Dessert verdient Sauternes

Dessert verdient Sauternes

Exceptioneel dessert

Iedere gang bij een goed diner, verdient een minstens zo goed glas wijn, het dessert is daar geen uitzondering op. Helemaal als het hele team erop uit trekt voor een etentje. Vorige week hadden we een restaurant bij Tante Koosje, in het charmante plaatsje Loenen aan de Vecht.

De top-chef, Roland Veldhuijzen, versierde onze borden met gerecht na gerecht, met iedere gang de voorgaande overtreffend. Met iedere gang waarmee we een stap omhoog gingen, werd ook het niveau van de wijn steeds iets mooier. Vervolgens kwam ons dessert, en welke betere combinatie is er te maken dan met een Sauternes? Toen de Chateau Rieussec 2006 op tafel kwam, werden onze ogen beloond met een goud-gele kleur. Het zoete bouquet van vlezige, fruittonen ging onmiddelijk de strijd aan met de zoute kazen die voor ons waren opgesteld.

Voor Sauternes was 2006 een uitdagend jaar. Hoewel de temperaturen goed waren, waren de druiven ook onderhevig aan een heftige rotting en werden de wijboeren uitgedaag door een zeer korte oogstperiode. De druiven waren volledig ondergedompeld in zon in juli en hebben weer wat koelte gekregen in augustus. Het waren de heftige regenbuien in september die echter voor veel problemen, en een kleinere oogst zorgden.

De hoge concentratie van suikers, opgebouwd in de zonnige periodes, was perfect bewaard gebleven in de smaken. Ook was er een milde, plezierige zuurgraad. De afdronk was weelderig, romig en long; een perfect gezelschap voor zowel de kaas als het zoete dessert dat nog zou volgen.

BOW: 7.5

Blog door Kris

Het succes van Château Valandraud
Blog by Femke Pruis

Het succes van Château Valandraud

Bekijk blog
Port Ellen 37 years old
Blog by Nils van Rijn

Port Ellen 37 years old

Bekijk blog
Wine critics
Blog by Femke Pruis

Wine critics

Bekijk blog