10 dingen die je moet weten over Egon Müller

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

In Duitsland worden de wijnen van Egon Müller nog steeds beschouwd als een geheime tip, terwijl ze internationaal al lang legendarisch zijn. En met reden. Want de Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese uit 2003 ging in 2015 op een veiling onder de hamer voor maar liefst 12.000 euro. 12.000 euro per fles, let wel! Daarmee is deze TBA de duurste wijn van Duitsland.

Wie zit er achter zulke legendarische wijnen? Wat maakt ze eigenlijk zo speciaal? En kunnen gewone stervelingen zich de wijnen van Egon Müller veroorloven? Laten we eens kijken naar al deze vragen!

1. Is Egon Müller een wijnmaker of een wijnhuis?

Beide! Maar zowel de wijnboer als het wijnhuis hebben een achtervoegsel aan hun naam. Egon Müller IV runt sinds 1991 het wijnhuis Egon Müller - Scharzhof in het rustige dorpje Wiltingen aan de Saar. Het landgoed werd gesticht in 1797, toen een voorouder van Müller de wijngaarden overnam van een lokaal klooster tijdens de nasleep van de Franse Revolutie. Het landgoed heette aanvankelijk Bien national, maar werd door Egon Müller I omgedoopt tot Scharzhof - vernoemd naar de Scharzhofberger wijngaard, waar de familie nog steeds de beste percelen bezit van in totaal zeven hectare.

Het was Egon Müller III die de basis legde voor de hoge wijnkwaliteiten na de Tweede Wereldoorlog, die vervolgens door zijn zoon Egon Müller IV zodanig werden geperfectioneerd dat de wijnen nu tot de meest gewilde groeiers ter wereld behoren. Overigens is er ook een Egon Müller V, die momenteel opgroeit. Alleen al het consequent doorgeven van de naam laat zien hoe belangrijk traditie is voor Egon Müller.

2. Wat is er zo speciaal aan de wijnen van Egon Müller?

Het is een echte zeldzaamheid om een wijnhuis te vinden waarvan de wereld zijn vingers aflikt - en dat alleen echte wijnkenners thuis kennen. Internationaal wordt al lang erkend dat vooral de edelzoete Prädikat wijnen van Egon Müller van een ongelooflijk hoge en duurzame kwaliteit zijn. In Duitsland geeft men echter nog steeds de voorkeur aan droge witte wijnen. En eh! Die vreselijk ouderwetse etiketten! En dan Saar in plaats van Moezel! Als je er niets vanaf weet, ontdek je deze grote schat aan smaak niet eens.

Nog afgezien van het feit dat het niet bepaald bij de Duitse mentaliteit hoort om veel geld uit te willen geven aan een wijn. De wijnen die zorgvuldig met de hand worden gemaakt in de Scharzhof hebben echter hun prijs - en deze prijs gaat consequent voorbij aan de mainstream. Gelukkig voor alle kenners produceert het wijnhuis slechts 80.000 flessen per jaar. Sommige daarvan zijn al uitverkocht voordat ze op de markt komen. Dat brengt ons bij een andere specialiteit. Egon Müller IV vinifieert zijn wijnen niet op een gestandaardiseerde manier. Hij brengt ze niet pas na zoveel maanden op de markt, maar pas als ze hem "klaar om van te genieten" smaken. Zo kan het gebeuren dat een wijnjaar lang in de wijnkelder blijft liggen, terwijl de opvolger al kan worden gekocht.

3. Hoe komt het dat de duurste wijn in Duitsland van Egon Müller komt?

Sinds september 2015 is de naam Egon Müller ook in Duitsland bekender geworden als het om wijn gaat. Destijds domineerde hij kortstondig de pers in zijn thuisland. Wat was er gebeurd? Zijn Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese 2003 ging onder de hamer op de jaarlijkse veiling van de VDP (Association of German Prädikat Wine Estates) voor de ongelofelijke prijs van 12.000 euro. Per fles. Plus 5% veilingkosten en 19% btw. Wat betekende dat een fles van 0,75 liter maar liefst 14.994 euro kostte! Binnen enkele minuten werd deze Trockenbeerenauslese de duurste Duitse wijn aller tijden. En dat was zelfs in het thuisland van de wijn een paar krantenkoppen waard.

Overigens had de Trockenbeerenauslese nog duurder kunnen zijn. Egon Müller IV gaf 18 flessen vrij voor de veiling. Toen hij merkte hoe snel de biedingen opliepen, stelde hij nog vier flessen beschikbaar tegen de biedprijs van 12.000 euro om de prijs te beperken. Een gebruikelijke procedure - al was het niet voor zo'n hoog bedrag. De edele zoete wijnen van Egon Müller trekken altijd zeer hoge biedingen op veilingen. Maar zo'n hoge prijs was en is uniek.

4. Waarom is de Scharzhofberger wijngaard zo beroemd?

4. Waarom is de Scharzhofberger wijngaard zo beroemd?

Sinds deze legendarische veiling in uiterlijk 2015 zijn ook veel Duitse wijnliefhebbers bekend geraakt met de Scharzhofberger in Wiltingen, die door de VDP is geclassificeerd als Großes Lage. Het is de beroemdste single vineyard in Duitsland en staat vooral bekend om zijn Rieslings van extreem hoge kwaliteit. Scharzhofberger wordt vooral gekenmerkt door zijn unieke bodem. Nergens anders aan de Moezel-Saar-Ruwer is de grijze en roodachtige leisteen zo verweerd als hier. Het aandeel gesteente bedraagt maar liefst 70%. De fijne bodem is kleiig-siltig met een brokkelige structuur - de roodachtige kleur van de leisteen is te wijten aan de aanwezigheid van ijzer.

De Scharzhofberger site ligt rustig als een beboste tafelberg ten oosten van Wiltingen in een dwarsdal van de Saar dat open is voor de wind. De hellingen liggen op het zuiden en zuidoosten, in het westen ook een beetje op het zuidwesten. De hellingen zijn 30 tot 60% zacht tot steil en liggen tussen 190 en 310 meter boven zeeniveau. Het gebied beslaat 28 hectare. Het microklimaat is eerder koel door de wind, met soms grote temperatuurschommelingen - wat bijzonder gunstig is voor de productie van fijne, fruitige wijnen. In het midden van de site bevindt zich een warmteregulerende holte. De beboste bergrug zorgt voor de watertoevoer. Vooral riesling is op zijn best in deze terroiromstandigheden.

5. Verbouwt Egon Müller ook andere wijngaarden?

De Große Lage Scharzhofberger is het middelpunt van de legendarische groeves van Egon Müller. Alle iconische wijnen van het domein komen hier vandaan, zonder uitzondering. Maar naast de zeven hectare in Scharzhofberger cultiveert Egon Müller IV nog eens 6,5 hectare in Kupp en Braune Kupp in Wiltingen. Ook hier is er een specialiteit, want beide zijn ook geclassificeerd als VDP "Große Lagen". Hoewel de wijnen die hier worden geproduceerd ook tot de beste van Duitsland behoren, zijn ze niet zo beroemd als hun broers uit de Scharzhofberg. Leuk weetje: Hoewel het hele wijngaardgebied van Egon Müller tot de Großes Lagen van de VDP behoort, vinifieert hij geen enkele Großes Gewächs. Dit komt omdat ze volledig droog moeten zijn. De rieslings van Müller schitteren echter allemaal met een zekere zoetheid.

6. Produceert Egon Müller naast riesling nog andere druivensoorten?

De vader van Egon Müller IV kweekte naast riesling nog andere witte druiven zoals Müller-Thurgau. En dat deed hij om puur pragmatische redenen. In de jaren 1950 en tot ver in de jaren 1980 was het niet vanzelfsprekend dat riesling betrouwbaar rijpte aan de Saar. Andere druivenrassen waren absoluut noodzakelijk om economische zekerheid te bieden voor bijzonder koele jaren. Toen Egon Müller IV het bedrijf in 1991 overnam, verwijderde hij achtereenvolgens alle andere druivenrassen en plantte alleen nog riesling aan. Inmiddels zijn alle wijngaarden voor 100% beplant met riesling.

7. Maakt Egon Müller alleen nobele zoete wijn?

Het zijn zonder twijfel de nobele zoete Prädikat wijnen zoals Auslese, Beerenauslese en natuurlijk Trockenbeerenauslese die het Egon Müller - Scharzhof wijndomein beroemd hebben gemaakt. Deze wijnen blinken uit door hun ongelooflijke lange levensduur en diepe complexiteit. Hetzelfde geldt ook voor de andere Prädikat wijnen. Het is dan ook geen wonder dat Kabinett, Spätlese en Auslese van de Scharzhofberger wijngaard ook een grote schare fans hebben - en navenant duur zijn. De Eiswein van Egon Müller is niet edelzoet, maar behoort toch tot de Duitse Prädikat-wijnen. Ook deze wijn is een kleine legende en voorbestemd voor de eeuwigheid. Müller produceert ook een eenvoudigere Riesling kwaliteitswijn van zijn jonge wijngaarden.

8. Hoe vinifieert Egon Müller zijn wijnen?

Iedereen die de eer heeft gehad om de kelder van het wijnhuis Egon Müller - Scharzhof te bezoeken, zal versteld staan. In plaats van hightech en ultramoderne apparatuur vind je hier alleen traditionele gereedschappen. Want wie zo toegewijd is aan traditie als Egon Müller IV, concentreert zich uitsluitend op de essentie als het gaat om vinificatie. Moderne keldermanipulaties om de wijnen in een bepaalde richting te sturen, vinden hier gewoon niet plaats. Müller hecht ook veel waarde aan handenarbeid, niet alleen in de teelt van zijn wijngaarden, maar ook in de wijnkelder. Hierdoor kan elke wijn zijn eigen unieke karakter volledig ontwikkelen.

9. Is Egon Müller uitsluitend lid van de VDP?

Het is de legendarische VDP-druivenadelaar die op de capsule van elke Egon Müller wijn prijkt. Het wijnhuis is een van de belangrijkste leden van de vereniging. Egon Müller is echter ook opgenomen in de illustere kring van Primum Familiae Vini (Eerste Wijnfamilies). Deze vereniging werd in 1993 opgericht door Miguel Torres en Robert Drouhin met als doel 's werelds beste wijnboeren te laten netwerken en ideeën uit te wisselen. En alleen wijnboeren van familiebedrijven! Primum Familiae Vini heeft slechts 12 leden. Naast Torres en Drouhin zijn ook Château Mouton-Rothschild, Antinori, Vega Sicilia en Champagne Pol Roger lid. Het wijnhuis Egon Müller - Scharzhof is het enige Duitse lid.

10. Les vins d'Egon Müller sont-ils à la portée de tous ?

12.000 euro voor een Trockenbeerenauslese, 3.300 euro voor een Eiswein - weinig mensen kunnen zich zulke prijzen voor een wijn veroorloven. Zelfs een Scharzhofberger Riesling Kabinett kost meer dan 100 euro. En dat is nog maar de eerste stap in de wereld van de Duitse Prädikat-wijnen! Het is de investering zeker waard - je smaakpapillen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

De typische Müller-stijl is niet alleen te ontdekken bij de Prädikat Rieslings uit de Scharzhofberg. De Riesling Kabinett van de Wiltlinger Braune Kupp kost bijvoorbeeld iets minder dan 60 euro - en is ook een groot genot. Als je echter absoluut een wijn van de legendarische Scharzhofberger moet hebben, dan is het de moeite waard om eens naar de Riesling kwaliteitswijn te kijken. Je kunt hem zelfs bij ons krijgen voor minder dan 50 euro in de huidige jaargang. Je hoeft je bankrekening dus niet te plunderen om de wijnen van Egon Müller te leren kennen. Hoewel we de mensen die dat toch doen maar al te goed begrijpen.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd