Caymus Vineyards maakt zijn debuut in 1972 als Charles en Lorna Wagner besluiten om een wijnhuis op te richten in de subregio Rutherford, Californië. Het is een van de eerste wijnhuizen die een Californische cabernet sauvignon wijn produceren van een selectie van meerdere percelen. Hun top wijn draagt dan ook niet voor niets de naam Special Selection. Caymus Vineyards is een waar familiebedrijf sinds de kleinkinderen zelfs zijn toegetreden tot het team.
De percelen hebben gezamenlijk een oppervlakte van 140 hectare. Deze hectares zijn beplant met hoofzakelijk cabernet sauvignon en zinfandel. De cabernet sauvignon wordt relatief laat geplukt. Door de late oogst is de druif goed rijp met veel geconcentreerde aroma’s.
De wijnkelder staat onder supervisie van Chuck Wagner, de zoon van Charles en Lorna. Hij laat de druiven vergisten op een lage temperatuur om zo de primaire fruitaroma’s goed te behouden. Na de vergisting worden de wijnen overgestoken naar eikenhouten vaten van Frans eiken. Het aandeel nieuw hout kan wel oplopen tot 90%. De gemiddelde rijpingsperiode bedraagt 18 maanden. De wijnen kenmerken zich door een rijp karakter met veel zwart fruit en zachte tannines. De eerste vintage bestond uit 240 kisten cabernet sauvignon. Tegenwoordig is de productie uitgegroeid tot zo’n 65.000 flessen per jaar.
De Cabernet Sauvignon Special Selection is de enige wijn die tweemaal is uitgeroepen tot Wine of The Year door Wine Spectator Magazine. Het betreft de jaargangen 1984 en 1990. Daarnaast zijn Charles en Chuck geëerd met Wine Spectator’s Distinguised Service Award. Zij mochten deze award in handen nemen voor hun bijdragen aan de Amerikaanse wijnindustrie.
De beste jaargangen van Caymus zijn: 1976, 1978, 1984, 1990, 1991, 1994, 1997, 2002, 2007, 2009, 2010, 2011 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016.
Lees meer