10 Dingen die je wilt weten over Petrus

10 Dingen die je wilt weten over Petrus

De naam Pétrus heeft iets mythisch: een wijn die iedere wijnliefhebber minstens één keer in zijn leven gedronken zou moeten hebben. De wijn werd geserveerd op de bruiloft van Queen Elizabeth in 1947 en ook de Kennedy’s stonden erom bekend liefhebbers te zijn. Maar wat is het nou precies dat deze wijn zo bijzonder maakt? In deze blog lees je alles wat je altijd al wilde weten over deze top merlot van de rechteroever. Wil je ons aanbod Petrus bekijken, klik dan hier.

1. Voor eens en voor altijd: is het Pétrus of Château Pétrus?

Feit is dat het woord ‘château’ nooit op de fles heeft gestaan. Het etiket vermeldt alleen ‘Pétrus Pomerol’. Mensen die in Pomérol daadwerkelijk op zoek zijn gegaan naar een kasteel, komen dan ook bedrogen uit. Dat is er namelijk niet. Toch hebben we het vaak over ‘Château Pétrus’. Dat heeft te maken met de betekenis van het woord château in Bordeaux: ‘een wijn-producerend bedrijf inclusief al zijn wijngaarden, kelders en de wijnmakerij’. En dat kan dus alles zijn, van een kasteel tot een omgebouwde garage. Het wijnbedrijf Château Pétrus heeft een vrij bescheiden pand in Pomerol, zeker als je het vergelijkt met de chique kasteeltjes van zijn beroemde broers op de linkeroever.

2. Kun je Château Pétrus bezoeken?

Een afspraak regelen bij Pétrus wordt waarschijnlijk een moeilijk verhaal. Pétrus ontvangt maar heel weinig gasten en dan alleen op voorspraak. Op voorspraak van wie precies is niet helemaal duidelijk, maar reken er maar op dat dit een invloedrijk persoon in de wijnwereld moet zijn. Mocht je niet beschikken over zulke contacten, dan zul je je moeten troosten met dit virtuele bezoek van wijnschrijver James Suckling op Youtube

3. Is Pétrus een Grand Cru?

Nee. Pétrus is een van de duurste wijnen ter wereld en wordt in één adem genoemd met top-châteaux in de Médoc als Mouton, Margaux en Latour, maar in tegenstelling tot laatstgenoemden heeft Pétrus geen premier grand cru status. Bij de classificatie van Bordeaux wijnen in 1855, werd het wijndorp zelfs Pomérol helemaal overgeslagen. Officieel is Pétrus dus een ‘gewone’ AOC Pomerol wijn.

4. Is Pétrus de beste wijn ter wereld?

Of dat zo is, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. (James Suckling vindt in ieder geval van wel!) Maar dat Pétrus tot de absolute top behoort, daar zal niemand het mee oneens zijn. Het is een complexe wijn, een echte krachtpatser met waanzinnig veel fruit. De kwaliteit van Pétrus zit hem in een miljoen kleine dingen, die er samen voor zorgen dat Pétrus is wat het is en smaakt zoals het smaakt. We kunnen hier natuurlijk niet op elk detail ingaan, maar een punt dat zeker van belang is, is de ligging van de wijngaarden. De 11 hectaren aan wijngaarden bevinden zich op het hoogste punt van Pomerol, een heuvel die la Boutonnière Pétrus wordt genoemd. De bodem bestaat uit blauwe klei, die rijk aan ijzer is en die je alleen op deze specifieke plek vindt. Klei heeft de eigenschap goed vocht vast te kunnen houden, waardoor de stokken altijd beschikking hebben over een watervoorraad in de bodem. Wat ook bijdraagt aan het succes, is het constante streven naar perfectie in zowel de wijngaard als de kelder. Bekend is het verhaal over de regenachtige oogst van 1987, toen er helikopters werden ingezet om de druiven droog te blazen voordat ze werden geplukt.

5. Waarom is Pétrus zo duur?

Pétrus is inderdaad niet goedkoop. De prijs verschilt per vintage, maar een fles Pétrus vind je niet onder de €2000. En voor de allerbeste jaren kan de prijs oplopen tot €5000. Dat heeft uiteraard alles te maken met de hierboven beschreven kwaliteit, de mythische status en de beperkte verkrijgbaarheid van de wijn. Jaarlijks komen er zo’n 25.000 tot 30.000 flessen Pétrus op de markt. Dat lijken misschien nog aardig wat flessen, maar die moeten natuurlijk nog worden verdeeld over wijnliefhebbers over de hele wereld. En dan blijft er weinig over!

6. Waar kan ik Pétrus kopen?

Dat treft, namelijk bij ons! Best of Wines heeft een zeer uitgebreid assortiment Pétrus in verschillende jaargangen op voorraad, waaronder de uitmuntende -100 Parkerpunten scorende - 2009 en 2015 vintages.

7. Wat zijn de beste Pétrus vintages?

Legendarische Pétrus vintages zijn 1928, 1929, 1945, 1947, 1950, 1959, 1961, 1970, 1989, 1990, 2000, 2005, 2009, 2010, 2015, 2016, 2018, 2020. Alle andere jaren zijn goed tot zeer goed. In echt slechte jaren, zoals 1956, 1965 en 1991 is er simpelweg geen Pétrus gemaakt.

8. Hoe weet ik of mijn fles Pétrus echt is?

Wie de documentaire Sour Grapes heeft gezien, zal zeker willen weten of de inhoud van de fles die hij koopt, overeenkomt met wat er op het label staat. Kortom, hoe kun je zeker weten dat je niet te maken hebt met een zogenaamde fake bottle? Het antwoord op die vraag, daar kunnen we heel duidelijk over zijn: koop je fles bij een betrouwbare bron. Bij Best of Wines werkt een heel team aan specialisten die precies weten waar ze op moeten letten bij het beoordelen van de echtheid van een oudere fles. En ook bij jongere vintages zijn er zichtbare én onzichtbare manieren waarop de wijn beschermd is en waardoor wij de authenticiteit kunnen garanderen van de flessen die wij verkopen.

9. Ik heb een fles Pétrus in mijn kelder liggen, wanneer moet ik hem opdrinken?

Pétrus staat bekend om zijn geweldige rijpingspotentieel. Een 15 jaar oude Pétrus is in feite nog een baby. Voor goede vintages geldt, dat de wijn zijn piek pas na 20 tot wel 45 jaar bereikt. Kan je toch niet wachten en heb je geen morele problemen met de ‘babymoord’ van het openen van een jonge Pétrus? De 2006 en 2014 zijn op dit moment al relatief goed op dronk. We raden wel aan om de wijn in dat geval een flink aantal uur van te voren te decanteren.

10. Wat gebeurt er met ‘gedeclasseerde’ Pétrus?

In tegenstelling tot de meeste châteaux in Bordeaux heeft Pétrus geen tweede wijn. De druiven die worden afgekeurd voor Pétrus - en dat zijn soms hele percelen - worden verkocht en verdwijnen in andere AOC Pomerol wijnen. Welke wijnen dat zijn? Dat is één van de best bewaarde geheimen van Bordeaux!

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd