Visual Tasting Note Viña Seña 2014

Visual Tasting Note Viña Seña 2014

Sarah Heller MW is de jongste Master of Wine van Azië-Pacific. Sarah is niet alleen wijnexpert van het hoogste niveau, maar ook beeldend kunstenaar. Een uniek project zijn haar Visual Tasting Notes; een bijzondere weergave van een wijnomschrijving.

Voor de visuele proefnotities is het van belang dat je deze van boven naar beneden leest. De omtrek van de collage weerspiegeld de ‘vorm’ van de wijn. Daarnaast zijn alle componenten in het kunstwerk verwerkt, denk hierbij aan aroma’s, kleuren, zuren en tannines.

De visual tasting note van Sarah omschrijft Vina Seña 2014 als: volop cassisfruit, kruidige tonic en aardse tonen. Zijdezachte tannines, een medium body en een verkwikkende zuurgraad.

Over het wijnhuis
Twee iconen uit de wijnwereld zijn het brein achter Viña Seña. Robert Mondavi en Eduardo Chadwick van Viña Errázuriz zijn een bijzondere samenwerking aangegaan toen zij in de jaren ’90 besloten om samen op zoek te gaan naar het beste terroir van Chili. Zij waren beide overtuigd van het potentieel van het land en dit wilde zij aan de rest van de wereld laten zien. De zoektocht naar het perfecte terroir duurde wel vier jaar! De beste plek vonden zij uiteindelijk in de Aconcagua Vallei, wat ten noorden van de hoofdstad Santiago ligt. De wijngaarden liggen op 40 kilometer afstand van de Stille Oceaan. De wijnstokken genieten daar van de ultieme omstandigheden. De zeebries heeft een temperende werking en zo wordt het overdag nooit te warm. Ook koelt het in de nacht voldoende af om een goede zuurgraad te behouden. Daarnaast kenmerkt de bodem zich door vulkanisch gesteente met löss, kleiachtige leem en grind. Deze combinatie zorgt voor een grondsoort met veel minerale voedingstoffen en goede drainage. Perfect voor druiven van hoge kwaliteit.

Er is gekozen voor de naam Seña, het Spaanse woord voor teken. Dit is namelijk hun teken om aan de wereld te laten zien dat Chili een geschikte plek is om wijnen van wereldklasse te produceren. Dit werd onder andere bevestigd tijdens de Berlin Wine Tasting in 2004. Daar behaalden Viñedo Chadwick 2000 en Seña 2001 respectievelijk de eerste en tweede plaats. Beide wijnen zijn het werk van Eduardo Chadwick.

Viña Seña 2014
Viña Seña is een combinatie van het beste van Bordeaux en het beste van Chili. De blend bestaat hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon en carménère, aangevuld met malbec, merlot en petit verdot. De verschillende druivenrassen worden apart vergist, zodat elk ras precies de juiste schilinweking en extractie krijgt. Na het samenstellen van de blend rijpt 95% de wijn voor 22 maanden in houten vaten van 67% nieuw Frans eiken. De overige 5% rijpt in nieuwe grote vaten, ook wel foeders genoemd. Met deze wijn behoort Seña zonder twijfel tot de top van Chili!

 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd