10 weetjes over wijnhuis Lopez de Heredia

10 weetjes over wijnhuis Lopez de Heredia

Wijnhuis López de Heredia in Rioja maakt een aantal van de meest bewonderde en meest geliefde wijnen van Spanje. In deze blog bespreken we 10 wetenswaardigheden over deze beroemde producent van traditionele Rioja’s van hoge kwaliteit, die ook nog eens fantastisch kunnen ouderen. 

1. It’s a family affair
López de Heredia is altijd een familiebedrijf geweest. Vandaag de dag wordt het familiebedrijf gerund door de 4e generatie (Maria José Lopez de Heredia en haar zus Mercedes). Hun overgrootvader Don Rafael López de Heredia kwam als jongeman uit Chili naar Spanje om wijn te studeren. Hij zag direct de potentie in van het terroir van Rioja Alta en in 1877 richtte hij de bodega in Haro op. R. López de Heredia was daarmee één van de drie eerste bodega's in het wijngebied Rioja.

2. Old school Rioja
Don Rafael begon zijn carrière met het maken van bulkwijn voor de Franse markt. In 1877 was de phylloxera crisis op haar hoogtepunt en aan de andere kant van de grens - in Bordeaux - waren bijna alle wijnstokken vernietigd door deze druifluis. Wijn uit Rioja werd daarom in Frankrijk als een geschikt alternatief beschouwd. De eerste gebottelde wijnen van López de Heredia waren in feite imitaties van Franse wijnen, zoals Rafaels ‘Sauternia’, een zoete witte wijn in de stijl van Sauternes. Een andere naam van een wijn uit die tijd is ‘Rioja Cepa Borgogña’, een wijn in Bourgogne stijl met een hoog percentage pinot noir. Afgezien van het feit dat López de Heredia tegenwoordig geen zoete witte wijnen of pinot noir gedomineerde wijnen meer maakt, is de manier van wijn maken in 143 jaar niet fundamenteel veranderd. Maria José López de Heredia zegt hierover in een interview: ‘Als iets werkt, waarom zou je het dan veranderen?’

3. 100% eigen druiven
López de Heredia gebruikt enkel druiven van eigen wijngaarden, wat in Rioja nog steeds een relatieve zeldzaamheid is. Viña Tondonia (170 ha!) is zonder twijfel de bekendste wijngaard van het wijnhuis. Deze spectaculaire wijngaard ligt aan de rivier de Ebro, die ook de natuurlijke grens met de subregio Rioja Alavesa vormt.

4. Vier beroemde wijngaarden
In het geval van Tondonia is de naam van de wijngaard ook de naam op de fles. López de Heredia bezit echter nog drie andere wijngaarden in de regio Rioja Alta. Dit zijn de "Viña Cubillo", de "Viña Bosconia" (waarvan rode Rioja-wijnen worden gemaakt) en de "Viña Zaconia". Wijnen uit de Zaconia-wijngaard ken je misschien als de witte Viña Gravonia. Dit is een fantasienaam die Don Rafael zelf bedacht. Hij was groot fan van de witte wijnen uit Graves en had de ambitie om een soortgelijke wijn te maken in dezelfde stijl: “Grave-onia”

5. 100% Amerikaans eiken
In de begindagen van de bodega werd elke houtsoort die de wijnmakers konden bemachtigen (bijvoorbeeld kastanje- of kersenhout) gebruikt voor de vaten. Maar vanaf het moment dat men erachter kwam dat eikenhout fruit minder overschaduwt dan andere houtsoorten, wordt er alleen nog eikenhout gebruikt. Tegenwoordig worden alle vaten gemaakt in een Bordelais-stijl (vaten van 225 liter) en enkel nog van Amerikaans eiken. Alle vaten worden geproduceerd, onderhouden en gerestaureerd in López de Heredia’s eigen kuiperij op de bodega.

6. Tondonia Reserva vs Gran Reserva
Als je strikt naar de Spaanse wijnwetten en in het bijzonder naar die van Rioja DOCa kijkt, zijn alle Tondonia wijnen van López de Heredia, wit, rood én rosé in feite Gran Reserva-wijnen. De minimale rijpingstijd voor Gran Reserva's in Rioja is 5 jaar, waarvan minimaal 2 jaar op vat en nog eens 2 jaar op fles. Alle Tondonia's, zowel de Reserva's als de Gran Reserva's, die de kelder van López de Heredia verlaten, hebben veel langer gerijpt dan de wettelijk voorgeschreven periode. Toch wordt er onderscheid gemaakt tussen Reserva en Gran Reserva, waarbij alleen wijnen van de allerhoogste kwaliteit het predikaat Gran Reserva krijgen. Deze wijnen worden alleen gemaakt in de allerbeste jaren.

7. Witte Tondonia vs rode Tondonia
Bij López de Heredia worden de witte wijnen op bijna precies dezelfde wijze gemaakt als de rode wijnen. Net als bij de rode wijnen, wordt er bij de Tondonia blanco enkele dagen schilcontact toegepast. Afgezien van het verschil in dagen dat de schillen in contact zijn met het sap en uiteraard het feit dat er andere druivenrassen worden gebruikt, zijn er geen andere grote verschillen in het wijnbereidingsproces tussen wit en rood. Witte Tondonia wordt gemaakt van viura (90%) en malvasía (10%), terwijl rode Tondonia een blend is van tempranillo (75%), garnacha (15%), graciano en mazuelo (samen 10%). Zowel witte als rode wijnen rijpen 6 jaar (Reserva) of 10 jaar (Gran Reserva) op vat.

8. Eén van 's werelds langst gerijpte rosés
López de Heredia produceert ook een rosé van wereldklasse van druiven uit de Tondonia wijngaard. Deze wijn is een blend van garnacha (60%), tempranillo (30%) en viura (10%) en wordt gemaakt met toepassing van een aantal dagen schilcontact. Verwacht geen bleekroze, zomerse wijn. Deze rosé is serious business! De wijn wordt pas na 10 (!) jaar op de markt gebracht na minimaal 4 jaar vatrijping, waarmee de wijn het Gran Reserva label krijgt. De kleur van de wijn laat zich het beste omschrijven als die van een uienschil.

9. Dierenbloed in de vaten
Dit klinkt misschien wat vreemd, maar bij het onderhoud en het sealen van de vaten wordt gebruik gemaakt van een bijzondere, eeuwenoude techniek, namelijk het insmeren met dierlijk bloed. De eiwitten in het bloed helpen klaarblijkelijk om de vaten goed gehydrateerd te houden. In vroegere tijden werd dierenbloed ook gebruikt om de wijn te filteren, maar dit is inmiddels bij wet verboden.

10. Spinnen welkom in de kelder!
In de kelders van López de Heredia zijn de spinnen de beste vrienden van de wijnmaker. Afgezien van het feit dat de spinnetjes en hun web bijdragen aan het pittoreske keldersfeertje, eten de spinnen ook de motten op die het voorzien hebben op de kurken in de rijpende flessen. Dit is ook de reden waarom alle Gran Reserva-wijnen - die immers zoveel jaren in de kelder doorbrengen - geseald zijn met was.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd