Een beetje Cocktailgeschiedenis
Cocktails zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. We zien steeds meer cocktailbars en barmannen van hoge kwaliteit. Het punt is dat cocktails meestal worden beschouwd als fruitige, paraplu-dragende longdrink-achtige drankjes. Deze cocktails zijn vriendelijk, benaderbaar, maar vooral zoet en relatief arm aan alcohol.
Gelukkig (voor mij in ieder geval) zien we een verschuiving in deze visie. Mensen zijn op zoek naar kwaliteit, smaak, verhalen en een echte beleving. Dit betekent dat je naar old-fashioned (woordspeling was bedoeld) of klassieke cocktails gaat kijken. Veel van deze klassieke cocktails zijn op basis van gin of whisky. Amerikaanse barmannen brachten tijdens het verbodstijdperk veel geweldige cocktails en ervaring met cocktails naar Europa. Dit betekent dat de eerste helft van de 20e eeuw een gouden eeuw was voor cocktails. Na de oorlog werden cocktails echter vergeten en evolueerden ze tot zoete, fruitige drankjes. Wodka werd enorm populair, maar zoals je waarschijnlijk wel weet; Wodka heeft niet per se wat we ‘smaak’ noemen. Begrijp me niet verkeerd, er zijn geweldige, soepele wodka's, maar deze wodka's zijn gewoon niet wat we zoeken in vintage cocktails.
Jouw thuisbar
In deze post zullen we een aantal geweldige whisky-gebaseerde vintage cocktails opnieuw bekijken. Het mooie van deze cocktails is dat je geen volledig gevulde thuisbar nodig hebt en dat je veel ingrediënten zelf kunt maken.
Zorg ervoor dat je tenminste deze tools in huis hebt:
- Shaker (Boston Shaker zal het doen, zorg ervoor dat het groot is)
- Zeef (Hawthorne of Julep)
- Martiniglas of Coupeglas
Veel klassieke cocktails vragen om dezelfde ingrediënten, dus het is goed om de volgende dingen te kopen:
- Angosturabitter
- Oranjebitter
- Rye Whisky (Millstone Rye of Few Rye zijn goede keuzes, maar onthoud: hoger alcoholpercentage is altijd beter)
- Peated Scotch (ga voor iets zwaar geturfd zoals Ledaig 10 jaar The Peat Monster by Compass Box)
- Blended Scotch (Black Bottle is een goede keus. Maar je kunt elke andere kwaliteitsblend gebruiken)
- Zoete vermout
- Droge vermout
En tot slot nog wat siropen en garnituren:
- Simpele siroop: 1: 1 suiker en water. Gooi ze samen en verwarm langzaam tot alle suiker is opgelost.
- Gembersiroop: 1 grote gemberwortel (in stukjes gesneden) tot 500 ml water en 500 ml suiker. Verwarmen, oplossen, zeven.
- Honingsiroop: 1: 1 honing en water. Verwarm en los op.
Uiteraard kunt u al deze siropen kant-en-klaar kopen. Probeer Monin voor het grootste assortiment. Voor garnering kun je natuurlijk helemaal los gaan, maar veel klassieke cocktails vragen om citroenschil of sinaasappelschil.
Vintage whisky cocktails
Oké, door naar het echte werk. Cocktails. Om te beginnen geef ik je vier klassieke whiskycocktails.
The Manhattan
Het wordt gewoon niet klassieker dan dit. Uitgevonden ergens in het begin van de 20e eeuw in New York. Er is nogal wat discussie over wie het echt heeft uitgevonden. Sommigen zeggen dat het is uitgevonden in de club in Manhattan, anderen beweren dat het is uitgevonden door een barman genaamd Black. Wat de geschiedenis ook is, het is de koning van Vermouth-cocktails, gevolgd door de wereldberoemde Martini en de Schotse Rob Roy.
Hoe maak je de Manhattan:
- 6 cl kwalitatieve Rye of Bourbon whiskey
- 3 cl kwaliteit zoete Vermouth
- 3 scheutjes aromatische (angostura) bitters
Koel je glas met ijs. Voeg in een mengglas alle ingrediënten toe met ijs. Roer tot het echt koel en licht verdund is. Gooi ijs uit cocktailglas weg en zeef de Manhattan in het glas. Garneer met een sinaasappelschil of wat echte marasquinkersen.
Een Rob Roy gebruikt in principe dezelfde ingrediënten, alleen vervang je de Rye whiskey door een Schotse whisky. Gebruik een licht rokerige whisky voor een echte mannencocktail.
Als je oranjebitter hebt, kun je die gebruiken in plaats van standaard bitters. Zorg ervoor dat je het garneert met iets anders dan sinaasappel.
Rusty Nail
Een van de gemakkelijkste cocktails die je kunt maken en een favoriet onder het beruchte ‘Rat Pack’ in de jaren 60. Je kunt gewoon niet fout gaan met deze hartverwarmende cocktail. Nogmaals, een cocktail die zijn oorsprong ergens in Manhattan vond en die zijn weg vond naar de cocktail hall of fame nadat hij was goedgekeurd door het bedrijf Drambuie Liqueur.
Hoe de Rusty Nail te maken:
- 4,5 cl Blended Scotch
- 2,5 cl whiskylikeur
Voeg beide ingrediënten toe aan een longdrink of tumbler over crushed ijs. Roer goed en garneer met een citroenschil. Zo eenvoudig! Klassieke Rusty Nails vragen om Drambuie, maar je kunt ook een wat frissere likeur gebruiken, zoals Atholl Brose.
Je kunt ook een smokey nail maken. Vervang je blended whisky door iets turfachtig zoals een Ardbeg of Benromach Peat Smoke.
De Blinker
Nog een booze cocktail, vernoemd naar de oogkleppen die paarden dragen om hun ogen op de weg te houden.
Hoe maken we de Blinker:
- 6 cl Rye whisky
- 3 cl grapefruitsap (zelf persen)
- 2 theelepels frambozen- of Grenadinesiroop
Voeg alle ingrediënten met ijs toe aan een shaker. Schud goed en zeef in een martiniglas. Garneer met een citroenschil.
Penicillin
Een van mijn favoriete cocktails, zeker als het koude seizoen weer nadert. Er gaat iets meer moeite in dit drankje, maar het is het zeker waard. Dit recept vraagt om honing-gembersiroop. Je kunt de twee siropen apart mengen of je kunt het maken door gelijke delen honing en water op te warmen met wat gemberplakjes tot het pittig en zoet genoeg is.
Hoe de penicilline te maken:
- 6 cl geblende Scotch whisky
- 1 cl geturfde whisky
- 2 cl citroensap
- 2 cl honing-gembersiroop
Om de penicilline te maken, combineert u alle ingrediënten (behalve de geturfde whisky) in een shaker, schudt u goed en zeeft u ze in een gekoelde tumbler of longdrinkglas. Vervolgens laat u de geturfde whisky erover glijden. Gebruik een lepel, of speciale cocktaillepel om de geturfde whisky voorzichtig over de bovenkant van je drankje te gieten. Garneer met een stukje gekonfijte gember.
Daar heb je het! Een paar behoorlijk goede whisk (e) y-cocktails. Probeer deze allemaal samen met je vrienden. Experimenteer, doe het goed, pas het aan en maak het je eigen. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je hoogwaardige ingrediënten gebruikt!
Cheers,
Blog door Werner Bos