Wijnen van Tony Bornard

Tony Bornard

In het dorpje Pupillin in Frankrijk, in de buurt van de Zwitserse grens, vind je de familie Bornard. Al bijna 30 jaar verbouwen zij in de Jura hun wijnstokken. Inmiddels is Philippe met pensioen en heeft zijn zoon Tony de touwtjes in handen.

Met bijna 6 hectare, 30 jaar oude wijnstokken en een officieel certificaat voor biodynamische wijnbouw weet Tony prachtige wijnen te produceren van zowel lokale als internationale druivenrassen. Denk hierbij aan de rassen savagnin, trousseau en ploussard, maar ook chardonnay en pinot noir. De wijngaarden zijn hoger gelegen en hebben een diepe kalk- en kleibodem. Deze factoren zorgen ervoor dat de rijping niet te snel gaat en dat alle aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen.

De wijnen worden vergist in roestvrijstalen tanks om daarna overgestoken te worden naar oude eikenhouten vaten. Het is afhankelijk van het type wijn hoelang de houtrijping duurt, maar doorgaans duurt dit een jaar. De wijnen vallen onder één van de twee appellations: Côtes du Jura of Arbois-Pupillin. Echter heeft Tony in 2018 al een aantal wijnen op de markt gebracht zonder de vermelding van een van de appellations. De reden hiervoor is dat hij meer vrijheid wil in het maken van wijn, zonder de beperkingen en regels. Maar niet alle wijnen worden anders geproduceerd dan voorgeschreven. Neem bijvoorbeeld zijn Vin Jaune wijn. Dit is dé klassieke wijn van de Jura en daarom wordt er niet geweken van de voorgeschreven productiemethodes. Het sap van Vin Jaune wordt vergist in oude vaten van 288 liter en de rijping duurt minimaal 6 jaar. Zo ontstaat er een laagje gist op de wijn die het sap beschermt tegen zuurstof. Dit zorgt uiteindelijk voor een unieke stijl! Andere grote namen van het wijnhuis zijn de L’Ivresse de Noe, Trousseau Le Garde Corps en Le Vin de Ploussard Ouvre L’Esprit.

Het jaar 2017 was voor de regio een slechte jaargang en dit zorgde voor een minimale opbrengst. De opbrengst was zo laag dat het niet mogelijk was om alle cuvées te produceren. Daarom besloten Philippe en Tony om van de gehele oogst één wijn te maken. Dit zorgde voor een nieuwe wijn: de Au Fil des Générations.

De wijnen van de familie Bornard zijn zeldzaam en vaak snel uitverkocht. Het zijn niet voor niets gewilde wijnen onder de kenners en liefhebbers!

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd