De smaak van geschiedenis - Cos d'Estournel 1955

De smaak van geschiedenis - Cos d'Estournel 1955

Cos d’Estournel 1955

Wanneer we wijnen inkopen van privé-verzamelingen, zorgen we altijd dat over de herkomst geen twijfel bestaat. Om dit te verzekeren, zijn er twee dingen van groot belang. Allereerst moeten we er zeker van zijn dat de wijnen van een goede bron komen en goed opgeslagen liggen. Ten tweede moet de kwaliteit van de wijn proefkundig ondervonden worden - en zeer uitgebreid ook als je het mij vraagt - door zo nu en dan een fles te openen. Dit is absoluut niet het ergste onderdeel van werken in de drankenindustrie, maar absoluut noodzakelijk, of thans, dat is wat ik thuis vertel...

Met het uitvoeren van deze "verplichtingen" krijgen we de kans om een aantal zeer speciale wijnen te drinken. Vorige week was dit de Cos d'Estournel 1955 uit een fantastisch geconditioneerd kelder.

De Vintage

1955 was een schitterend jaar voor de Bordeaux. Zowel de linker- als de rechteroever hadden gunstige condities; een hete en relatief droge zomer, met aan het eind genoeg buien om perfecte rijpheid bij de druiven te bewerkstelligen. Hoewel 1955 niet de legendarische status van de 1959 of 1961 heeft, is het nog steeds een mooie vintage, die fantastische wijnen voortgebracht heeft. Door de hete zomers, biedt dit jaar ook nog genoeg wijnen die voldoende kracht hebben om nog steeds drinkbaar te zijn.

De wijn

Hoewel misschien een beetje roestig door 63 jaar te hebben gerijpt op de fles, had de wijn nog steeds een mooie robijnrode kleur. De neus was opvallend fris, met een schitterend pallet van zwarte vruchten, evenals wat fenolische tonen. De geur gaf het gevoel van een wandeling door het bos na een regenachtige dag. Na een korte tijd de wijn laten ademen, kwamen er meer zwarte vruchten naar boven. Bramen en cassis voerden hierin de boventoon. De smaak blijft niet achter op de neus. Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van goed gerijpte Bordeaux wijnen, met name vanwege de bosvruchtenjam. Ook de Cos 1955 bood dit zoete gerijpte jam-karakter. Naast deze fruitexplosie, waren er ook wat aardse tonen, evenals een zuurte wat neeg naar cranberries. Ook de afdronk was verwazingwekkend fris, hoewel deze niet zo overeind bleef staan als verwacht na zo veel fruit.

Hoewel deze wijn zijn piek goed en wel voorbij was, lied de Cos d'Estournel toch nog de kracht van 1955 zien. Een absoluut cadeautje voor de liefhebbers van gerijpte Bordeaux wijnen.

BOW: 8.5

Blog door Paul Bollongino

 

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd