De Beste Restaurants in Champagne

De Beste Restaurants in Champagne

 

Tips van Champagnekenner Gert Crum

 

Hoewel het er nu even niet in zit, hopen we snel weer wijntripjes naar Frankrijk te kunnen plannen. Champagne is één van onze favoriete regio's. Je bent er zo!

Onlangs spraken we kenner en schrijver van het boek ‘Champagne – Le Réveil des Terroirs’, Gert Crum. Hij komt al decennia in Champagne en deelt met ons zijn favoriete adresjes: van de beste hotels en champagnebars tot de fijnste restaurants met de mooiste wijnkaarten.

 

 

 

Lees hieronder verder en waan je even in Frankrijk...

Ik ga naar Reims, waar moet ik eten?

Wil je op chic (we zijn immers in Champagne!) dan is L'Assiette Champenoise*** een absolute aanrader. In zijn statige restaurant in Tinqueux aan de rand van Reims tovert chef Arnaud Lallement de prachtigste gerechten op tafel. De sommelier schenkt met liefde een bijpassend champagnearrangement bij de verschillende menu’s.

Vlakbij de beroemde kathedraal van Reims vinden we Racine** van de Japanse chef Kazuyuki Tanaka. Hij kookt een sublieme Frans-Japanse keuken (bekijk hier Tanaka’s Instagram account voor een voorproefje van zijn kleurrijke gerechten). De wijnkaart is ook nog eens de droom van elke wijnliefhebber!

Bij de brasserie Le Jardin op Domaine Les Crayères, is het vrijwel altijd gezellig druk. In de zomer zit je heerlijk op het terras in de tuin van het château en geniet je van klassieke Franse gerechten met een moderne twist.

Ben je op zoek naar een typisch Franse brasserie, dan is La Brasserie du Boulingrin een goede match. Hier ben je aan het juiste adres voor een klassieke sole meunière of entrecôte met gratin dauphinois. Ook staan ze bekend om hun steak tartare, waarvan ze drie verschillende varianten op de kaart hebben staan.

Op het gezellige Place d'Erlon, vinden we de - volgens Gert - beste champagnebar van Reims, met gek genoeg een Engelse naam: The Glue Pot. Een fles champagne van de wijnkaart selecteren is hier zowel een feestje én een enorme uitdaging: er is zoveel keuze! Er zit dus niets anders op, dan dat je vaker terug zult moeten komen. Even geen zin in bubbels na een dag champagne proeven? Ook stille Bourgogne, Loire en Bordeaux wijnen zijn op de kaart goed vertegenwoordigd.

Restaurant tips in de buurt van Épernay

Crum: “Als je het je kunt veroorloven, dan is Royal Champagne de stop waard. Door zijn ligging, bij Champillon-Bellevue, is het uitzicht vanaf de terrassen over de vallei van de Marne schitterend. De kamers zijn zeer ruim en van alle gemakken voorzien en de twee restaurants zijn goed tot zeer goed. De naam Royal Champagne bestaat al honderden jaren, maar na een verbouwing van jaren is het huidige Royal Champagne volstrekt 21e-eeuws. Het is van dezelfde investeerders als het goede champagnehuis Leclerc Briant en dat huis exploiteert in Épernay, op de beroemde Avenue de Champagne, een boutique hotel met vijf kamers. Ook hier moet je een credit card met een ruime limiet meenemen, maar dan heb je ook wat. Het heet Le 25Bis by Leclerc Briant.

Eten en slapen bij Anselme Selosse

Iets zuidelijker, in het grand cru dorp Avize, vinden we het hotel-restaurant van de iconische Anselme Selosse. Hij exploiteert hier een klein, maar luxe hotel met een intiem restaurant Les Avisés. “Iedere keer dat ik in Champagne ben, wil ik hier lunchen of dineren, want Stéphane Rossillon kookt creatief en fijn en zijn echtgenote Nathalie bedient charmant. Bovendien is de uitgebreide wijnkaart niet te versmaden.” Meer informatie over Anselme Selosse en zijn cultchampagnes lees je in deze blog.

Tenslotte noemt Crum La Gare in Le Mesnil-sur-Oger. Het is gevestigd in het oude treinstationnetje. De inrichting is simpel, maar je komt hier voor de gerechten van chef Geoffrey Bemont, die zijn gewoon heel goed. Wijnen, inclusief champagnes, krijg je volgens Gert bijna nergens goedkoper.

Hoort de Aube ook bij Champagne?

Jazeker hoort Aube ook bij het gebied Champagne, hoewel het soms een beetje vergeten wordt. Het ligt dan ook een flink stuk van Reims en Épernay, rondom de prachtige stad Troyes. Het loont absoluut de moeite om ook dit gebied eens te bezoeken. In deze streek huizen veel nog relatief onbekende champagnefamilies dus je kunt er nog echt nieuwe ontdekkingen doen.

In het centrum van Troyes vinden we Aux Crieurs de Vin, zowel wijnbar als restaurant. Hier kies je zelf een fles uit de kelder, bestel je een assiette de charcuterie of een lokale kaasplank en geniet je van het goede Franse leven.

Gerts laatste geheimtip is Le Garde Champêtre in Gyé-sur-Seine, een dorp op het randje van wat we nog de Champagnestreek noemen. Verwacht pure gerechten gemaakt van lokale producten. Er is een grote tuin bij het restaurant, waaruit de chef put voor de gepresenteerde gerechten. De wijnkaart kent vele pareltjes, zoals bijvoorbeeld die onontdekte champagneschatten uit de Aube!

***

Gert Crum is wijnschrijver en wijndocent aan de Wijnacademie en een autoriteit op het gebied van Bourgogne en Champagne in Nederland. Hij heeft vele wijnboeken op zijn naam staan, waaronder Domaine de la Romanée-Conti, Champagne Compleet en Champagne – Le Réveil des Terroirs. In dit laatste boek zijn in het hoofdstuk ‘Genieten in Champagne’ nog veel meer adresjes om goed te eten en te slapen in de streek te vinden. Het boek Champagne – Le Réveil des Terroirs is ook digitaal verkrijgbaar als i-Book, maar dan in het Engels en met als titel ‘Champagne – The Future Uncorked’.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd