Blind Tasting Competitie

Blind Tasting Competitie

Doe weer mee!

Al jaren verheugen whiskyfans van over de hele wereld zich op de jaarlijks terugkerende Whisky Blind Tasting Competition. In 12 aaneengesloten dagen worden whiskyfans gevraagd om hun best guess te geven van de whisky die ze blind proeven. Dagelijks worden de resultaten verwerkt in een ranglijst waarbij spectaculaire verschuivingen eerder regel dan uitzondering zijn. Vele zeer bekende whiskyproevers hebben de afgelopen jaren meegedaan en nog meer whiskyamateurs hebben hiermee hun talent voor het analyseren van whisky ontdekt. Door de zeer speciek uitgezochte mix van whiskies die tijdens de competitie worden geproefd is de Blind Tasting Competitie niet alleen een wedstrijd, maar ook een ontdekkingsreis naar je eigen smaak en voorkeuren. Daarbij biedt het liefhebbers de gelegenheid om exclusieve en niet reguliere whiskies te kunnen proeven. Zo zijn in de afgelopen jaren zijn o.a. de Feis Isle, vintage Glen Fagler en cask ends van Cadenhead onderdeel geweest van de proeverij.

Dit jaar is het wederom aan Best of Whiskies om voor de tweede maal op rij deze exclusieve blindproeverij te mogen organiseren. We kijken er naar uit!

Hoe werkt het?

De Blind Tasting Competitie samplebox bevat 12 whiskysamples, genummerd van 1 tot en met 12 en kan gekocht worden op de Best of Whiskies website. Op 8 november start de competitie, wat betekent dat op 8 november voor 22:00 CET sample nummer 1 geproefd én geanalyseerd moet zijn. Iedere deelnemer kan onder zijn of haar naam het volgende aangeven: distilleerderij, regio van herkomst, leeftijd en alcoholpercentage. Na 22:00 CET sluit de inschrijving van dat specifieke sample en wordt bekend gemaakt om welke whisky het gaat. Op basis van de antwoorden krijgen deelnemers dagelijks punten toebedeeld en wordt de ranglijst opgemaakt en bekend gemaakt.

Hoe kan ik meedoen?

Ga naar de website Best of Whiskies en bestel de samplebox. Er wordt bij de bestelling automatisch een account aangemaakt. Na afronding van de bestelling komt er een extra button op de accountpagina die toegang geeft tot de Blind Tasting Competitie. En dat is alles!

Voor diegene die liever niet onder de eigen naam meedoet, is er de mogelijkheid om onder een nickname mee te doen.

Welke kosten zijn aan deelname verbonden?

Gedurende een half jaar worden exclusieve en speciale whiskies verzameld als onderdeel van de Blind Tasting Competitie. De 'normale' whiskies zul je dus zeker niet aantreffen. De prijs voor de box van 12 samples bedraagt 49 euro, exclusief BTW en verzending.

Zijn er prijzen te winnen?

Jazeker! Allereerst is er natuurlijk de eeuwige roem en de eer om meegedaan te hebben met de Blind Tasting Competitie 2021. Daarbij zijn er voor de 3 deelnemers met de hoogste score mooie geldprijzen te verdienen, die als voucher kunnen worden ingezet bij een bestelling bij Best of Whiskies.

1e plaats: €250,-
2e plaats: €100,-
3e plaats: €50,-

Wat je moet weten over de competitie

De whiskies die geproefd gaan worden zijn als volgt geselecteerd:

• Alle samples zijn Scotch Single Malts
• Opeenvolgende samples zullen nooit uit dezelfde regio komen
• Iedere regio komt minimaal 1 keer voor tijdens de competitie
• Het minimum alcoholpercentage is 43%


De volgende gegevens moeten voor elk sample worden ingevuld:

• De distilleerderij (40 punten)
• De regio (20 punten)
• De leeftijd (max 20 punten, 10 punten mindering bij elk jaar verschil)
• Alcoholpercentage (20 punten, 1 punt in mindering bij iedere 0,1% verschil)
• De rating van de whisky. Hier kunnen geen punten mee worden verdiend, maar aan de hand hiervan wordt de beste whisky in de competitie volgens de deelnemers bepaald.

Terugblik op de Blind Tasting Competitie 2020:

In 2020 beleefden we als Best of Whiskies onze Blind Tasting Competitie-organisatie vuurdoop. Mede door de lovende reacties, organiseren we ook dit jaar weer met veel plezier een nieuwe editie van deze blindproefwedstrijd.
Deelnemers van de competitie komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Estland, Scandinavië, Amerika, Japan, Taiwan, Israël, Canada en Zuid-Korea. Tijdens de vorige editie, kregen we vaak leuke reacties van aangenaam verraste proevers wanneer de fles van de dag werd onthuld. Flessen die vorig jaar erg werden gewaardeerd waren o.a deze mooie exemplaren:

24 Years Old Ledaig Whiskynerds
Longrow 17 Years Old Single cask For the Netherlands
Croftengea 15 Years Old M.Wigman They Inspired Edition No.4 Catherine the Great
Tobermory 25 Years Old Kintra Whisky Single Cask Collection Cask 5013
Longmorn 15 Years Old North Star Spirits Cask Series 010 63.1%
Glenfarclas The Masters Selection 9 Years Old Cask 2777 59.6%

Dit is uiteraard nog maar een kleine selectie van al het moois dat de deelnemers te proeven kregen. Uiteraard kunnen we hier zelf uitgebreid over vertellen, maar veel leuker is het om de blog van Thijs klaverstijn van Words of Whisky er eens bij te pakken. Hij heeft vorig jaar tijdens de competitie dagelijks verslag van de competitie gedaan op zijn blog en een proefnotitie van elk sample geschreven. Erg leuk om terug te lezen én een bijzonder goede voorbereiding op de competitie van 2021!

Aan favorieten toegevoegd