Wijn van het Jaar 2022

Wijn van het Jaar 2022

Dit jaar organiseert Proefschrift voor de 34e keer het Nederlands Wijnconcours waarin in verschillende prijscategorieën kregen de titel Wijn van het Jaar wordt toegekend. Voor deze competitie hebben wij vijf door ons geïmporteerde wijnen opgestuurd naar het proefpanel van Proefschrift. Op maandag 19 september werden de winnaars bekend gemaakt en vond de officiële uitreiking plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in de Ahoy. Wij zijn trots om te mogen delen dat één van de door ons geïmporteerde wijnen is uitgeroepen tot de beste witte wijn van het jaar 2022 in de categorie witte wijn €40,- plus. Benieuwd naar welke wijn dit is geworden? Lees dan snel verder…

Officiële verkiezing
Voor de wijncompetitie konden zowel Nederlandse als Belgische importeurs door hun geïmporteerde wijnen inzenden. De honderden wijnen zijn door een onafhankelijke jury blind geproefd en beoordeeld op verschillende criteria. De wijnen zijn gegroepeerd per soort en onderverdeeld in verschillende prijsklassen. Per prijscategorie heeft de jury zes wijnen geselecteerd die doorgingen naar de finale. De volgende door ons ingestuurde wijnen hebben de finale weten te bereiken in de categorie €40,- plus:

DuMol Chloe Vineyard 2019
Laurent Ponsot Cuvée du Pandorea Meursault 2019
Domaine A.F. Gros Beaune 1er Cru Montrevenots 2019
Le Macchiole Paleo 2018
Nicolas Pavie Grande Illusion 2018

In het Wijntheater van Gastvrij Rotterdam in Ahoy Rotterdam presenteerde Jan en Kyra van Lissum van Proefschrift de uitslagen van de competitie. Tijdens de huldiging werd bekend gemaakt dat onze Domaine A.F. Gros Beaune 1er Cru Montrevenots 2019 is uitgeroepen tot beste witte van het jaar 2022. Een uitslag waar wij erg trots op zijn!

Over de winnende wijn
Montrevenots is een van de premier cru percelen in Beaune. Gelegen in het meest zuidelijke deel van de regio en grenzend aan Pommard. Dit stukje Bourgogne staat bekend om pinot noir, maar Domaine A.F. Gros heeft er juist voor gekozen om hier chardonnay aan te planten. De bodem kenmerkt zich namelijk door een rijke kalksteengrond, waar deze druif goed op gedijt. Dat dit een uitstekende keuze is geweest heeft A.F. Gros wel laten zien met deze wijn. De Beaune 1er Cru Montrevenots heeft aroma’s perziken, rijpe appels, tropisch fruit, maar ook kamperfoelie en lavendel en een milde kruidigheid.

Wil je meer weten over Domaine A.F Gros zelf? In deze blog lees je meer over het wijnhuis en ons meest recente bezoek.

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd