetje dezelfde bodem als Chateau Latour in de Pauillac. Beiden liggen direct aan de Gironde. Onder deze gravel bodem ligt klei, wat een verklaring kan zijn voor de nogal aanwezige tannines in de wijn.

Montrose oogstjaar 1990

Het jaar 1990 staat in de Bordeaux bekend als een zeer goed wijnjaar. En bij Montrose lukte dat jaar bijna alles. Er werd, mogelijk voor het eerst, zeer rijpe Cabernet geoogst wat betekende dat de Merlot zelfs een beetje overrijp was. Dat maakte een unieke combinatie en zorgde voor de perfecte wijn. Bijna alles lukte, want helaas bevatten sommige flessen Brettanomyces, oftewel Brett. Het is een gissoort die overal voorkomt maar bij wijn minder welkom is. Het geeft de wijn vaak een paardenluchtje (zweet), alhoewel sommige wijnmakers Brett toestaan omdat het de wijn ook positieve elementen kan geven als leer en rook en wat complexiteit toevoegt. Bij de Montrose 1990 flessen varieert de hoeveelheid Brett van vrijwel niet tot zeer aanwezig. Het is iets persoonlijks, maar in de Montrose 1990 stoort de aanwezigheid van Brett mij niet. Bij een Montrose 1990 zonder Brett mis ik zelfs iets.

De 1990 was de eerste Montrose die de maximale score van 100 punten van Parker kreeg. Overal waren de kritieken zeer lovend. Het duurde bijna 20 jaar (2009) voordat Montrose voor de tweede maal de maximale score ontving. Wij hebben vrijwel alle jaargangen Montrose vanaf 1959 geproefd en zijn van mening dat de 1990 nog steeds de fraaiste en meest unieke Montrose tot op heden is. Mogelijk vanwege de perfecte imperfectie. De 1989, hoe vreemd dat ook klinkt, heeft zich de afgelopen 15 jaar ook ontwikkeld tot een legendarische wijn. Ook hier verschillen de meningen, maar wij prefereren toch duidelijk de 1990.

Montrose 1990 proefnotitie

Donkerrood met een bruine zweem. Het bouquet knalt je werkelijk tegemoet. Leer, teer en vooral terroir, dit is een vingerafdruk van Saint Estephe: kiezeltjes, gravel, mineralen. Als je de wijn blind zou ruiken zou je ook aan een Rhone kunnen denken, een hermitage. Veel kruiden, rozijnen, truffel. En natuurlijk fruit, zwart fruit. En dan neem je de eerste slok en val je stil. Dit is dus perfectie. Dit is zo indrukwekkend zacht, zo complex. Maar ook zo extreem geconcentreerd, het lijkt wel extract. Cassis en zwarte bessen, drop. Perfecte balans, de afdronk duurt minuten, zonder enig kwaliteitsverlies. Hoeveel flessen hebben we nog? Best of Wines score: 10.

 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd