De beste Cheval Blanc in twee decennia

De beste Cheval Blanc in twee decennia

Chateau Cheval Blanc 1985

De Cheval Blanc 1985 is altijd al een ware schoonheid geweest, hoewel hij ook erg gesloten was in de afgelopen jaren. He hebben deze wijn verschillende malen gedronken en iedere keer kwamen we erachter dat hij nog steeds aan het verbeteren was. Puur om die reden vinden we het fantastisch om deze wijn eens in de zoveel tijd te openen. Een aantal maanden terug hadden we een verticaalproeverij van Cheval Blanc en de 1985 was een van de hoogtepunten. Dus toen we vorige week een etentje hadden, besloten we om nog eenmaal van deze wijn te genieten.

1985 had een redelijk moeilijke start met behoorlijk lage temperaturen; de maand januari had dat jaar het record voor de laagste temperatuur sinds 1956 (het jaar dat veel wijnen in de Bordeaux vernietigd waren door de vrieskou). De maanden die daarop volgden waren redelijk gemiddeld, maar september was perfect en was uiteindelijk de redding van de wijnen in Bordeaux

Na het openen van de fles wordt je gelijk verwelkomd door een zeer aangenaam Cabernet-Franc-karakter, vol met kruiden, chocola, leer en pruimen. De wijn heeft een medium body, is elegant en geweldig in balans, met een intense afdronk.

We kunnen met zekerheid zeggen dat deze wijn de beste release van Cheval Blanc is uit de jaren '70 en '80, zelfs de legendarische vintage 1982 overtreffend. Na de vele jaren rijping, kan deze wijn eindelijk beschouwd worden als relatief jong en het is een wijn waar zeker de komende tien jaar nog vol van genoten kan worden.

BOW 9

 Blog door Bas

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Talking wine met Andrea Heinzinger
 

Talking wine met Andrea Heinzinger

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Dom Perignon
 

10 dingen die je moet weten over Dom Perignon

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd