1. Sinds wanneer bestaat domaine Mugnier?

Het domein is opgericht in 1863 door Frederic Mugnier door de koop van Chateau de Chambolle Musigny, een statige residentie in het hart van het dorp Chambolle-Musigny in de Bourgogne met 4 hectare zeer hoge kwaliteit wijngaarden. In 1902 werden de wijngaarden verder uitgebreid met de Clos de Marechale wijngaarden. Deze werden op een veiling aangekocht.

In 1855 stond Clos de Marechale bekend als Clos des Fourches, in 1892 als Clos Marechale waarna het pas in de 20e eeuw de huidige naam Clos de Marechale kreeg.

De totale omvang van Chateau de Chambolle Musigny was toen zo’n 20 hectare wijngaarden binnen Chambolle-Musigny en Nuits-Saint-Georges.

2. Was Chateau Chambolle de Musigny na 1863 altijd eigendom van de Mugnier familie?

Ja, maar er is een rechtszaak geweest waarbij Mugnier moest aantonen dat zij de ‘echte’ Chateau Chambolle de Musigny bezaten, aangezien iemand anders deze naam claimde. De rechtszaak werd door Mugnier gewonnen.

3. Heeft Mugnier altijd wijn gemaakt?

Frederic Mugnier was een likeur producent in Dijon. Sinds 1878 werden wijnen gemaakt voor eigen gebruik en verkocht onder de naam ‘Chateau de Chambolle Musigny’.

Door de economische omstandigheden van de jaren 30 en de tweede wereldoorlog verkocht Jacques-Frederic Mugnier, achterkleinzoon van Frederic, in 1950 het likeurbedrijf en leasde de wijngaarden aan Faiveley uit Nuits-Saint-Georges.

Dit contract eindigde in 1978 waarna Frederic Mugnier, de zoon van Jacques-Frederic Mugnier, het herstelde domein onder zijn hoede nam. In 2004 werden de wijngaarden verder uitgebreid met de Clos de Marechale wijngaarden, ook vanuit de aflopende leasecontracten met Faiveley.

Van 1978 tot 1984 werden de wijnen gemaakt door Bruno Clair en aan negociants verkocht. In 1984 nam Frederic Mugnier de leiding over, zodat 1984 de eerste jaargang werd onder het Mugnier label. Uit de oogst van het jaar 1985 kwamen de eerste wijnen die door Frederic zijn gemaakt.

4. Hoe is het domein nu georganiseerd?

Frederic en Jocelyne Mugnier zijn verantwoordelijk voor het domein.

Het domein bestaat uit 4 hectare wijngaarden in Chambolle-Musigny en 10 hectare in Nuits-Saint-Georges. In de Chambolle-Musigny liggen onder anderen de Fuees wijngaarden met wijnstokken van 60+ jaar oud en de Amoureuses wijngaarden met wijnstokken van 70+ jaar oud. De grand cru wijngaarden van Bonnes Mares en Musigny, met wijnstokken vanaf 1947, zijn natuurlijk de meest gerenommeerde percelen van Mugnier.

In Nuits-Saint-Georges liggen de 10 hectare Clos de Marechale wijngaarden, waarvan zowel rode als witte wijnen worden gemaakt.

Nadat de Clos de Marechale wijngaarden in 2004 weer aan het domein werden toegevoegd, werd de organisatie uitgebreid en verder geprofessionaliseerd.

5. Welke wijnen maakt Mugnier?

Domaine Mugnier maakt 7 rode wijnen en 1 witte wijn.

De rode wijnen zijn:
Chambolle-Musigny villages. Deze wijnen worden gemaakt van de wijngaarden Les Plantes en La Combe D’Orveaux met wijnstokken vanaf 1952. Jaarlijkse produktie 3000-7000 flessen.
Chambolle-Musigny Les Fuees premier cru. De wijngaard ligt direct naast Bonnes Mares. Jaarlijkse produktie ca 1500-3500 flessen.
Chambolle-Musigny Les Amoureuses premier cru. Een zeer gerenommeerde en zeer populaire wijn met een jaarlijkse produktie van 900-2700 flessen.
Bonnes Mares – de beroemde Grand Cru met een mix van Wijngaarden die 35 jaar en 60+ jaar oud zijn. Jaarlijkse produktie 900-1500 flessen.
Musigny – De bekendste wijn en Grand Cru van Mugnier. Deze wijn wordt gezien als een van de beste wijnen uit Bourgogne, op het niveau van Chambertin, Chambertin Clos de Beze, La Tache en La Romanee Conti. De wijngaarden bestaan uit wijnstokken die 75+ jaar oud zijn. Jaarlijkse produktie 2000-5000 flessen.
• Clos de Marechale premier cru – De wijnstokken van deze wijnen zijn gemiddeld 45+ jaar oud.
• Nuits-Saint-Georges Clos des Fourches – Dit is geen bestaande wijngaard, aangezien de naam verdween in de 19e eeuw en werd vervangen door Clos de Marechale. De wijnen van deze cuvee worden gemaakt van de jonge stokken van de Clos de Marechale wijngaarden.

De witte wijn is:
• Clos de Marechale blanc premier cru – Het maken van witte Clos de Marechale wijnen werd ruim 50 jaar geleden beeindigd. Maar na het vinden van enkele oude witte wijnen in de kelders van Mugnier, werd duidelijk dat deze wijngaarden zich uitstekend lenen voor het maken van witte wijnen. De eerste jaargang was 2005.

6. Met welke visie worden de wijnen van Mugnier gemaakt?

Dat kan samengevat worden in één woord: terroir. Maar er is natuurlijk meer. Zowel in de wijngaarden als tijdens de vinficatie is alles erop gericht om de natuur zijn werk te laten doen. De technologische ingrepen worden tot een minimum beperkt. Er wordt zoveel mogelijk met de hand gewerkt.

Het beschermen van de druiven en wijnranken wordt op preventieve basis gedaan. Door een gezond en rijk ecosysteem te creëren, hoeven ziektes niet uitgeroeid te worden, ze moeten alleen in balans zijn met de omgeving.

Op deze wijze is het mogelijk om gezonde en rijpe druiven te oogsten vanuit de grootste terroirs in de Bourgogne.

7. Werkt Mugnier biodynamisch?

Frederic Mugnier is iemand die het op zijn manier doet en dus niet de mode of wat gangbaar is volgt. De laatste meststof werd in 1986 gebruikt, de laatste herbiciden in 1990 en de laatste insecticiden in 1995. Alle begin is is moeilijk en ook Mugnier heeft hierdoor mindere opbrengsten gekend, maar dat was slechts van korte duur.

Mugnier probeert een stabiel ecosysteem te creëren waarin de natuur volledig in balans is.

8. Wat zijn de beste jaargangen?

Dat hangt natuurlijk van de wijn af, maar over het algemeen kunnen de volgende jaargangen van de afgelopen 25 jaar als uitzonderlijk goed worden samengevat:

Rode wijnen: 1999, 2002, 2005, 2009, 2010, 2015, 2019, 2020
Witte wijnen: 2009, 2010, 2014, 2017, 2020

9. Hoe worden de wijnen van Mugnier door wijnrecensenten beoordeeld?

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze wijnen hoog worden gewaardeerd en beoordeeld.

De Chambolle Musigny les Amoureueses scoort bijvoorbeeld 93+ punten met uitschieters naar 97 punten bij Robert Parker. De Le Musigny haalt zelfs maximale scores in onder andere 2015. Ook Jancis Robinson en Jasper Morris noteren bijna zonder uitzondering zeer hoge scores voor deze wijn.

Onze favoriet is de 2005 Musigny, die we de maximale score van 10/10 gaven.

 

10. Zijn Mugnier wijnen investeringswijnen?

Zonder twijfel geldt dat voor de rode wijnen, aangezien witte wijnen over het algemeen sneller gedronken moeten worden.

Met name de de Grand Cru’s Bonnen Mares en in het bijzonder de Le Musigny zijn goede investeringswijnen. Dat hebben ze in het verleden reeds bewezen. Aangezien de oogst in aantallen flessen zeer beperkt is, is de wijn zeldzaam en bij grote jaren wordt het aantal snel minder indien deze op dronk zijn en gedronken worden. Naast de Grand Cru’s is ook de Premier Cru La Amoureuses een investeringswijn. Dat heeft met name te maken met de reputatie van deze wijngaard.

Maar het beste is natuurlijk om te genieten van deze fabuleuze wijnen

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd