Glengoyne 16 Years Old Burgundy Finish Cask 90911 43% 1990


4.5 sterren - 1 professionele reviews
uitverkocht
buy with
Distileerderij Glengoyne
Bottelaar OB
Serie Single Cask
Gebotteld voor
Gedistilleerd op 09.1990
Gebotteld 11.2006
Land Schotland
Streek Highlands
Leeftijd 16
Cask Type Burgundy Finish
Vatnummer 90911
Alcohol percentage 43
Inhoud 0,70
Conditie In Original Box, Lower Filling
Etiket Perfect
Voorraad 0

Professionele reviews

BOW (87)

Een Vintage Genot

Glengoyne, een gerenommeerde distilleerderij gelegen in het hart van de Schotse regio Highland, wordt al lange tijd gevierd om zijn uitzonderlijke single malt whisky's. Onder zijn schatten bevindt zich de Glengoyne 1990 Burgundy Finish, een meesterwerk van 16 jaar oud dat whiskyliefhebbers een zeldzame en voortreffelijke ervaring biedt. Echter, zoals bij elke vintage fles, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het openen vanwege de mogelijke verslechtering van de afsluiting in de loop van de tijd. Dit artikel duikt in de rijke geschiedenis en unieke kenmerken van deze whisky, en benadrukt de noodzaak van voorzichtigheid bij het hanteren ervan.

Het distillatieproces:

Gedistilleerd in september 1990 en gebotteld in november 2006, is de Glengoyne 1990 Burgundy Finish het resultaat van zorgvuldig vakmanschap en geduld. Glengoyne Distillery is trots op zijn ontspannen aanpak van whiskyproductie, waarbij traditionele methoden worden gebruikt om een spirit te creëren die de essentie van het omringende landschap belichaamt.

Het rijpingsproces:

Gedurende 16 lange jaren rijpte deze bijzondere whisky in een enkel vat, gemarkeerd met het nummer 90911. Deze limited-edition single cask expressie toont het onmiskenbare effect van tijd op de smaken en aroma's van de spirit. In de loop der jaren absorbeerde de whisky geleidelijk de kenmerken van het eikenhouten vat, wat resulteerde in een uniek profiel dat het onderscheidt van andere expressies.

De Burgundy Finish:

Wat de Glengoyne 1990 Burgundy Finish onderscheidt, is zijn laatste fase van rijping. Na een aanzienlijk deel van zijn leven te hebben doorgebracht in traditionele eikenhouten vaten, onderging de whisky een afwerkingsperiode in zorgvuldig geselecteerde Bourgondische wijnvaten. Dit afwerkingsproces voegt een extra laag complexiteit toe en geeft heerlijke fruitige en kruidige tonen aan de whisky, wat resulteert in een harmonieus samenspel van Highland single malt en Bourgondische elegantie.

Het smaakprofiel:

Bij het inschenken van een glas van de Glengoyne 1990 Burgundy Finish kan men een symfonie van smaken verwachten die het gehemelte prikkelen. De whisky presenteert een rijke en gebalanceerde reeks fruitigheid, met tonen van rijpe bessen, boomgaardvruchten en hints van citrus. De invloed van de Bourgogne brengt een subtiele kruidigheid naar voren, aangevuld met de zachte ondertonen van vanille en karamel. De lange rijpingsperiode en zorgvuldige vatselectie dragen bij aan een zijdezachte textuur en een verfijnde, langdurige afdronk.

Het belang van voorzichtig openen:

Het is vermeldenswaard dat vintage flessen, vooral diegenen die

gedurende een lange periode gerijpt zijn, mogelijk te maken krijgen met verslechtering van de afsluiting. De kurk of dop kan broos worden of zelfs uiteenvallen, wat mogelijk de whisky kan verontreinigen en de kwaliteit ervan kan beïnvloeden. Het is daarom cruciaal om voorzichtig te zijn bij het openen van dergelijke flessen. Een delicate behandeling, inclusief het gebruik van geschikte gereedschappen en technieken, kan helpen om ongelukken te voorkomen en de integriteit van de whisky te behouden.

Conclusie:

De Glengoyne 1990 Burgundy Finish is een testament van de distilleerderij's toewijding om uitzonderlijke whisky's te creëren die de tand des tijds doorstaan. Met zijn complexe smaakprofiel en de invloed van het Bourgondische wijnvat biedt deze vintage expressie een unieke en gedenkwaardige proefervaring. Echter, vanwege de mogelijke verslechtering van de afsluiting is het essentieel om voorzichtig te werk te gaan bij het openen. Whiskyliefhebbers die het geluk hebben deze kostbare fles te verwerven, moeten passende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de inhoud onaangetast blijft, zodat ze kunnen genieten van de magie van de geschiedenis van Glengoyne bij elke slok.

Let op: Bij de aanschaf van vintage flessen is het raadzaam om deskundigen of professionals te raadplegen om de beste manier van behandeling en opening te bepalen, vooral als er zorgen zijn over de staat van de afsluiting.


Aan favorieten toegevoegd