10 Dingen die je wilt weten over Screaming Eagle

10 Dingen die je wilt weten over Screaming Eagle

Screaming Eagle wordt gezien als dé “cult winery” in Californië. Dit wijnhuis dat groot van naam, maar klein in productie is, bestaat sinds 1986. Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over Screaming Eagle.

1. Wat maakt Screaming Eagle een cultwijn?

Een cultwijn moet volgens ons voldoen aan de volgende voorwaarden: hij is extreem gewild, uniek in zijn soort, van onbetwiste topkwaliteit, aan de prijs en bovenal: bijzonder schaars. Screaming Eagle voldoet aan elk van deze voorwaarden. We kunnen dus wel stellen dat deze topwijn van het gelijknamige wijnhuis uit Oakville in de Californische Napa Valley de cultwijn bij uitstek is.

2. Waarom is Screaming Eagle zo duur?

Screaming Eagle produceert inderdaad de duurste wijn van Amerika en één van de duurste wijnen ter wereld. De prijs van de Cabernet is inherent aan zijn cultstatus en begint bij de meeste aanbieders zo’n beetje bij drieduizend euro de fles. Als je op de mailinglijst staat en direct bij het wijnhuis in mag kopen, gelden er uiteraard andere prijzen, maar daarover later meer. Jaarlijks worden er slechts tussen de 500 en 800 kisten geproduceerd; qua aanbod een drup op een gloeiende plaat als je het vergelijkt met de enorme vraag vanuit de markt. Die vraag werd flink omhoog gestuwd nadat Parker in 1995 de eerste vintage (de 1992) direct 99 punten toekende. Dat Parker fan is van Screaming Eagle is nog een understatement. Hij omschreef de wijn ooit als “the perfect wine” en deelde dan ook meermaals de perfecte score van 100 punten uit. Idolaat is dus waarschijnlijk een beter woord..

3. Kan ik Screaming Eagle bezoeken?

Helaas, de winery houdt haar deuren stijf gesloten en is niet open voor tastings. Voor normale stervelingen tenminste. Dat geldt natuurlijk niet voor de eerdergenoemde Parker, die toen hij nog zelf proefde voor zijn Wine Advocate jaarlijks op de winery werd uitgenodigd om de nieuwe vintage te beoordelen.

4. Hoe lang is de wachtlijst van Screaming Eagle?

Het antwoord op die vraag is: vrijwel eindeloos. In één van de zeer zeldzame interviews die hij heeft gegeven, schatte de wijnmaker van Screaming Eagle in 2012 de wachttijd nog op zo’n 12 jaar. Het goede nieuws is dat de mensen die dat toen gedaan hebben, inmiddels al een heel stuk opgeschoten zouden moeten zijn!

5. Waar kan ik Screaming Eagle kopen?

Er even vanuit gaande dat je geen plek hebt op de bovenstaande wachtlijst, ben je hier precies aan het juiste adres. Best of Wines heeft meerdere top vintages Screaming Eagle gewoon voor je op voorraad liggen. Bekijk hier ons aanbod en droom weg bij de gedachte dat één van deze flessen van jou zou kunnen zijn…

6. Heeft Screaming Eagle een tweede wijn?

Ja en nee. Tot 2015 maakte Screaming Eagle een wijn van jongere stokken die “Second Flight” werd genoemd. Deze naam werd echter in 2015 gewijzigd in “The Flight”, voornamelijk omdat de wijn in de loop der jaren steeds meer merlot gedomineerd raakte en de naam “Second Flight” mogelijk zou kunnen suggereren dat het om een tweederangs wijn ging. En ‘tweederangs’ is uiteraard geen woord dat ook maar iemand zou durven associëren met Screaming Eagle. Feit is wel dat The Flight voor hele andere prijzen (dat wil zeggen drie cijfers in plaats van vier) wordt verkocht.

7. Wat zijn de beste vintages Screaming Eagle?

De vintages die de maximale score van 100 Parker punten kregen en dus in elk detail absolute perfectie bieden, zijn tot dusver 1997, 2007, 2010, 2012, 2015 en 2016. Maar mocht je onverhoopt een andere vintage in handen krijgen, twijfel dan niet. Er bestaan namelijk geen slechte Screaming Eagle vintages, alleen íets minder perfecte.

8. Wie is de eigenaar van Screaming Eagle?

Het beroemde wijnhuis is in feite nog maar piepjong. In 1986 kocht local Jean Phillips, enkele plots wijngaarden. Het was op aanmoediging van Robert Mondavi dat hij besloot om in plaats van zijn fruit voor goed geld te verkopen, zijn eigen wijnen te maken. De rest is geschiedenis. In 2006, verkocht Philips zijn inmiddels florerende wijnbedrijf aan zakenmannen Charles Banks en Stan Kroenke. Er wordt gefluisterd dat hier een bedrag van dertig miljoen dollar tegenover zou hebben gestaan. Sinds 2009 is miljardair Kroenke nog de enige eigenaar. Kroenke is overigens ook de eigenaar van Jonata, the Hilt, Domaine Bonneau du Martray én voetbalclub Arsenal.

9. Wie is de wijnmaker van Screaming Eagle?

Screaming Eagles eerste wijnmaker was Heidi Patterson Barrett, die tegenwoordig de - eveneens cult status hebbende - wijnen van Amuse Bouche maakt en de partner is van Bo Barrett van Chateau Montelena. Kleine wereld, die Napa Valley! Inmiddels is het jonge toptalent Nick Gislason alweer een aantal jaartjes de wijnmaker van Sceaming Eagle. Saillant detail is dat Gislason net van de wijnuniversiteit U.C. Davies kwam en pas 26 jaar oud was toen hij begon bij het wijnhuis, waar hij eerst een tijdje onder de vleugels van Napa’s superster Andy Erickson werkte, maar waar hij inmiddels zelf de scepter zwaait.

10. Maakt Screaming Eagle alleen rode wijn?

Naast de twee rode wijnen Screaming Eagle Cabernet Sauvignon en The Flight, produceert het huis ook een witte wijn van sauvignon blanc druiven. Geheel in de traditie van Screaming Eagle, is deze wijn extreem zeldzaam en behoorlijk prijzig. Er zouden jaarlijks slechts 30 kisten van worden geproduceerd, die ook nog eens in besloten kring worden verkocht met daarbij het verzoek de fles niet door te verkopen. Gek genoeg duiken er af en toe tóch enkele flessen Screaming Eagle Sauvignon Blanc op. Hoe zou dat nou komen?

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd