Coche Dury versus Arnaud Ente

Coche Dury versus Arnaud Ente

Aligote is naast de Chardonnay de tweede witte druif met een AOC uit de Bourgogne. Toen de scores voor het jaar 2015 binnenkwamen, een van de beste jaren voor de Bourgogne in de afgelopen twintig jaar, was het natuurlijk niet meer dan logisch dat we dit zelf moesten ervaren. En hoe beter dan door twee van de meest prestigieuze wijnen uit de Bourgogne naast elkaar te zetten? Voor deze strijd kozen we de Aligoté van Coche Dury en zetten deze tegenover de Aligoté van Arnaud Ente.

Eerlijk gezegd, niemand van de proevers wist met zekerheid te zeggen welke wijn deze "strijd" zou winnen. Beide wijnen hebben over de jaren een zeker aanzien gekregen, evenals de waardering van mij en mijn collega's.

Coche Dury

Coche Dury, opgericht in 1920, is vooral bekend om zijn Meursault wijnen en staat momenteel hoog op de verlanglijsten van vele wijnliefhebbers. De wijnen zijn ongefilterd en rijpen bijna twee jaar op Barriques voordat ze gebotteld worden, wat ze een rijk, diep en aromatisch karakter verleend.

Arnaud Ente

Arnaud ente is een relatief jong wijnhuis. Opgericht in Meursault in 1992, maar nu al bekend om zijn hoge kwaliteit witte Bourgogne wijnen. Arnaud Ente heeft alles van het wijnvak geleerd van niemand minder dan Coche Dury, dit maakt deze titanenstrijd natuurlijk nog een stuk interessanter.

Dus zonder verdere vertraging, laat de strijd losbarsten.

De Arnaud Ente, gemaakt van 70-jaar oude wijnstokken, had een zoete aanvang. Het gaf hintjes van vanille, honging, abrikozen en boter. Een volle wijn, sappig, maar voornamelijk een zeer aangenaam bouquet.

De Coche was totaal anders. Puurder, frisser en gebalanceerd. Het toonde meer de frisheid van de Aligote dan Arnaud ente. Het zou zels niet moeilijk zijn om deze wijn aan te zien voor een Chardonnay.

We konden erg genieten van beide wijnen, beide van verrassend hoge kwaliteit en beide duidelijk de schoonheid van 2015 tonend.

Toen kwamen de stemmen en de strijd is geëindigd in een gelijkspel. Van de vier van ons, hadden twee een duidelijke voorkeur voor de Arnaud Ente, terwijl de andere twee (waaronder ikzelf) voor een tweede glas van de Coche Dury gingen... Het is een kwestie van smaak in deze, beide wijnen zijn evenredig goed gemaakt.

We hebben nu alleen nog iemand nodig die dit gelijkspel weet op te heffen. Mocht je de kans hebben om deze wijnen te proberen, twijfel dan niet. Laat het ons ook weten via onze socials wat jouw voorkeur heeft!

Beide wijnen:

BOW 7 

Blog door Peter

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd