10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard

10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard

Als er wereldwijd een Hall of Fame voor legendarische wijnen zou bestaan, zou Hundred Acre Vineyard erin staan. En met minstens drie verschillende wijnen. De wijnen zijn cult en zeer gewild. Wie een van de zeldzame flessen van de excentrieke wijnmaker Jayson Woodbridge in handen kan krijgen, heeft geluk. Maar wat zit er eigenlijk achter de hype rond de wijnen van Hundred Acre Vineyard? Waarom is wijnmaker Jayson Woodbridge zo anders dan zijn collega's? Op deze en nog veel meer vragen geven we nu antwoord!

Wanneer en waar werd Hundred Acre Vineyard opgericht?

Het is moeilijk te geloven, maar Hundred Acre Vineyard werd eigenlijk pas rond de millenniumwisseling opgericht. In 2000 kocht de Canadees Jayson Woodbridge de Kali Morgan wijnmakerij aan de voet van de Howell Mountain in St. Helena in de Californische Napa Valley. Het was Woodbridge al sinds het begin van de jaren negentig duidelijk dat hij ooit een wijnmakerij in dit gebied zou oprichten. Hij was destijds verliefd geworden op het land, de mensen en natuurlijk de wijnen.

Wat is het verhaal achter de naam Hundred Acre Vineyard?

Als je kinderen hebt, klinkt de naam Honderd Bunder je misschien bekend in de oren. Het is de naam van het bos waar het stripfiguurtje Winnie de Poeh woont met zijn vriendjes. Waarom heeft Jayson Woodbridge zijn wijnhuis vernoemd naar het huis van een kinderpersonage? Dat is eenvoudig: Woodbridge's kinderen speelden graag in een groot bos en noemden het 'Honderd Bunder'. De familie bracht er samen vele gelukkige uren door. Voor Jayson Woodbridge was het niet meer dan logisch om zijn wijnhuis naar deze gelukkige plek te vernoemen.

Waar heeft Jayson Woodbridge zijn opleiding tot wijnmaker gevolgd?

Zet je schrap: de man die verantwoordelijk is voor een aantal van de beste wijnen ter wereld heeft nooit een ecologische opleiding gevolgd. Jayson Woodbridge is een carrièrewisselaar en een autodidact. Woodbridge werkte oorspronkelijk als investeringsbankier in Toronto, Canada. Zelfs tijdens zijn opleiding stak hij elke cent die hij kon missen in wijn. Niet als investering, maar om te drinken. Hij wilde alle facetten die wijn te bieden heeft verkennen en zich eigen maken. Naar eigen zeggen begon zijn passie voor wijn op vijfjarige leeftijd, toen zijn grootvader hem voor het eerst wijn liet proeven. Het was ook zijn grootvader die hem later aanmoedigde om wijn als drank te ontdekken.

Met de oprichting van Hundred Acre Vineyard werd een heel andere kant van wijn toegevoegd. Namelijk hoe het wordt gemaakt. Woodbridge leerde zichzelf vanaf nul wijn maken. Daarom doet hij waarschijnlijk veel dingen anders dan zijn collega's. Maar maak je geen zorgen: hij heeft ook een aantal echte professionals in zijn team. Bijvoorbeeld zijn wijnmaker Philippe Melka. En dan is er natuurlijk zijn vrouw Helen Maison, die hem niet alleen als rechterhand ondersteunt, maar zelf ook wijnmaker is. De geboren Nieuw-Zeelandse woonde al in Napa Valley voordat Woodbridge erbij kwam, waar ze werkte voor Joseph Phelps, vervolgens bij Miner Family en Vineyard 29, voordat ze toetrad tot het wijnmakersteam van Hundred Acre Vineyard.

Waarom wordt Jayson Woodbridge als excentriek beschouwd?

Woodbridge wordt beschouwd als een kwaliteitsfanaat en perfectionist. De nieuwste technologie en oude wijnmaakmethoden gaan voor hem hand in hand. Niets anders dan een absoluut geweldige wijn mag zijn kelder verlaten. In de wijngaarden zijn handenarbeid en extreme opbrengstbeperking bijvoorbeeld verplicht. Geen enkel ander wijnhuis in Napa ziet zoveel van zijn oogst verloren gaan als Hundred Acre Vineyard. Jayson Woodbridge is extreem in dat opzicht. In het algemeen streeft hij altijd naar het maximale op het gebied van genieten. Daarom heeft hij bijvoorbeeld ook twee professionele koks in dienst die voor hem, zijn gezin en het team koken.

Alles in zijn leven moet op zijn minst uitstekend zijn. Deze absolute drang naar iets dat groter is dan de mens zelf komt waarschijnlijk niet uit het niets. In een van zijn zeer, zeer zeldzame interviews vertelde hij ooit aan Wine Spectator dat hij op 18-jarige leeftijd kanker had. Toen hij die versloeg, veranderde zijn kijk op de wereld en daarom zou hij veel dingen niet op dezelfde manier zien als zijn medemensen. Hij geeft zelf toe dat hij als een onstuitbare natuurkracht is wanneer hij wijn maakt.

Voor welke druivensoorten staat Hundred Acre Vineyard bekend?

Cabernet sauvignon, cabernet sauvignon en nog eens cabernet sauvignon. Ja, Jayson Woodbridge heeft ook andere druivenrassen aangeplant. Maar het hart en de ziel van Hundred Acre Vineyard is cabernet sauvignon. Woodbridge wordt beschouwd als een van de beste cabernet sauvignonspecialisten ter wereld. Weinig mensen zijn zo goed met deze rode druivensoort of begrijpen hoe ze de verschillende facetten ervan zo subtiel en vakkundig naar voren kunnen brengen.

Welke wijngaarden bewerkt Hundred Acre Vineyard?

Er zijn drie belangrijke wijngaarden in St. Helena en Calistoga die het hart vormen van Hundred Acre Vineyard. Jayson Woodbridge kocht de eerste wijngaard samen met zijn wijnmakerij: Kayli Morgan. De topwijngaard beslaat slechts 3,6 hectare en is uitsluitend beplant met cabernet sauvignon. Hetzelfde geldt voor de Ark wijngaard, die 6 hectare beslaat. De laatste wijngaard die werd toegevoegd was de nogal exotisch genoemde Few and Far Between, met zijn 2 hectare cabernet sauvignon. Deze ligt overigens direct boven de historische Eisele Vineyard bij Calistoga. Het ligt dus nog steeds in Napa Valley, maar niet direct rond St. Helena.

Wat is er speciaal aan de vinificatie van de druiven?

Eigenlijk moeten we in de wijngaard zelf beginnen. Jayson Woodbridge heeft een heel speciaal irrigatiesysteem laten installeren in zijn wijngaarden, dat eigenlijk wordt gebruikt voor het telen van tulpen in Nederland. Het is geen druppelirrigatiesysteem, want de wijnstokken worden besproeid. Dit verlengt het groeiseizoen. De druiven hebben zo meer tijd om een optimale fysiologische rijpheid te bereiken, wat vervolgens ook zorgt voor maximale aroma's en extract. We hebben je al verteld dat Woodridge de opbrengst radicaal vermindert. In feite mag er maar één druif aan elke wijnstok hangen. En die wordt niet gewoon in zijn geheel geoogst. Nee! Elke individuele druif wordt bij perfecte rijpheid geoogst. Vijf of meer oogstgangen zijn heel normaal bij Hundred Acre Vineyard voor elke wijngaard.

En in de kelder gaat het werk door met hetzelfde niveau van inspanning. Micro-vinificatie vindt plaats in kleine batches. Spontane gisting is hier vanzelfsprekend, net als rijping in nieuwe Franse eiken vaten. Er is geen tweede bezetting. Alle wijnen rijpen minstens 24 maanden in houten vaten. Hoewel er ook wijnen zijn die Woodbridge tot 42 maanden laat rijpen. Goede dingen hebben tijd nodig. Oh, en dan is er nog een filter in de kelder dat oorspronkelijk werd gebruikt op een NASA ruimtestation - en nu door Woodbridge in de kelder wordt gebruikt. Dankzij de UV-lichtstrips die erin zitten, kunnen zelfs de kleinste micro-organismen uit de lucht worden gefilterd, zodat de wijnen tijdens hun productieproces zo schoon mogelijk zijn en niet worden besmet of beïnvloed.

Welke wijnen worden er geproduceerd bij Hundred Acre Vineyard?

De drie toplocaties Kayli Morgan, Ark Vineyard en Few and Far Between zijn natuurlijk allemaal apart gerijpt op Hundred Acre Vineyard. En natuurlijk bestaan ze allemaal uit 100% Cabernet Sauvignon. Soms is een vat van deze drie locaties zo bijzonder dat Woodbridge er een wijn van maakt die dan 'Dark' in zijn naam heeft. Bijvoorbeeld 'Dark Ark'. Als de vaten extra lang zijn gerijpt, staat op het etiket ook de toevoeging 'Deep Time'. Hier kun je er zeker van zijn dat je absolute topkwaliteit krijgt. Woodbridge maakt ook een cuvée van alle drie de locaties, die dan 'Wraith' heet.

Waarom zijn Hundred Acre Vineyard-wijnen zo gewild?

Eerst en vooral is er natuurlijk de kwaliteit van de wijnen. Een 'goede' wijn verlaat nooit de kelder. Voor Jayson Woodbridge voldoen alleen uitstekende wijnen aan zijn normen. De wijnen schitteren met een onverwachte intensiteit, complexiteit, elegantie en diepte. Ze zijn enorm complex en kunnen op indrukwekkende wijze worden bewaard. De wijnen rijpen tot perfectie in 20 of 40 jaar. En natuurlijk zijn het juist deze buitengewone kwaliteiten die hebben geleid tot stormen van enthousiasme van internationale wijncritici. Sinds 2000 zijn de wijnen 61 keer bekroond met 100 punten. Bijna de helft van deze 100 punten komt van Robert Parker's Wine Advocate! Bijna geen enkele wijnmaker met maar één wijnhuis heeft zoiets in zo'n korte tijd bereikt! Dit is precies waarom de wijnen al jaren een cultstatus genieten en er zoveel vraag naar is.

Zijn de wijnen van Hundred Acre Vineyard overal te koop?

Sorry, nee. De wijnen zijn niet voor iedereen beschikbaar - ze worden toegewezen. Er is een wachtlijst waar je je voor kunt inschrijven. En dan duurt het gemiddeld vijf jaar voordat je zelfs maar een antwoord krijgt van het wijnhuis. Maar zelfs dan is er nog geen garantie dat je de wijnen van Hundred Acre Vineyard mag kopen. Daarom kun je de wijnen alleen vinden bij een zorgvuldig geselecteerde selectie van wijnhandelaren die waardig genoeg worden geacht om ze te verkopen. En ja, we zijn heel trots dat Best of Wines een van deze wijnhandelaren is. 😉

Aan favorieten toegevoegd