Bordeaux en primeur kopen: juist nu!

Bordeaux en primeur kopen: juist nu!

2019: goede vintage - veel waar voor je geld

 

Dat de Bordeaux en primeur-campagne er dit jaar heel anders uitziet dan andere jaren, zal niet als een verrassing komen. Normaalgesproken reizen duizenden journalisten, handelaren en wijncritici vanuit de hele wereld af naar dit jaarlijkse evenement waarbij de nieuwe jaargang wordt doorgeproefd. Vanwege de Corona lockdown, werd de proefweek, die dit jaar van 30 maart tot 2 april plaats zou vinden, geannuleerd. Gelukkig hebben vindingrijke wijnmakers in Bordeaux samples van hun wijnen per post op kunnen sturen naar de belangrijkste wijncritici. Over het algemeen wordt over de 2019 vintage gezegd dat deze van hoge kwaliteit is en gekenmerkt wordt door mooi rijp fruit. De 2019 vintage zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van het uitstekende jaar 2014, hoewel dan weer niet zo uitzonderlijk als die van 2015, 2016 of 2018.

Kickstart door Château Pontet-Canet
Château Pontet-Canet, dat erom bekend staat zijn en primeur prijs als één van de eersten af te geven, trapte op 28 mei het seizoen af door haar wijn (cinquième cru, Pauillac) op la Place de Bordeaux aan te bieden met een prijsdaling van 31% ten opzichte van de 2018 vintage. Dit is één van de laagst geprijsde jaargangen Pontet-Canet op de markt en de laagste ex-Bordeaux release prijs sinds 2008 (!). Hun 2019 vintage werd overigens zeer goed ontvangen. Proefmonsters kregen een score van 96 punten van Decanters Bordeaux-expert Jane Anson en 98-99 punten van criticus James Suckling. Op 2 juni communiceerde ook Château Palmer haar prijs (prijsdaling van 33% t.o.v. 2018). Anson gaf Palmer 2019 een score van 98 punten. De meeste châteaux in Bordeaux zullen naar verwachting in de loop van juni hun prijzen bekendmaken. Daarbij wordt rekening gehouden met een prijsverlaging van 10 tot 40% in vergelijking met 2018.

“Een uitstekende tijd om (opnieuw) verliefd te worden op Bordeaux”
Vanuit zijn wijnbar in Hong Kong was James Suckling de eerste criticus die zijn rapport over de 2019 vintage en de tot nu toe geproefde samples uitbracht. Hij laat weten dat volgens hem de 2019 in vergelijking met de 2018 “minder uitbundigheid en zachtheid in fruit en tannines heeft” en voegde daar nog aan toe: “de wijnen komen op mij over als typisch Bordeaux - wat een goede zaak is”.

Premiers Crus Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Margaux en verrassenderwijs ook Deuxième Cru Château Ducru-Beaucaillou laten "een fantastische kwaliteit, intense maar goed geïntegreerde tannines en puur fruit" zien. Al deze wijnen kregen van Suckling de bijna perfecte score van 99-100 punten.

Château Angélus, Château Cos d’Estournel, Château Haut-Bailly, Château Larcis Ducasse, Château Pavie, Château Pavie Macquin, Château Pontet-Canet, Château Trotanoy en Vieux Château Certan ontvingen allemaal de eveneens excellente score van 98-99 punten.

De Bordeaux vintage 2019 scores van Wine Spectator, The Wine Advocate, Decanter, Jancis Robinson en Antonio Galloni (Vinous) worden binnenkort ook verwacht.

Hubert de Boüard van Château Angélus verwoordt ook onze gevoelens mooi in een interview met James Suckling: "Dit is volgens mij een uitstekende tijd om (opnieuw) verliefd te worden op Bordeaux!"

En zo is het precies. Dit is dé tijd om Bordeaux 2019 te kopen!

Klik hier om onze Bordeaux 2019 pre-sale te bekijken.

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd