De beste wijnen uit Tarragona

De wijngaarden van Tarragona gaan terug tot de tijd van de Romeinen, die sterke, zoete, versterkte wijnen exporteerden naar Rome. Later namen de Fransen deze handel over, waardoor Tarragona een belangrijk wijncentrum werd. Deze wijn was vooral nuttig voor het mengen (vooral met Franse wijnen). Toen Algerije onafhankelijk werd en de wijnproductie stopte, bloeide de handel van Tarragona op.

Tarragona-DO, met zijn aparte klimatologische kenmerken en de uitgesproken invloed van de zee, verweven met zijn golvende landschappen en uitzonderlijke bodems, culmineert in de productie van wijnen die worden gekenmerkt door hun zachtheid, frisheid en typisch mediterrane essentie.

Producenten in Tarragona

Bodegas de Muller
Alle wijnen uit Tarragona
Tarragona

Het terroir van de wijnen uit Tarragona

Alt Camp, Baix Camp, Ribera d'Ebre en Tarragonès zijn vier comarques (administratieve afdelingen) in de provincie Tarragona in Catalonië:

  • Camp de Tarragona: Het omringt de stad binnen een straal van 30 kilometer, tot 200 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden liggen op een hoogte van 40 tot 195 meter en hebben een leemachtige textuur met kalksteen en alluviale sedimentaire rotsen.
  • Ribera d'Ebre: Strekt zich uit in zuidelijke en westelijke richting langs de rivier de Ebro, op plateaus op 100 tot 400 meter boven zeeniveau. De Ebro-vallei, op 344ft (105m), heeft een bodem die voornamelijk bestaat uit alluviale sedimentgesteenten.

De druiven van wijnen uit Tarragona

Hoewel de traditionele versterkte wijnen zoals de laat geoogste Garnacha en de lichtere Moscatel de Tarragona aanwezig zijn, worden de meeste druiven gebruikt voor het maken van Cava, waarbij het oostelijke deel overlapt met de benaming Cava in Penedes. Het gebied blinkt echter uit in exclusieve Spaanse druivenrassen. In witte wijnen worden enkele van de alom bekende druivensoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc gebruikt, maar ook minder bekende druivensoorten zoals Macabeo, Parellada en Xarel.lo worden veel gebruikt. De rode wijnen variëren van licht tot krachtig, met Carignan (Samsó), Grenache, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon en Monastrell. Deze rode druiven zorgen ook voor heerlijke roséwijnen. Vandaag de dag wordt er nog steeds Tarragona Classico wijn gemaakt, waarbij de nadruk meer ligt op kwaliteit dan op kwantiteit.



Aan favorieten toegevoegd