De historische wortels van de wijnbouw in Galicië gaan terug tot de tijd van de Romeinen. Met name tijdens de Middeleeuwen droegen de wijntradities van monniken aanzienlijk bij aan de gewaardeerde reputatie van Galicië voor het produceren van uitzonderlijke wijnen.
Galicië blinkt vooral uit in de productie van witte wijnen, vooral die met kruidige smaken die naadloos harmoniëren met verse zeevruchten. Galicië staat bekend om zijn groene, glooiende heuvels en kronkelende rivieren en wordt ook wel de "groene hoek van Spanje" genoemd.
Het koele klimaat van de regio biedt een ideale omgeving voor de creatie van witte wijnen van hoge kwaliteit. Opmerkelijke witte druivenrassen in de regio zijn Albariño, Loureiro, Torrontés, Godello, Treixadura en Caíño Blanco. Rode wijnen, voornamelijk van de Mencía-druif, floreren daarentegen in de warmere zones in het binnenland. Veel van de meest gewaardeerde wijngaarden van Galicië liggen in de vallei van de rivier de Mino.
Galicië kan een prachtig voorbeeld zijn van onderschatte Spaanse wijnen.