Wijnen van Domaine des Miroirs

Domaine des Miroirs

Domaine des Miroirs is een van de wijnhuizen die in een zeer korte periode een cultstatus heeft verworven. Domaine des Miroirs is het werk van de Japanse Kenjiro Kagami. In 2001 besluit hij om zijn geboorteland achter hem te laten en naar Frankrijk te verhuizen. Hier begint hij eerst met het leren van de Franse taal, een stage in de Bourgogne en werkt hij voor Thierry Allemand in Cornas. Uiteindelijk, als grootliefhebber van de Jura en met de aanmoediging van Jean-François Ganevat, kiest Kenjiro er in 2011 voor om zijn eigen wijnhuis op te richten. Domaine des Miroirs is een verwijzing naar Kenjiro zijn achternaam: Kagami, wat spiegel in het Japans betekent of wel miroirs in het Frans. Daarnaast is zijn het wijnhuis en de wijnen een weerspiegeling van zijn visie.

Het domein omvat ongeveer 3 hectare, waarvan 1,5 hectare chardonnay, 1 hectare savagnin, 0,4 hectare poulsard en 0,2 hectare trousseau. De wijnstokken staan aangeplant op zeer steile hellingen met een bodem van kalksteen. Deze stokken worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze. Om de biodiversiteit te vergroten plant men de juiste kruiden en bloemen aan. Al na de eerste oogst ontving het wijnhuis het officiële certificaat voor biologische wijnbouw.

De trossen worden met de hand geoogst en vergist met uitsluitend inheemse gisten. De vergisting vindt plaats in houten vaten en wordt vervolgd door 24 maanden houtrijping en nog eens 24 maanden flesrijping. De wijnen komen dus pas na 4 á 5 jaar op de markt. Een aantal van de iconische wijnen zijn: I Need The Sun, Que Sera Sera, Entre Deux Bleus Les Saugettes en Mizuiro.

De wijnen van Kenjiro zijn in slechts een aantal jaar uitgegroeid tot ware collectors items en tegenwoordig is het erg lastig om een fles te bemachtigen. De torenhoge vraag en de beperkte beschikbaarheid heeft er eveneens voor gezorgd dat de prijzen in een zeer korte tijd significant zijn gestegen.

De beste jaargangen zijn: 2012, 2015 en 2016.

Lees meer
Domaine des Miroirs

Wijnen van van Domaine des Miroirs

Entre Deux Bleus  |  I Need The Sun  | 


Aan favorieten toegevoegd