Het einde van de zomer in met Chablis

Het einde van de zomer in met Chablis

Afgelopen week waren we aangenaam verrast door de laatste nazomerdagen, je kunt je dus goed voorstellen dat we zin hadden in een glas witte wijn. Alsof onze koerier wist dat we dit verlangen zouden krijgen, liep hij toevallig een dag voor op schema, waardoor onze levering van een collectie wat oudere Raveneau Chablis precies die dag arriveerde. De keuze was voor ons dus makkelijk gemaakt.

Raveneau is een van de bekendste producenten van het hogere segment Chablis wijnen. Het domaine is opgericht in 1948, en werd voornamelijk in de jaren ’80 wereldwijd bekend, nadat ze hun wijnen naar de Verenigde staten exporteerden. Raveneau bezit slechts een kleine hoeveelheid percelen, waarvan enkele Grand Cru’s, en heeft met 9.42 hectare slechts een kleine jaarlijkse productie. Dit, gecombineerd met de legendarische kwaliteit van deze wijnen om tot meer dan 20 jaar op fles te rijpen, zorgt ervoor dat de wijnen schaars zijn, en erg gewild.

Van de binnengekomen flessen, viel de keus uiteindelijk op de Valmur 2006. Sommigen van ons hadden deze wijn in 2010 al gedronken en hadden hoge verwachtingen. Destijds had de wijn een hoge zuurgraad, veel mineralen en vlierbloesem. Ze verwachtten dat deze wijn de tand des tijds goed zou hebben doorstaan. Hoewel twee van mijn collega’s en ik iets sceptischer waren, besloten we – helemaal na de lovende kritiek van Robert Parker te hebben gelezen – om deze wijn een kans te geven.

De scepsis die we hadden voordat de fles open ging, was op slag weg toen de kurk de hals verliet. Also we een bloemenzaak binnenliepen, werd de ruimte onmiddelijk gevuld met aroma’s van vlierbloesem, lelietjes van Dale, kamille, schitterend verweven met hints van Citrus. Na enige tijd te hebben geademd, temperde het zure karakter van de wijn snel, en werden we verrast door een glas gevuld met wit fruit, zoals peer, pruimen en perzik.

Zoals reeds voorspeld bij de grote wijnen van Raveneau, de potentie om deze wijnen lang te bewaren is ongekend. De wijn had nog steeds een schitterende zuurgraad, was nog mooi gebalanceerd. Alles wat men van een top Chablis mag verwachten, was in deze wijn aanwezig.

Tot op het einde van de fles, genoten we van een schitterend balans tussen wit fruit en Citrus. De kalkrijke afdronk, vol mineralen, is ongekend voor een dergelijk gerijpte witte wijn.

De Valmur was voor ons de perfecte keus, het overdonderde iedereen van ons die sceptisch was, en voldeed aan alle verwachtingen die de rest nog had. Bravo Raveneau!

BOW: 8+

Blog door Paul Bollongino

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd