Het is niet alleen de oudste, maar ook de beroemdste wijndynastie van Italië. We hebben het natuurlijk over Antinori, die al sinds de 14e eeuw het vinofiele gezicht van het land bepalen. Maar waar komt de adellijke wijnfamilie eigenlijk vandaan? Wat was de reden voor hun succes? Waarom is de naam Marchesi Antinori onlosmakelijk verbonden met de legendarische Super Tuscans? Waar heeft de familie overal wijnhuizen? En wie leidt het wijnimperium eigenlijk? Al deze en nog veel meer vragen zullen we hier behandelen.
1. Waar komen de Marchesi Antinori eigenlijk vandaan?
Het romantische dorpje Bargino ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Florence in Toscane. Dit is het thuis van de Marchesi Antinori, die daar voor het eerst in 1179 in documenten werden genoemd. En hoewel Bargino nu de thuisbasis is van een prachtige wijnmakerij die als het ware het hoofdkwartier van de familie vormt, begon niet alles voor de Marchesi Antinori met wijnbouw. De markiezen waren eerst en vooral landeigenaren, kooplieden en bankiers. Vanuit Florence handelden ze in zijde en wol en deden ze bankzaken.
In 1385 kwam daar wijn bij, dankzij Giovanni di Piero Antinori. Hij stichtte het eerste familie wijnhuis in de Chianti Classico regio van Toscane. Zo legde hij de basis voor een succesverhaal voor wijnliefhebbers. We moeten echter toegeven dat de Antinori's het eerst rustig aan deden op het gebied van wijn. Lange tijd stonden de andere bedrijven op de voorgrond. Wijn werd min of meer als bijzaak gemaakt. En toch was de familie door de eeuwen heen in staat om een zeer goede reputatie op te bouwen onder de Toscaanse wijnhuizen. In die tijd was het hart van de productie vooral de Chianti Classico. Tenminste tot het einde van de jaren 1960. Toen zorgde Piero Antinori, de 26e generatie aan het hoofd van de familiedynastie, voor een revolutie in de Italiaanse wijnwereld.
2. Waarom is Piero Antinori zo'n wijnlegende?
Om te begrijpen hoe revolutionair Piero Antinori echt was als wijnmaker, moet je eerst kijken naar de strenge regels in Toscane in het algemeen en in het Chianti Classico gebied in het bijzonder. Want er waren strenge regels. In die tijd moest een Chianti Classico minstens 70 procent Sangiovese als rode druivensoort bevatten (tegenwoordig is dat overigens 80 procent). Internationale druivensoorten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc waren ten strengste verboden. En rijping in barrique was ook niet toegestaan.
Piero Antinori ergerde zich aan deze strenge statuten. Vooral omdat de reputatie van de Chianti Classico op dat moment zo goed als geruïneerd was. De wijnen waren gewoon te vlak en te gewoon. Kortom: ze kwamen kwaliteit te kort. En er kon echter niets aan gedaan worden vanwege de strenge regelgeving. Dus luidde Antinori de klok over de wetten in de wijnbouw. Samen met zijn oenoloog Giacomo Tachis plante hij cabernet sauvignon en cabernet franc in de Chianti Classico hoogvlakte Val di Pesa. De eerste oogst vond plaats in 1971 en de eerste wijn werd in 1974 op de markt gebracht. De Tignanello, een cuvée van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een wijn die alle regels overtrad, vooral omdat hij ook nog eens in barrique werd gerijpt, een groot schandaal! Deze eenvoudige tafelwijn - zoals hij moest worden genoemd vanwege de overtredingen van de regels - veroorzaakte al snel een sensatie. Tot op de dag van vandaag wordt het beschouwd als de tweede Super Tuscan (na Sassicaia) die op de markt kwam en is het een van 's werelds grote wijniconen.
3. Wat maakt Tignanello zo speciaal?
We hebben je al het spannende verhaal verteld over het ontstaan van deze Super Toscaanse wijn. De regels overtreden trekt misschien de aandacht, maar maakt een wijn nog niet tot een icoon. Laten we dus eens wat dieper ingaan op deze zeer speciale wijn
De wijn is vernoemd naar de wijngaard waar de wijnstokken voor deze groei gedijen op kalkhoudend Alberese en Galestro gesteente: Tignanello. Door de ideale hoogte is er 's nachts een grote temperatuurdaling, vooral in de zomer. Hierdoor rijpen de druiven heel langzaam en ontwikkelen ze een bijzonder intens aroma. Strenge selectie garandeert kwaliteit en rijping in barrique zorgt voor een indrukwekkende levensduur. Dit alles maakt van de Tignanello het Italiaanse antwoord op een Grand Vin uit Bordeaux. Met zijn diepgaande complexiteit kan hij gemakkelijk concurreren met veel Bordeaux-giganten. Het is precies deze uitstekende kwaliteit die de reden is voor de triomf van Tignanello over de hele wereld.