Jumilla is een wijnbouwgebied in Murcia en klein in vergelijking met andere wijngebieden in Spanje. Het wijnerfgoed van Jumilla gaat terug tot de tijd van de Feniciërs.
Toen de druifluisziekte een groot deel van de wijngaarden in Europa vernietigde, ontsnapte Jumilla verrassend genoeg aan besmetting en brak een periode van economische expansie aan waarin wijnhandelaren uit Frankrijk in groten getale wijn kwamen kopen. Om deze reden werden de wijnstokken nooit opnieuw geënt op resistente onderstammen uit de Nieuwe Wereld, zoals in de rest van Europa het geval was. De druifluisplaag sloeg echter onverwacht toe in 1989, waardoor de wijngaarden werden verwoest en de productie de volgende vijf jaar met 60% daalde. Het heraanplanten en enten verliep traag en was duur, maar stelde de regio in staat om de nieuwe methoden van druiventeelt en wijnbereiding toe te passen die al succesvol waren in de naburige DOP's van Alicante en Almansa.
Vandaag de dag produceren de wijngaarden van Jumilla enkele van de meest gerenommeerde wijnen van Spanje. De monastreel druif is het middelpunt van de wijnbouw in deze regio.