Wijnen van Chateau Montelena

Chateau Montelena

Château Montelena is wereldwijd beroemd geworden nadat het château in de categorie witte wijnen de eerste prijs won met hun chardonnay tijdens de Judgement of Paris in 1976. Sindsdien is het één van de meest iconische wijnhuizen van de Verenigde Staten.

In 1882 koopt Alfred L. Tubbs een landgoed van 103 hectare groot aan de voet van Mount Saint Helena. Zijn doel was om Californische wijnen van topklasse te produceren. Hij bouwde een kasteel en zo ontstond A.L. Tubbs Winery in 1888. De drooglegging in Amerika zorgde voor veel moeilijkheden en dit betekende dan ook bijna het einde van het bedrijf. Na de intrekking van het verbod op alcohol veranderde zijn kleinzoon Chapin de naam in Château Montelena. Kort daarna wordt het wijnhuis verkocht aan een stel uit Hongkong, maar het château krijgt pas echt een gezicht als zij het overdragen aan Jim Barret. Onder zijn bewind weet Montelena een cultstatus binnen te slepen.

De wijngaarden van zijn na jaren erkend als wereldklasse. Het land wordt met biologische wijnbouwmethodes bewerkt om de bodem en het land zo productief mogelijk te houden. Het wijnhuis is een officieel Napa Green Certified Winery en ook de wijngaarden hebben deze classificatie behaald. De aanplant bestaat uit Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Riesling, Petite Syrah, Sauvignon Blanc en Zinfandel.

Alle wijnen ondergaan een minimale rijping op hout. Zelfs de riesling en sauvignon blanc krijgen een korte houtrijping op Frans eiken of op Acaciahout. De wijnen van Cabernet Sauvignon krijgen de langste houtrijping, namelijk 22 maanden in houten vaten van Frans eiken. De Zinfandel wordt gerijpt in een combinatie van Frans, Iers en Amerikaans hout. Dit maakt de wijnen één voor één bijzonder met elk een geheel eigen stijl.

1976 is door de overwinning in de Paris Tasting met afstand de meest legendarische jaargang van Château Montelena!

Lees meer
Chateau Montelena
Aan favorieten toegevoegd