De beste wijnen van Jumilla

Jumilla is een wijnbouwgebied in Murcia en klein in vergelijking met andere wijngebieden in Spanje. Het wijnerfgoed van Jumilla gaat terug tot de tijd van de Feniciërs.

Toen de druifluisziekte een groot deel van de wijngaarden in Europa vernietigde, ontsnapte Jumilla verrassend genoeg aan besmetting en brak een periode van economische expansie aan waarin wijnhandelaren uit Frankrijk in groten getale wijn kwamen kopen. Om deze reden werden de wijnstokken nooit opnieuw geënt op resistente onderstammen uit de Nieuwe Wereld, zoals in de rest van Europa het geval was. De druifluisplaag sloeg echter onverwacht toe in 1989, waardoor de wijngaarden werden verwoest en de productie de volgende vijf jaar met 60% daalde. Het heraanplanten en enten verliep traag en was duur, maar stelde de regio in staat om de nieuwe methoden van druiventeelt en wijnbereiding toe te passen die al succesvol waren in de naburige DOP's van Alicante en Almansa.

Vandaag de dag produceren de wijngaarden van Jumilla enkele van de meest gerenommeerde wijnen van Spanje. De monastreel druif is het middelpunt van de wijnbouw in deze regio.

Producenten in Jumilla

Alceno
Alle wijnen uit Jumilla
Jumilla

Terroir van Jumilla-wijnen

Het landschap van Jumilla wordt gekenmerkt door uitgestrekte valleien, vlakten en bergketens. Het klimaat is hier droog en continentaal en doet meer denken aan Castilla-La Mancha in het westen dan aan een typisch mediterraan gebied.

Extreme temperaturen in de zomer zijn niet ongewoon. Door de specifieke bodem, de aanwezigheid van kalksteen en het hooggelegen plateau wordt de hitte getemperd. Aan de andere kant vormen vorst, stormen en zware regens altijd een bedreiging.

De unieke wijnen uit Jumilla vinden hun typiciteit in het uitzonderlijke terroir.

Monastrell: de druif van de Jumilla-wijnen

Jumilla staat bekend om de productie van kwaliteitswijnen, voornamelijk van de Monastrell-druif.

Witte wijnen worden gemaakt van de Merseguera druif. Er worden ook roséwijnen geproduceerd, die in de meeste gevallen Monastrell bevatten.

Classificaties van Jumilla-wijnen

Het wijnbouwgebied van Jumilla wordt beschouwd als het belangrijkste van Murcia, zowel kwantitatief als kwalitatief. DO-Jumilla ligt tussen DO-Yecla in het noorden en DO-Bullas in het zuiden.

Jaarlijks organiseert de Controleraad van Jumilla een kwaliteitswedstrijd met blinde proeverijen om de uitmuntendheid van verschillende wijnjaren te evalueren. Bovendien mag een wijn in Jumilla alleen Monastrell heten als er minimaal 80 procent van de genoemde druivensoort in zit, of het nu rood of rosé is. Verder kan Jumilla Dulce, of zoete wijn, volgens de regels van de D.O. geproduceerd worden als witte, rode of rosé wijn.



Aan favorieten toegevoegd