Wijnen van Audeant

Audeant

Audeant is een relatief nieuw wijnhuis dat in 2016 is opgericht door wijnmaker Andrew Riechers en eigenaar Teal Walker. Dit wijnhuis met zeer gelimiteerde productie maakt Pinot Noir, Chardonnay en Rosé van topkwaliteit in de Willamette Valley in Oregon. In dit vroege stadium worden er slechts vier wijnen gemaakt, in totaal ongeveer 1.000 kisten. De wijnen worden geproduceerd in Lingua Franca's nieuwe faciliteiten in de Eola-Amity Hills en sluiten nauw aan bij de filosofie en kwaliteit van dat team.

Andrew Riechers, die opgroeide in Eugene, Oregon, na Portland de grootste stad van de staat, is een jonge wijnmaker met bijzonder veel ervaring. Hij heeft gewerkt in een aantal van de beste wijngebieden en geleerd van de beste producenten.

Hij begon zijn carrière in Santa Barbara, waar hij zowel enologie als wijnbouw studeerde. Andrew begon met het assisteren bij de productie van bulkwijnen in een grote faciliteit. Hier realiseerde hij zich dat er veel mooier werk was in de wijnwereld. Kort daarna werd hij keldermeester bij Summerland Winery. Later werd hij de eerste werknemer bij Sanguis, waar zijn idealistische benadering van wijnmaken werd gevoed.

Na vier jaar in Californië keerde Andrew terug naar Oregon, aangetrokken door het groen, de regen en de verschillende seizoenen van de Willamette Valley. Hij assisteerde zijn vriend Jim Prosser twee jaar lang bij JK Carriere Wines voordat hij zich waagde aan het project Burn Cottage van Ted Lemon in Nieuw-Zeeland.

In 2010 verhuisde hij naar Bourgondië, waar hij werkte voor Claire Naudin op het beroemde Domaine Naudin Ferrand. In die tijd liep Claire Naudin voorop in de natuurlijke wijnbeweging. Andrew heeft in die periode veel natuurlijke wijnmaaktechnieken geleerd en daarnaast verschillende beroemde wijnstreken in Frankrijk verkend.

Na zijn terugkeer in Amerika streefde Andrew zijn droom na om Pinot Noir en Chardonnay te maken in Oregon. Hij bracht vijf jaar door als assistent-wijnmaker bij de legendarische producent Antica Terra met wijnmaker Maggie Harrison. Deze ervaring was volgens Andrew levensveranderend, omdat Maggie's kritische smaak en toewijding aan gastvrijheid een blijvende indruk achterlieten.

Andrew: "Bij Antica Terra dronken we veel speciale wijnen uit alle uithoeken van de wereld om ons begrip en waardering te vergroten." Hij beschrijft Antica Terra als een "nieuwsgierige plek", een omgeving waar het team werd aangemoedigd om op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: Wat is er mogelijk?"

Hij begon echter ook te dromen over zijn eigen wijnmakerij. In 2016 ontmoette Andrew Teal Walker op het wijnhuis Antica Terra, waar Teal, die al fan was van de wijnen, een band opbouwde met Andrew tijdens meerdere uren wijnproeven . Dit was tevens haar eerste bezoek aan de Willamette Valley. Na verschillende bezoeken besloot Teal samen te werken met Andrew en Audeant was geboren. Riechers zou de beslissingen over het wijnmaken overzien, terwijl Walker, met haar high-tech achtergrond, zich op het bedrijf zou richten. Ze noemden hun merk naar het Latijnse concept van het nemen van risico's als onderdeel van een avontuur, wat symbool staat voor hun benadering van wijn maken en het sourcen van wijngaarden.

Audeant sourcet de druiven van wijngaarden zoals Seven Springs, oorspronkelijk aangeplant in 1983, die enkele van de meest iconische wijnen van Oregon heeft voortgebracht, zoals de Evening Land wijnen van Sashi Moorman en Raj Parr. Ze werken met een halve hectare Chardonnay die biologisch-dynamisch wordt verbouwd zonder irrigatie op de zuidelijke heuvelrug. Andere wijngaarden waar ze vandaan komen zijn: Cherry Grove, Luminous Hills en Nysa. Ze hebben onlangs ook een landgoed gekocht op Parrot Mountain, op 300 meter hoogte, waar de eerste druiven in 2022 geoogst zullen worden.

Ondanks hun jonge leeftijd hebben de wijnen van Audeant veel lof gekregen van publicaties als Wine Advocate en Vinous voor hun klassiek geproduceerde, elegante wijnen. Bij de Decanter World Wine Awards in 2021 kreeg de Audeant 2017 Pinot Noir een indrukwekkende 97 punten, waarmee het de enige platina medaille in de Oregon wijncategorie verdiende en zich onderscheidde van de best beoordeelde wijnen ter wereld.

Lees meer
Audeant


Aan favorieten toegevoegd