Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, heeft een klimaat dat gevormd is door invloeden van de Middellandse Zee en biedt een ideale omgeving voor wijnbouw. Onder invloed van Grieken, Feniciërs, Arabieren en Italianen gaat de wijnbouw terug tot 2000 voor Christus. Met zo'n indrukwekkende geschiedenis en het gebruik van moderne wijnbouwtechnieken zijn wijnen uit Sicilië een ras apart.
Vroeger richtte Sicilië zich op bulkwijn, maar in de jaren 1980 werd de kwaliteitswijnbouw weer opgepakt. Tegenwoordig zijn kwaliteitswijnen uit Sicilië meer standaard dan uitzondering.
Sicilië heeft veel verschillende wijnen en wijnstijlen. Enkele typisch Siciliaanse wijnen zijn bijvoorbeeld Grillo en Etna Bianco. Marsala is een wereldwijd bekende versterkte wijn.
Sicilië's drie valleien - Val di Mazara, Val di Noto en Val di Demone - hebben elk hun eigen klimaat, landschap en rijke wijngeschiedenis. Deze valleien hebben verschillende terroirs, inheemse druiven en produceren een aantal uitzonderlijke wijnen.
Sicilië produceert enkele van de meest onderschatte Italiaanse wijnen.