Emidio Pepe: de ster van Abruzzen

Emidio Pepe: de ster van Abruzzen

Italië is een land dat rijk is aan veel verschillende druivenrassen, wijngaarden en wijnstijlen. Vaak zijn het de regio’s Toscane of Piemonte die in de spotlight staan als het gaat om beroemde Italiaanse wijnen, maar dit keer staat Abruzzen op het podium. In deze regio vind je wijnmaker Emidio Pepe; een legende als het gaat om gerijpte en ontwikkelde wijnen van trebbiano en montepulciano. In deze blog lees je alles over dit bijzondere wijnhuis uit de Abruzzen.

Ontmoet Emidio Pepe

Emidio is geboren in een wijnmakers familie. Zijn vader en grootvader produceerden al sinds 1889 wijn onder de naam Casa Pepe. Het is daarom meer dan logisch dat Emidio al van jongs af aan in de kelder en in de wijngaarden te vinden was. Na jarenlang ervaring op doen bij zijn familie, besluit hij in 1964 om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen wijnen te gaan produceren. Vanaf zijn start geloofde Emidio al sterk in het rijpingspotentieel van trebbiano en montepulciano. Voor vele was dit onwaarschijnlijk en zij hadden er dan ook weinig vertrouwen in. Door zijn toewijding aan deze lokale druivenrassen heeft hij juist iedereen het tegendeel bewezen.

Inmiddels heeft Emidio zelf een stapje teruggedaan. Zijn dochters Sofia en Daniela hebben het stokje overgenomen en zij zijn vandaag de dag verantwoordelijk voor de gang van zaken. De wijngaarden en de productie staan onder supervisie van Sofie. Daniela is daarentegen juist verantwoordelijk voor de backoffice van het bedrijf. Maar daar blijft het niet bij, ook zijn kleindochters Chiara en Elisa zal je tegenkomen tijdens een bezoek. We kunnen dus wel spreken van een echt familiebedrijf!

De perfecte omstandigheden

Torano Nuovo is de thuisbasis van Emidio Pepe. Dit kleine dorpje ligt op slechts 16 kilometer afstand van de kust. Ook de wijngaarden van Emidio Pepe liggen op een steenworp afstand van de Adriatische Zee. Op deze manier zorgt de zeebries voor verkoeling, iets wat de rijping ten goede komt. De afwisseling van voldoende warmte en koelte draagt namelijk onder andere bij aan de juiste verhouding tussen de suikers en de zuren in de druif.

Het totale wijngaardareaal beslaat 14 hectare en is beplant met enkel typisch Italiaanse druivenrassen. Trebbiano d’Abruzzo en montepulciano spelen hierin de hoofdrol, maar er staat ook een kleine hoeveelheid pecorino aangeplant. De wijngaarden zijn ingericht met het eeuwenoude pergola systeem en staan er enkele rijen op de grond een natuurlijk evenwicht te creëren. Het bladerdek van de pergola beschermt namelijk de druiven op de grond en de rijen zorgen ervoor dat de bodem kan ademen als het veel heeft geregend. Win-win, of beter gezegd wijn-wijn! De wortels gaan diep de grond in en worden zo voorzien van voldoende voedingsstoffen en mineralen uit de bodem. Zo weten de wortels ook in droge periodes aan water te komen. Om de natuur zoveel mogelijk in stand te houden, staan sinds de oprichting van het wijnhuis natuurlijke werkwijzen centraal. Eén van die werkwijzen is het in de ban doen van chemicaliën om mogelijke ziekten en virussen te bestrijden. Achteraf gezien werkt Emidio al vanaf het begin af aan biodynamisch, maar destijds was deze aanpak nog niet zo bekend. Men had er daarom totaal geen weet van.

Geduld is een schone zaak

Met minimaal 50 oogsten achter de rug kunnen we wel zeggen dat ze bij Emidio Pepe een pionier zijn als het gaat om gerijpte Abruzzo wijnen. De oogst is handmatig en selectief, alleen de perfecte druiven worden geoogst. De witte druiven worden vervolgens in grote houten kuipen met de voet geperst. Deze methode zorgt ervoor dat de druiven niet hardhandig worden behandeld en het kneuzen van de trossen op een zachtere wijze plaatsvindt. Eventueel ongewenste aroma’s - als gevolg van ruwe behandeling - blijven zo buiten de deur. De montepulciano druiven worden ontsteeld en zelfs met de hand gekneusd. De fermentatie komt spontaan op gang en houdt gemiddeld 30 tot 35 dagen aan. Dan start het befaamde rijpingsproces van Emidio. Voorafgaand aan de rijping vindt er geen filtratie plaats. Het bezinksel wordt namelijk pas verwijderd als de vintage wordt vrijgegeven. Is de fles ouder dan 10 jaar? Dan worden de wijnen één voor één met de hand gedecanteerd en in een nieuwe fles gebotteld. Bovendien wordt meteen de kwaliteit gecontroleerd. Hiermee kunnen zij garanderen dat er geen fouten in de wijn zitten. Heb je zo'n prachtige fles van Emidio Pepe? Bekijk de kurk, want hierop wordt het jaartal vermeld van deze handeling.

Omdat Emidio Pepe gelooft in het rijpingspotentieel van trebbiano en montepulciano wordt een groot deel van productie bewaard op het domein. Er verschijnt slechts een kleine oplage direct op de markt. De opgeslagen flessen worden pas vrijgegeven wanneer de familie ervan overtuigd is dat de desbetreffende vintage zijn beste gezicht laat zien. Deze jaargangen zijn dan perfect op dronk. Omdat een deel van de recente jaargang wel meteen wordt uitgegeven, zou je de wijnen  kunnen proeven als ze nog in hun jeugd zitten. Op deze manier is het ook mogelijk om  een jonge en een oude jaargang naast elkaar te proeven. Zo kan je ervaren wat de rijping nou doet met zo'n wijn. 

De witte wijnen die zijn opgeslagen worden vaak na een jaar of vijf uitgebracht. Voor de Montepulciano d’Abruzzo loopt dit op tot zeker twintig jaar. Het opslaan en bewaren van de flessen moet een hele logistieke klus zijn als je bedenkt dat er meer dan 350.000 flessen van wel twintig verschillende jaargangen in de kelder liggen!

Nieuwsgierig geworden naar de unieke wijnen van Emidio Pepe? Bekijk hier ons aanbod

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd