In 1916 verliet de Zweedse tweemaster Jönköping de Zweedse haven Gävle met bestemming Finland, dat op dat moment deel uitmaakte van het Russische rijk. Het schip was geladen met 4400 flessen Heidsieck Champagne Gout Americain 1907 -een sprankelende legende in de wereld van de Champagne- , 17 vaten wijn en 67 vaten Cognac. Plus wat spoorwegmateriaal waardoor de boot een doelwit werd voor militaire operaties. En dat gebeurde ook: de Jönköping werd tot zinken gebracht door de Duitse U-boot U22 voor de kust van Finland.
In 1997 werd het schip gevonden op een diepte van 64 meter en begon de berging. Omdat de temperatuur op die diepte rond de 4 graden Celsius ligt en het volledig donker is, werd verwacht dat de flessen perfect geconserveerd en in perfecte conditie zouden zijn. In 1997 en 1998 werden de flessen geborgen en uit monsters bleek dat de meeste flessen inderdaad van zeer goede kwaliteit waren. De cognacvaten waren beschadigd door zeewater en ondrinkbaar.
In 1998 en 1999 werden de flessen geveild en we kochten er een paar voor onze Best of Wines-kelder, vooral omdat ons bedrijf in 1907 werd opgericht. In de loop der jaren hebben we deze flessen bij speciale gelegenheden gedronken, totdat we nog maar één fles over hadden.
Toen onze vriend en wijnschrijver Rene Gabriel ons bezocht, besloten we de laatste fles op te drinken. Toen we de fles openden, gaf de luide 'pop' aan dat de fles nog de juiste 'bubbels' had.
In het begin had de champagne wat glutamaat en ijzertonen, daarna veranderde de neus naar nootachtige contouren, toonde witte chocoladetonen, lichte tabak en rozijnen. Zeer gebalanceerd, fijn, en lichtzoet eindigend met elementen van geroosterde amandel en rokerige tonen. Meer dan 100 jaar oud, een perfect bewaarde champagne-ervaring!
Om meer te lezen over de geschiedenis achter deze buitengewone flessen, lees onze blog over Eenhoornwijnen.