Het succes van Chateau Valandraud

Het succes van Chateau Valandraud

Van garagewijn tot Premier Grand Cru Classé

De wijnen van Château Valandraud behoren tot de meest geliefde wijnen van de rechteroever van Bordeaux. Château-eigenaar Jean Luc Thunevin staat bekend om zijn moderne, vernieuwende stijl en niet te missen aanwezigheid in de wijnwereld. Het Château is sinds 2012 geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé B in Saint-Émilion, maar daar ging een interessante geschiedenis aan vooraf. Een geschiedenis die niet los te zien is van de garagistes beweging in Bordeaux.

In tegenstelling tot andere grote namen in Bordeaux, is Château Valandraud relatief jong. Het huis werd opgericht in 1989 door Jean-Luc Thunevin en zijn vrouw Muriëlle. De eerste paar jaar verkocht het stel hun druiven aan de plaatselijke coöperaties, maar het begon al snel te kriebelen en in 1991 lanceerden zij hun eerste commerciële wijn in zeer beperkte oplage: 100 kisten. De merlot druiven kwamen van 30 tot 40 jaar oude stokken op een klein perceel van nog geen hectare en werden - vooral door Muriëlle - behoorlijk vertroeteld. Er werd groene oogst toegepast om de overgebleven druiven optimaal te laten rijpen en de druiven zo geconcentreerd mogelijke aroma’s te laten ontwikkelen. De oogst vond zo zorgvuldig mogelijk handmatig plaats en ook het ontstelen werd met de hand gedaan. Geld voor een state of the art wijnmakerij was er niet en daarom leende Jean-Luc een oude chai naast zijn huis, die in eigendom was de familie Bécot (Château Beauséjour-Bécot). Al het geld dat er beschikbaar was, werd geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe houten vaten waarin de wijn zowel gefermenteerd als opgevoed werd. Het echtpaar doopte de wijn ‘Valandraud’, naar de achternaam van Muriëlle, Andraud.

De wijn van Château Le Pin (Pomérol) was voor Jean-Luc en Muriëlle een grote bron van inspiratie. Net als oorspronkelijk bij Le Pin, werd de wijn gemaakt in een oude schuur in een voor Bordeaux zeer moderne stijl: vol rijp fruit en rijpe tannines, met veel body en een hoog alcoholpercentage. Hoewel Le Pin in zekere zin dus de eerste vin de garage was, was het Thunevin die zijn Valandraud als zodanig in de markt wist te zetten. En met succes. Vele producenten volgden zijn voorbeeld en brachten wijnen uit met een vergelijkbaar modern profiel. De garagistes beweging was geboren.

1991 bleek helaas een slecht jaar. Robert Parker deelde slechts 83 punten uit aan die eerste vintage Valandraud: alsnog één van de hoogste scores in Saint-Émilion dat jaar. Overigens werd in 2017 de score bijgesteld naar 86 punten, waarmee Château Valandraud - na Château Pavie - de best scorende Saint-Émilion uit 1991 is.

Maar naarmate de jaren vorderen, stegen zowel de (Parker)punten als de prijzen. Ondanks het grote commerciële succes van Château Valandraud, werd de wijn verschillende keren geweigerd om als grand cru opgenomen te worden in het classificatiesysteem van Saint-Émilion. Volgens Jean-Luc Thunevin zou dat vooral liggen aan het feit dat hij te afwijkend, te modern zou zijn geweest. In 2012 ontving Château Valandraud na 11 jaar van groot internationaal succes toch de classificatie Premier Grand Cru Classé B. En de wijn… die wordt inmiddels in een super de luxe, moderne wijnmakerij gemaakt. Dat dan weer wel!

Deze zomer (2020) is Château Valandraud gesloten voor publiek. Het Château wordt gerenoveerd en zal haar deuren in oktober 2020 weer openen voor proeverijen en bezoeken.

Bekijk hier de verschillende vintages Château Valandraud in ons portfolio.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd