Duitse wijnkwaliteitsniveaus
Sinds 2009 is Duitse wijn, of hij nu uit Pflaz, Rheingau of een andere wijnstreek komt, officieel onderverdeeld in drie categorieën. Onderaan de hiërarchie staat de wijn die tot 2009 bekend stond als eenvoudige tafelwijn. Noch de druivensoort, noch het oogstjaar, noch de regio waar de druiven vandaan komen, staan op het etiket. De aanduiding 'Duitse wijn' volstaat.
Het tweede niveau is de Landwein, die dan al een beschermde geografische aanduiding (BGA) heeft. Het druivensap komt dus uit een duidelijk omschreven wijnbouwgebied. Vintage-informatie is hier verplicht. Wat volgt is de kwaliteitswijn. Deze heeft dan een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Wat betekent dat? Nou, de druiven komen uit een duidelijk omschreven wijnbouwgebied. Als er een plaats op het etiket staat, komen de druiven alleen hier vandaan. Hetzelfde geldt voor wijn uit één wijngaard. Het belangrijkste is echter dat de wijn de zogenaamde kwaliteitstest met succes heeft doorstaan. Met andere woorden, hij mag geen gebreken vertonen. Dan krijgt hij een testnummer en mag hij verkocht worden als kwaliteitswijn. Maar hoe passen de Prädikat-wijnen in dit systeem?