In het kleine dorpje Rotalier, in de Franse Jura is het Domaine Jean-François Ganevat te vinden. Het domein is al sinds 1650 in handen van de familie Ganevat en sinds 1998 hebben Jean-François en zijn vrouw Anne de leiding. Jean-François heeft voor die tijd eerst ervaring opgedaan in het buitenland en in Chassagne-Montrachet, Bourgonge.
Het wijnhuis omvat totaal 13 hectare aan biodynamisch gecertificeerde wijngaarden. Omdat de totale oppervlakte verspreid ligt over meer dan 30 percelen heeft elke wijnstok een uniek stukje terroir. Inheemse en lokale druivenrassen hebben de voorkeur en die domineren dan ook de totale aanplant. De rassen trousseau, poulsard, savagnin, gros béclan en corbeau zijn slechts een greep uit alle aangeplante druivenrassen.
De druiven worden handmatig geoogst en ook het ontstelen van de trossen wordt met de hand gedaan. Voor de opvoeding en de sur lie rijping wordt er alleen gebruik gemaakt van gebruikt en oud hout. De rijping op de lie duurt gemiddeld twee jaar. Sinds 2006 wordt er in het gehele productieproces geen sulfiet meer gebruikt. Terroir-gedreven wijnen zonder poespas en overdadig houtgebruik, dat is waar Anne en Jean naar streven. Naast alle wijnen van lokale druivenrassen staat het wijnhuis ook bekend om hun prachtige chardonnay wijnen. Menig liefhebber zegt dat het niet onder doet voor een goede Bourgogne. De beroemdste wijnen zijn Chardonnay Arces, Les Miraculés en Chardonnay La Graviere. Daarnaast zijn Madelon Rouge, Je Veux Encore Rouge de paradepaardjes van de rode wijnen.
De wijnen van Domaine Ganevat zijn erg gewild, maar beperkt beschikbaar. Als liefhebber moet je er dus snel bij zijn wil je zo’n prachtige fles bemachtigen!
Lees meer