Proeverij van de nieuwe Chateau d'Yquem 2021

Proeverij van de nieuwe Chateau d'Yquem 2021

Afgelopen week hadden we het genoegen Toni El Khawand, de Cellar Master van Chateau d'Yquem, te ontvangen op ons kantoor voor een verhelderende Masterclass over het gerenommeerde domein. Tijdens de sessie onthulde hij de langverwachte nieuwe jaargang 2021, die in maart zal worden uitgebracht. Daarnaast hadden we het voorrecht om de prachtige 2016 en rijke 2005 jaargangen te proeven.

Met een aanstekelijke passie ging meneer El Khawand in op het gecompliceerde proces achter het maken van een van 's werelds meest gevierde wijnen. Het is niet alleen het magische terroir dat volstaat om deze beroemde Sauternes te produceren. Bij de productie van Yquem draait alles om perfectie. Perfectie in elke fase, van de wijnstok tot de fles. Alle barriques die voor d'Yquem worden gebruikt, zijn gemaakt van 100% nieuw Frans eikenhout en het chateau omarmt sinds 2019 biologische praktijken in zijn wijngaarden. Binnen de wijngaarden van Chateau d'Yquem vind je slechts twee druiven: Semillon (80%) en Sauvignon Blanc (20%).

Aangezien het fenomeen van de nobele rotting niet alle wijnstokken of trossen tegelijk aantast, wordt het oogsten van de aangetaste druiven een tijdrovend proces. Het kan wel acht weken duren om het oogstproces af te ronden, dit omdat er gemiddeld zes selectieve plukbeurten nodig zijn om de beste druiven te kiezen. De oogst begint meestal in oktober en kan tot in december duren. Alles gebeurt handmatig met de hulp van 120 plukkers. Door de uitzonderlijk lage opbrengst (8 hectoliter per hectare) zijn de druiven van één wijnstok nodig om maar één glas Yquem te produceren.

Een ander voorbeeld van hun streven naar perfectie is de controle van elk individueel vat. Deze vaten worden onderworpen regelmatige analyses die worden uitgevoerd in het interne laboratorium van het château. Na smaaktests en laboratoriumevaluaties worden de vaten die niet voldoen aan de strenge normen van het château niet gebruikt. In bepaalde jaargangen kiest Château d'Yquem er zelfs voor om een wijn niet op de markt te brengen als de jaargang niet aan hun criteria voldoet. De meest recente jaargang die niet werd uitgebracht was de jaargang 2012.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd