Wijnen van Yvon Metras

Yvon Metras

Yvon Métras zijn roots liggen in de Beaujolais. Hij begon zijn eerste wijnen op het familiedomein te produceren. In de beginjaren verkocht hij zijn druiven vooral aan de coöperatie. Het was 1988 toen hij zijn eerste natuurlijke wijn maakte. In die tijd was het allemaal experimenteel en verkocht hij de op deze manier gemaakte flessen niet, hij dronk ze zelf op. De eerste commerciële sulfietvrije wijn die Métras maakte, is de jaargang 1994.

Geïnspireerd door Marcel Lapierre, veranderde Yvon Métras zijn wijnbereidingsmethode en teeltpraktijken. Hij sloot zich aan bij de levendige groep van natuurlijk wijnmakers, die destijds nog maar uit vijf leden bestond. Hij behoort tot de bende van vijf baanbrekende natuurlijke wijnbouwers in de Beaujolais (samen met Thevenet, Lapierre, Foillard en Guy Breton). Hij ziet Jules Chauvet en Pierre Overnoy als zijn inspiratiebronnen. Zij waren de eersten in de Beaujolais die wijnen maakten zonder de moderne correcties, zonder de laboratoriumgist, de chaptalisatie, de filtratie en vooral zonder toegevoegde sulfieten; terugkerend naar de eeuwen oude manier van wijn maken, maar met meer wetenschappelijke precisie en begrip van alle wijnbereidingsprocessen. Vroeger leverde deze methode willekeurige en ongelijke kwaliteit op, nu is dat anders. De wijnen van Yvon Métras zijn niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen, vooral in het buitenland waar de vraag groter is dan de toegewezen volumes van de importeurs. En dan te bedenken dat zijn wijngaardoppervlak erg bescheiden is.

Het domein ligt op een kilometer of twee van het dorp Fleurie.
De productie van Yvon Métras is zeer schaars, hij cultiveert iets minder dan 6 hectare aan wijngaarden. De oude boerderij heeft een groter oppervlak, namelijk 35 hectare. Toen hij het kocht was het geen wijnland, maar een na de oorlog verlaten en ongeorganiseerd stuk grond. Voor die tijd woonde hij in Moulin-à-Vent en daarna in Fleurie. Hij merkt al snel op dat hij zijn eindbestemming heeft gevonden.
In 1850 bestond het domein uit ongeveer 400 hectare grond, waarvan 30-50 hectare beplant was met wijnstokken. Métras probeert de polycultuur op zijn boerderij te herstellen en om te beginnen houdt hij nu schapen, die in de winter door de wijngaarden zwerven. In totaal heeft Yvon naar eigen zeggen 5,5 hectare wijngaarden en zijn zoon Jules Metras, die in 2014 begon, heeft 3 hectare. Yvon Métras wordt erkend als één van de beste producenten in de regio, zo niet de beste met de hoogste erkenning in de regio.

Lees meer

Wijnen van van Yvon Metras

Beaujolais  |   |  Fleurie  |   | 
Aan favorieten toegevoegd