Warme winterwijnen

Warme winterwijnen

Het drinken van Rioja Alta Gran Reserva 904

Gedurende de koude – en korte – winterdagen, is er niets beter dan een korte dag te eindigen met een hartverwarmend glas wijn. Helemaal als temperaturen onder de 0°C komen zodra de zon verdwenen is. We besluiten daarom een wijn te openen die nog wat zonuren in de druiven over heeft, de Rioja Alta Gran Reserva 904, en werden weggeblazen door de elegantie die deze wijn nog te bieden had.

Na de rampzalige gevolgen van de Phylloxera, die de wijnbouw in de tweede helft van de 19e eeuw volledig stil had gelegd, was er genoeg ruimte ontstaan voor nieuwe wijngaarden in de Rioja. Dit gaf tevens de mogelijkheid voor Rioja Alta om opgebouwd te worden. Rioja Alta is begonnen als een samenwerking tussen wijnliefhebbers uit zowel Rioja, als het Baskenland, die naar aanleiding van de Phylloxera besloten om een Rioja van de hoogste kwaliteit op de markt te brengen.

De Rioja Alta Gran Reserva 904 is een eerbetoon aan de Ardanza wijngaarden die in 1904 door La Rioja Alta werd aangekocht. Sinds die tijd wordt de wijn consistent op dezelfde wijngaard gebouwd. De wijn bestaat voor het overgrote deel uit Tempranillo, de druif waar Spaanse wijnen bekend om staan, maar de Rioja Alta heeft een klein gedeelte (ongeveer 10%) Graciano aan zijn blend toegevoegd. Deze druif, typerend voor de Riojastreek, zorgt voor de complexiteit die de wijn zijn potentie tot oud worden geeft.

De Wijn

Vanaf het moment dat de fles opengaat, is alle twijfel weg. Dit is – hoewel de naam het al enigszins verraadde – absoluut een Rioja. In de neus hintjes van leer en tabak, maar ook frisheid van groene kruiden en een mooi door hout ontstaan vanille-aroma.

Ook in de smaak laat deze wijn weinig te wensen over. De duidelijke aanwezigheid van fruit overheerst, kersen, bramen en cassis zijn de grote smaakmakers, onderbouwd door het groene karakter. Erg mooi in de tannine, die bijdragen aan de complexiteit van de wijn. In de afdronk neemt het groene de overhand, wat in combinatie met het fruit evolueert in een warme hint van pure chocola. De wijn is al mooi op dronk, maar kan zeker nog vele jaren weggelegd worden.

Een waanzinnige wijn die absoluut verwarmend werkt. Tegen de huidige prijs heb je behoorlijk veel wijn voor je geld.

BOW: 8+

Paul Bollongino

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd